NB I: A feszítő problémákat megoldjuk – Kósa üzenete a szurkolóknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.24. 12:02
Új, szurkolóbarát szabályozási rendszerre van szükség a sportrendezvényeknél Kósa Lajos szerint, mert a jelenlegi egyenesen nézőriasztó. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke erről a dehir.hu-nak nyilatkozott, hozzátéve: szeptemberben jogszabály-módosítási javaslatcsomagot terjesztenek a parlament elé, ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy a biztonság ne csökkenjen a sportpályákon.

„Három fázisa van az általunk elkezdett munkának. Az első megvolt, amikor is az NB I-es csapatok képviselői elmondták, hogy szerintük mi a probléma a szabályozással, utána jöttek volna a szurkolók és aztán a bizottság összeállítja a javaslatcsomagot. A szurkolói csoportoknak már megvolt a kitűzött időpont, de Komáromi Gábor sajnálatos halála miatt ők kérték, hogy halasszuk ezt el, utána pedig beállt a parlamenti szünet, így tehát csak az ősszel tudjuk felvenni a munkát, mert parlamenti szünetben nem lehet bizottsági ülést tartani, csak rendkívüli, kiemelkedően sürgős ügyben, s bár ez rendkívüli, meg sürgős is számunkra, a törvényhozás nem így működik.”

Kósa Lajos szerint a sporttörvény módosítása lehet a megoldás.

„Ezt a folyamatot mindenképpen végigvisszük. Szeptember körül, amikor elindul a parlament, már lehet bizottsági üléseket tartani, megcsináljuk ezt a két meghallgatást a szurkolókkal. Már nagyjából elkészültek az általunk tervezett jogszabály-módosítások, ezt benyújtjuk a parlament elé. Egyébként ez sem egyszerű, mert van, ami rendelet, van, ami törvény. Törvényt tudunk módosítani a parlamentben közvetlenül, de végrehajtási utasítást, rendeletet nem, csak parlamenti határozatot tudunk hozni arról, hogy felkérjük a kormányt, milyen értelemben módosítsa a végrehajtási utasításokat vagy rendeleteket, tehát ez kicsit bonyolultabb, de erre is megvan a jogi megoldás. Meg fogjuk találni, mert az a célunk, hogy békés, biztonságos, családbarát, gyerekbarát, nagyszerű sportélményben részesülhessenek mindazok, akik jegyet vesznek, sőt az a cél, hogy könnyű legyen nekik jegyet venni és ellátogatni a focimeccsre. Ez esetleg segíthet a magyar labdarúgás színvonalán is.”

„Az biztos, hogy a feszítő problémákat meg tudjuk oldani. Nem biztos, hogy mindegyiket, mert ugye itt megint vannak különböző álláspontok. Tartalmi álláspontban sem egyezik mindenben a csapatok, a rendőrség és a szurkolók véleménye, de az biztos, hogy az az értelmezés, ami most a sporttörvényben van a sportrendezvények biztosításával kapcsolatban, nem jó, mert furcsa módon a vízilabda-mérkőzéseket is – ha szorosan olvasom a törvényeket – úgy kellene biztosítani, mint a futballmeccseket, ami teljesen indokolatlan.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik