Válogatott: Gelei József 85 évesen sem akar eltunyulni

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.06.29. 08:07
null
Gelei József (Fotó: Havrán Zoltán / Magyar Nemzet)
Hetente háromszor konditerembe jár, mert ahogyan mondja, a tunyaság nem vezet jóra. Nem készít számvetést, bár a 3:1-re megnyert magyar–brazil nemegyszer szembejött vele. Az olimpiai bajnok (1964), 11-szeres válogatott futballkapus Gelei József június 29-én tölti be 85. életévét.

Éppen edzés után értem el Gelei Józsefet, konditerembe jár, 40 percet a fut a padon, 20 percet súlyzózik, végül 10 percet lazít a medencében, mindezt hetente háromszor. A miértre egyszerű a válasz: „Az emberiség egyik legnagyobb bűne a tunyaság. Ameddig tudok, mozgok.” Amikor megkérdeztem, készít-e számvetést a jeles alkalmakkor, nemleges választ kapok, a miértre egy mondat érkezik: „Jó volt, szép volt!” Hozzátéve: „Minden nap ajándék.” Némi keserűséggel a hangjában még kiegészíti: „Amikor hatvanasok, hetvenesek mennek el, nyolcvan és kilencven között már ne tervezzen az ember…”

Az 1966-os világbajnokságon a brazilok ellen játszott csoportmérkőzésre nem egy alkalommal emlékeztették, külföldi edzősége idején rendre szóba került. Arra viszont már inkább csak mi, magyarok emlékszünk, hogy 0:0-ra állt a mérkőzés, amikor hatalmas bravúrral hárított. „Lima iszonyatos erővel rászúrta a labdát majd’ negyven méterről, de kipiszkáltam a felső sarokból. Számítottam rá, mert korábban egy dél-amerikai túrán bombagólt lőtt Géczi Pistának, megjegyeztem a nevét. Amikor megkapta a labdát, már készültem is. Mit mondjak, így évtizedek távlatából? Megérte!”

Az 1964-es olimpián csupán két meccsen állhatott a kapuban, mert Románia ellen (2:0) megsérült.      „Egy nullra vezettünk, az ellenfél tizenegyeshez jutott, de a lövést kivédtem. Balszerencsémre viszont két ujjam a talajba fúródott, elszakadtak az inak. Öröm az ürömben, hogy nem sokkal később belőttük a második gólunkat. Az egyik legnehezebb meccsünk volt Japánban, mert a románok a nagyválogatottjukkal nevezhettek, mivel nem voltak ott az 1962-es chilei vébén, márpedig az érvényben lévő szabály szerint a vébétornán résztvevőket nem válogathatták be az olimpiai csapatba.”

GELEI JÓZSEF
Született: 1938. június 29., Kunmadaras
Posztja: kapus
Csapatai játékosként: Beloiannisz (1954–1957), MTK (1957–1961), Vasas (1961–1962), Tatabánya (1962–1967)
Válogatottság: 11 (1965–1966)
Csapatai edzőként:      Tatabánya (1970–1975), Szolnok (1975–1977, 1980–1982), Vasas, másodedző (1977–1978), St. George Budapest (ausztrál, 1978–1980), MTK, technikai vezető (1982–1984), Csepel (1984–1987), India (1990–1991), Oman Mascat Club (ománi, 1992–1993), Al-Naszr (szaúd-arábiai,
1995–1996), Pécs (1996–1997), Al-Ittihad (szaúd-arábiai, 1997–1998)
Eredményei játékosként: olimpiai bajnok (1964), magyar bajnok (1958), KK-győztes (1962)
Elismerései: Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2018)

Azért az egyáltalán nem volt biztos, hogy Gelei József magyar színekben olimpikon, mi több, válogatott lesz. Az 1956-os forradalom idején az ifiválogatottal Angliában túrázott, jöttek volna haza, de csak Bécsig jutottak. Felvetődött az a verzió is, hogy a roppant tehetséges fiatalok külön csapatként lépnek pályára a Bp. Honvéd dél-amerikai portyáján, de végül Ausztriában, Olaszországban és Svájcban játszottak, szinte mindegyiküknek lett külföldi ajánlata. Geleit a genfi Urania szemelte ki, a kapus a sorsát érintő döntés előtt hazatelefonált, tudott az édesanyjával beszélni. A mama elsírta magát, ezzel minden eldőlt – s akkor már ismerte a feleségét is, akivel 64 éve van együtt.

Már itthon bajnok lett az MTK-val, Közép-európai Kupa-győztes a Vasassal, dr. Lakat Károly vitte magával Tokióba, nem mellesleg a Tanár úr még korábbról ismerte – az általános iskola felső tagozatán osztályfőnöke volt… Bízott benne, a felkészülés évében és a játékokon több mint félszáz meccset játszott az olimpiai csapat, majd’ mindegyiken ő – és Szentmihályi Antal – állt a kapuban.

De ne révedjünk a múltba, Gelei mondja: „Remek ez a mostani válogatott, Marco Rossi összerakta a csapatot, külön öröm, hogy Gulácsi Péter és Dibusz Dénes személyében nagyszerű kapusaink vannak, de Szappanos Péter és Demjén Patrik is kiváló képességű.”

Mi kell még? – tehetnénk fel a kérdést. Heti háromszor edzeni – mert a tunyaság nem vezet jóra…

NS-VÉLEMÉNY – ZOMBORI ANDRÁS
Józsi bácsi! Amikor a Csepel vezetőedzője lettél, természetesen tudtam, hogy legendás, olimpiai bajnok kapus ült le a kispadra, és bíztam benne, talán te leszel az, aki megadja a lehetőséget, hogy pályára lépjek az NB I-ben. Azon a nyáron öregedtem ki az ifiből, szerződést nem kaptam a klubtól, de akkor indult a tartalékbajnokság, hihetetlenül jó társaság jött össze (benne Gergényi Janival, Békési Gabival, Kénoszt Ferivel és a Habos testvérekkel...), ha vége lett egy edzésnek, vártuk, mikor jön a következő. Már az idény vége felé jártunk, amikor szóltál, a Videoton ellen benne leszek a meccskeretben – már akkor madarat lehetett volna velem fogatni. Az egyébként egy elhalasztott bajnoki volt, az eredeti időpontban a Vidi UEFA-kupa-döntőt játszott és nyert meg egy nullára Madridban a Real ellen, ha nincs a halasztás, meglehet, késett volna a bemutatkozásom. Jó tíz perccel a vége előtt Csucsánszky Zolit váltottam, legendák ellen futballozhattam, nem volt akkor boldogabb ember nálam a földön! Sajnos az idő rohan, már harmincnyolc éve ennek, de ha akarnám, sem tudnám elfelejteni, ki volt az az edző, aki szólt: Gyere, kicsi, beállsz! Köszönöm, és a legjobbakat kívánom neked!
Gelei József bravúrokra is képes volt a kapuban
Gelei József bravúrokra is képes volt a kapuban

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik