Folytatódik a paksi csoda, vagy érvényesül a Ferencváros erőfölénye?

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.02. 07:11
A tabella élén álló Paks és a második FTC versenyfutása izgalmas lehet, így tehát nem mindegy, hogy a két csapat április 6-i mérkőzésén a Groupama Arénéban Lenzsér Bence (24) és Osváth Attila megállítja-e Lisztes Krisztiánt (Fotó: Koncz Márton)
Címkék
Másfél hónap kihagyás után pénteken életre kel az NB I: az MTK Budapest–Újpest FC találkozóval folytatódik a bajnokság. A címvédő Ferencváros a Paksi FC mögött csak másodikként fordul, ám hatalmas meglepetést jelentene, ha nem szerezné meg az aranyérmet – ugyanakkor a dobogós helyekért, a kiesés elkerüléséért óriási lehet a harc.

Negyvenhét nappal azután, hogy a Puskás Akadémia–Mezőkövesd Zsóry mérkőzés lezárta a bajnokság őszi részét, pénteken 20 órakor az MTK Budapest–Újpest FC találkozó jelenti a tavaszi rajtot. Amikor szóba kerül, mit hozhat a folytatás, két dologban majd’ mindenki egyetért: az egyik, hogy a bajnokságot a pillanatnyilag csak második Ferencváros nyeri meg, a másik, hogy legalább az egyik kieső a mezőnytől némileg leszakadó Kisvárda, Zalaegerszeg, Mezőkövesd hármasból kerül ki. Hogy így lesz-e, arra legkésőbb május 18-án, a 33. forduló után kapjuk meg a választ, mindenesetre érdemes megnézni, mit mutat a december közepén megmerevedő tabella.

Hatalmas meglepetésre a Paksi FC áll az első helyen, de gyorsan tegyük hozzá, nem érdemtelenül. Az együttes a két újonc, az MTK Budapest és a DVTK elleni 1–1-es döntetlennel indult, vagyis nem állítható, hogy az előző idény negyedik helyezettje azonnal a gázra lépett. Az Újpest 3–0-s legyőzése után jól mutatott, hogy három bajnoki után veretlen volt (a 2. fordulóban a DVSC elleni meccsét későbbre halasztották), ám jött a Ferencváros elleni meccs, amelyen az FTC egy félidő alatt hat gólt rámolt be Szappanos Péter kapujába, és 6–1-re kiütötte ellenfelét. Alakulhatott volna úgy, hogy a hatalmas pofon megrogyasztja a csapatot, és egész ősszel nyögi a hatását, csakhogy nem ez történt. Bognár György vezetőedző jó érzékkel némileg átalakította a játékot, ami azt (is) eredményezte, hogy a Paks nagyságrendekkel kevesebb gólt kapott, mint az előző idényekben (az utolsó őszi forduló előtt még a legjobb volt a mutatója a mezőnyben), nem került hullámvölgybe, és sorozatban nyerte meg a meccseket. Amikor december 10-én hazai pályán 3–2-re legyőzte a Ferencvárost, az is eldőlt, hogy klubtörténelmet írva az élen telel, ám Pakson senki sem jár méterekkel a föld felett. Játékos, vezető egyaránt tudja, hol az együttes helye a magyar futballban, s már akkor boldog lenne, ha 2011 után másodszor is dobogón zárná a bajnokságot. És valljuk be, ennek azért van realitása, hiszen az alapemberek közül senki sem távozott, szemben például a harmadik helyezett Fehérvár FC-vel, ahonnan többek között a góllövőlista vezetője, Kenan Kodro a Ferencvároshoz igazolt. És ha már az FTC…

Legutóbb a 2016–2017-es idényben fordult elő, hogy a zöld-fehér együttes nem az élen zárta az őszt – akkor négypontos hátránnyal a negyedik helyen követte a három dobogóst, a Videotont, a Budapest Honvédot és a Vasast. 2018-ban a Vidi lett az aranyérmes (de akkor is az FTC telelt az első helyen), ám azóta hozzászokhattunk, hogy a Ferencváros még úgy is többpontos előnyt épít ki, hogy rendre van egy-két elhalasztott bajnokija. Csakhogy... A feröeri Kí ellen a Bajnokok Ligája-selejtezőjében elszenvedett 3–0-s vereség után a klub még a bajnoki rajt előtt menesztette Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőt, és bár utána Máté Csaba irányításával remekelt a csapat, szeptemberben már Dejan Sztankovics ült a kispadon. A szerb szakemberrel a nemzetközi porondon jöttek az eredmények, de a csapat a bajnokságban nem kerülte el a hullámvölgyet: volt olyan sorozata, amikor hat mérkőzésből csak egyet nyert meg, és háromszor is pont nélkül maradt… Hátránya így is csak egy pont a Pakssal szemben, és mert a két klub lehetőségei között ég és föld a különbség, nehezen elképzelhető, hogy az FTC ne védené meg a bajnoki címét. Februárban sűrű a menetrend, már akkor sok mindenre választ kaphatunk, ám ha esetleg mégsem a Ferencváros lesz az aranyérmes, az nagyobb szenzációt jelentene, mint amikor 2017-ben a Honvéd megelőzte a Videotont!

Ki foghatja majd a fejét a bajnokság végén? A kisvárdai Bohdan Melniknek nem volt sikeres az őszi szezon, és a ZTE játékosai sem futballoztak káprázatosan (Fotó: Kovács Péter)

Ami a dobogóért zajló harcot illeti, pillanatnyilag a Paks, a Ferencváros és a Fehérvár áll az első három helyen, de a negyedik Puskás Akadémia és az ötödik DVSC is oda vágyik. Egyértelműen a Paks helyzete a legjobb, hiszen például a Loki előtt kilenc pont az előnye, ráadásul a Fehérvárral szemben egyetlen meghatározó játékosát sem veszítette el. A Vidi ugyan megszerezte Lionel Messi volt csapattársát, az argentin Nicolás Stefa­nellit, de ha olyan eredményes futballt remélnek tőle, mint Kenan Kodrótól, extrát kell nyújtania. Ha csak Szuhodovszki Soma igazolását vesszük, a DVSC erősödött, ám legalább ötpontos hátrányt kell ledolgoznia, a Puskás Akadémia pedig akkor reménykedhet, ha megmarad a jó idegenbeli mérlege, és mellette jelentősen feljavul a hazai teljesítménye.

És akkor a kiesés elleni harcról. A sereghajtó Kisvárda Master Good, a tizenegyedik ZTE és a tizedik Mezőkövesd nagyjából hasonló helyzetben van, ugyanakkor a 21 pontos Újpest és KTE sem érezheti magát biztonságban. Nehezen hihető, hogy a kieső helytől kilenc pontra lévő, a rajt előtt edzőt váltó DVTK a vonal alatt fejezi be az idényt, ám intő jel lehet a klubnak az MTK 2018–2019-es évada: akkor a kék-fehérek Feczkó Tamással a kispadon a hatodik helyen teleltek, tizenegy pontra a tizenegyedik Kisvárdától, ám tavasszal tizenöt bajnokiból tizenkettőt elvesztettek (március közepén már Lucsánszky Tamás volt a vezetőedző), és osztályváltásra kényszerültek. Lehet látni, a vezetők Kisvárdán és Mezőkövesden is mindent megtettek a keret megerősítése érdekében, Zalaegerszegen azonban éppen Márton Gábor vezetőedző említette a Nemzeti Sportban, egyelőre nem érkezett számottevő erősítés. A két újonc, az MTK és a Diósgyőr jó úton jár, hogy a következő idényt is az első osztályban töltse, ám tényként csak annyit jelenhetünk ki, hogy a csapatoknak tizenhat bajnokijuk maradt arra, hogy kiállítsák az idényük bizonyítványát.

„A bajnokságot a Ferenc­város nyeri, a Paksnak semmi esélyt sem adok az aranyérem megszerzésére. Bognár György együttese jó csapat, ragyogó szériája volt az ősszel, drukkolok is neki, mert magyar játékosok alkotják, de nem tudja felvenni a versenyt a Fradi­val – ugyan­akkor a dobogóra várom. A másik nemzetközi kupaindulást érő helyért nagy versenyfutásra számítok a Fehérvár és a Puskás Akadémia között, a harcba talán még a Debrecen is beleszólhat. A kieső csapatokat nehéz megtippelni, persze mindenki ugyanarra a háromra gondol, a Kisvárda, a ZTE és a Mezőkövesd a leginkább fenyegetett, de ha valamelyik elkap egy jó sorozatot, meglóghat, úgyhogy szerintem még az MTK-nak is a mögötte lévőknek is meleg lehet a pite. Ami az át­igazolásokat illeti, rendkívül ritka, hogy valaki rögtön be tud illeszkedni, azonnal meghatározó játékossá tud válni – kíván­csian várom, kinek sikerül be­robbannia.”
NS-SZAKÉRTŐ: DZURJÁK JÓZSEF, KÉTSZERES MAGYAR BAJNOK CSATÁR

 

 

 

STIEBER ZOLTÁN: NAGY LÖKÉST ADNA AZ ÚJPEST ELLENI GYŐZELEM

Különleges érzéssel készülhet korábbi kedvenc csapata, az Újpest ellen Stieber Zoltán, aki szeret az MTK-ban futballozni.

A magyar klubfutball patinás, egyben nagy meccsek emlékét is hordozó összecsapása az MTK–Újpest, és lám, a tavaszi bajnoki folytatást a két fővárosi klub ütközete vezeti be. A 26-szoros válogatott Stieber Zoltán az MTK Budapest szerelésében korábbi csapata ellen készülhet a péntek esti csatára.

„Érdekes téma ez – mondta lapunknak a klubszínek apropóján a 35 éves futballista. – Nem titok, gyerekkoromban az Újpest volt a kedvencem, amikor Sárvárról indulva bekerültem a lila-fehérek ifjúsági csapatába, az számomra megvalósult álommal ért fel. Aztán a pályafutásom messzire sodort a Megyeri úttól, külföldön futballoztam és éltem sokat, de nagyon örültem, amikor tizenöt évvel később ismét lehetőségem volt felvenni a lila mezt – sajnos az a kaland nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Hogy miért, azt már kár elemezni, és ha a gyerekkori rajongás legbelül még most is bennem van, s a klubot máig tisztelem, sőt, most is megérint, hogy a szurkolók mennyire szeretik az Újpestet, azt mondhatom, jó döntés volt az MTK-hoz igazolnom. A kék-fehéreknél mások az emberi kapcsolatok, az érzések, fontosabbnak érzem magam, és nem az az elsődleges, hogy játszom-e vagy sem, egyszerűen csak az, miként érzem magam a mindennapokban, milyen a kapcsolatom a társakkal, a csapat körül dolgozókkal. Egyszóval: nagyon jól érzem magam az MTK közösségében.”

Stieber Zoltán arra számít, hogy volt csapata, az Újpest ellen neki és az MTK-nak is kijön a lépés (Fotó: Kovács Péter)

A játékos elmondta, lehetetlen megjósolni, mit hozhat a két csapat összecsapása, az újrakezdés bizonytalansága csaknem kizárja az esélylatolgatást, a felkészülési meccsekből pedig semmi érdemlegeset sem szabad levonni.

„Mint minden futballista, én is a tétmeccseket várom már, az sokkal jobb, mint a felkészülési időszak – mondta még Stieber Zoltán. – Aligha létezik olyan játékos, aki nem kedveli a téttel járó stresszt, inkább csak edzene, mindenki futballozni szeret. Sokat készültünk, és tudjuk, az Újpest, Ferencváros, Fehérvár elleni kezdés nem a legkönnyebb, de a sikeres első meccs lendületet adhat a tavaszi folytatásra. Bízom benne, hogy megtelik a stadion, és kitűnő hangulatban élvezetes, jó mérkőzést játszunk majd az Újpesttel.”     

S. ZS.

18. FORDULÓ
Február 2., péntek
20.00: MTK Budapest–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Február 3., szombat
12.30: Zalaegerszegi TE FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.00: Kisvárda–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
17.30: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
Február 4., vasárnap
15.00: Mezőkövesd–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport+)
17.30: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)

  1. Paksi FC17104332–21+1134
  2. Ferencvárosi TC17103442–19+2333
  3. Fehérvár FC1793536–24+1230
  4. Puskás Akadémia1777327–20  +728
  5. Debreceni VSC1774625–22  +325
  6. MTK Budapest1774621–28  –725
  7. Diósgyőri VTK1773726–28  –224
  8. Kecskeméti TE1763825–29  –421
  9. Újpest FC1763824–35–1121
10. Mezőkövesd17431017–26  –915
11. Zalaegerszegi TE17431021–36–1515
12. Kisvárda17421119–27  –814
AZ ÁLLÁS

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik