Az ünnepnek vége, megint nyerni kell

K. Z., R. B. B.K. Z., R. B. B.
Vágólapra másolva!
2005.05.13. 20:46
Címkék
A Fradi-veréssel végződő kupadöntő után a felépült Stark Péterrel pályára lépő Győr lesz a Matáv Sopron ellenfele, immár bajnoki meccsen. A nemzetközi kupaszereplést kiharcoló soproniaknak a presztízs miatt érdemes lesz csipkedniük magukat, sőt, Bárányos Zsolt és Tóth Mihály újabb ösztönzést kapott, Lothar Matthäus meghívta őket a válogatott keretbe.
Persze Tóth Mihállyal a jó hír dacára sem kezdhettük mással a beszélgetést, mint amiről két napja vitatkoznak a szurkolók: Lipcsei Péter becsúszása tizenegyes volt vagy sem?

"Most röviden felelhetnék úgy is, hogy a tizenegyes az, amit a bíró megad - elevenítette fel a régi aranyigazságot a soproni csatár. - Számtalanszor megnéztem az esetet videóról, Lipcsei Péter kétségkívül a labdát érte el először, utána viszont a lábam is. Nem akarom a bírót védeni, de amilyen szögben állt, onnan még azt sem láthatta, hogy előbb a lábat vagy a labdát találta el Lipcsei Péter. Ami viszont talán a legfontosabb: nem a tizenegyes döntött, ha a ferencvárosiak megőrzik higgadtságukat, lett volna esélyük a fordításra."

Kellemesebb téma: a válogatottság.
"Bárányos Zsolt a csütörtök esti ünneplés közben odaszólt, hogy Misi, gratulálok. Én meg nagyokat néztem, hogy mihez: a gólomhoz, a kupagyőzelemhez? Gratulált már mindegyikhez korábban, így nem értettem a dolgot. Aztán közölte, hogy válogatott kerettag lettem" - emlékezett a jó hír hozójára Tóth Mihály, aki elárulta, jócskán meglepődött a behívón. Meglepődött, mert még az elmúlt esztendőben sérülés miatt le kellett mondania a németországi kirándulást, és úgy érezte, a szövetségi kapitány ezt zokon vette. Ha zokon vette is, mára meglágyult, így Metzben és Reykjavíkban a tavalyi gólkirály is ott lehet a válogatottban - és bár Lothar Matthäus spórolt a ferencvárosiak beválogatásával, azért néhány fradistával megint találkozhat Tóth Mihály.

A kupasiker utáni ünneplésben Tóth Mihály is megfáradt egy kissé, de a kerettagság híre újra feltüzelte (Fotó: M. Németh Péter)
A kupasiker utáni ünneplésben Tóth Mihály is megfáradt egy kissé, de a kerettagság híre újra feltüzelte (Fotó: M. Németh Péter)
A kupasiker utáni ünneplésben Tóth Mihály is megfáradt egy kissé, de a kerettagság híre újra feltüzelte (Fotó: M. Németh Péter)
"Nem hiszem, hogy folytatódnának a viták vagy a sérelmek felemlegetései. Néhány Fradi-játékos viselkedésén a kupadöntőn megdöbbentem, de a válogatottban már nem lesz téma az a meccs. A múlton fölösleges rágódni, lesz elég dolgunk a franciák és az izlandiak ellen, fontosabb a jövőre felkészülni."

Előbb azonban még az igen közeli jövő: ma a Győr vár a soproniakra, és ha csak abból indulunk ki, hogy egy megnyert kupadöntő és átünnepelt éjszaka után vajmi kevés kedvük lesz még a bajnokival törődni, sima meccset várhatunk.

"Szó sincs róla, hogy a kupagyőzelem elnyomná bennünk a bajnokik iránti lelkesedést, sőt: most már felszabadultan játszhatunk, megnyertük, amit meg akartunk nyerni, jöhet a megyei rangadó - hangzott Tóth Mihály kedvcsinálója a mérkőzéshez. - Elképzelhető, hogy picit fáradtabbak leszünk, de a koncentrációval aligha akad gond, hiszen Pintér Attila már két napja egyfolytában azt hangsúlyozza, megint egy nagyon fontos meccs vár ránk. Állunk elébe."

Várják a nagy meccset odaát is: Stark Péter például még társainál is jobban, hiszen rosszulléte miatt két hétig nem futballozhatott.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

"Akárcsak a múlt héten, most is végig tréningeztem, de nagyon remélem, a Vasas elleni meccsel ellentétben ezúttal nem lesz semmi gond, és pályára léphetek szombaton. Az orvosok szerint idegi kimerültség okozta a problémát, bár végleges eredményt csak a jövő hétre ígérnek, de a vérvétel alapján nincs baj" - nyugtatott meg bennünket a védő.

Ez pedig azt jelenti, a válogatott hátvéd is pályán lehet a kezdő sípszó pillanatában a megyei derbin, amely Stark Péter szerint is más, mint a többi mérkőzés.

"Jó meccset várok. A soproniak kupasikere önmagáért beszél, nagy dolog vidéki csapatként győzni, ezért is biztos vagyok benne, hogy nehéz dolgunk lesz ellenük. A Sopron masszív, fegyelmezett csapat, de remélem, tudunk nyerni, és lehetőleg úgy, hogy én is pályára lépek. Az ezüstérem megszerzése továbbra is téma az öltözőben, szeretnénk dobogón végezni" - adott rövid helyzetelemzést a védő.

A Stark Péter vezette védelemnek azonban nem lesz könynyű dolga, hiszen olyan támadók ellen kell majd helytállnia, mint Tóth Mihály.

"Misit jól ismerem, mivel a válogatottban már találkoztunk. Jól fejel, igazi góllövő, oda kell rá figyelnünk - bókolt ellenfelének a győri bekk. - Persze győzni szeretnénk, és nagy dolognak tartanám, akárcsak a többi meccs esetében, ha kapott gól nélkül hoznánk a mérkőzést." ---- Lothar Matthäus csütörtökön nyilvánosságra hozta a május 31-i franciák elleni barátságos-, valamint a június 4-i Izland elleni vb-selejtezőre készülő válogatott bő keretét. A névsort böngészve gyorsan kiderült, hogy a szövetségi kapitány betartotta ígéretét, és valóban akadt egy-két meglepetés a keret kihirdetésekor...

Ezek közül az egyik legszembetűnőbb, hogy a kapitány annak ellenére is postázta a meghívót az újpesti Tóth Norbertnek, hogy korábban többször úgy nyilatkozott: a lilák középpályása jól futballozik a tavasszal, ám ez nem jelenti, hogy automatikusan helye lenne a válogatott keretében. Nos, Tóth Norbert hosszú idő után most ismét szóhoz juthat.

A ferencvárosi játékosok közül ezúttal sem Lipcsei Péter, sem Rósa Dénes, sem pedig Szűcs Lajos nem kapott meghívót, igaz, Huszti Szabolcs, Gyepes Gábor és az új felfedezett Takács Ákos személyében így is van három FTC-futballista a bő keretben.

"Ezúttal is a legjobb formában, legjobb kondícióban lévő futballistákat hívtam meg - mondta a szövetségi kapitány. - A mostani névsort az utóbbi hat hét tapasztalatai alapján állítottam össze, és ahogy azt ígértem, új nevek is feltűnnek. És, hogy ezúttal miért maradt ki néhány ferencvárosi futballista a keretből? A botrányosra sikeredett kupadöntőt követően egyértelművé vált számomra, hogy a Fradi labdarúgói közül nem mindenki tudja megfelelően feldolgozni az utóbbi hónapokban a klub körül kialakult helyzetet. Úgy gondolom, a szerdai mérkőzés után mind a válogatott, mind pedig a játékosok jobban járnak, ha ezúttal pihenőhöz jutnak. Az említett három játékossal ellentétben, Huszti Szabolcson, Gyepes Gáboron és a Sopron ellen is megállás nélkül küzdő Takács Ákoson azt láttam, hogy a történtek ellenére próbálnak a futballra koncentrálni, ami a szerdai mérkőzésen nem volt egyszerű. Ezt a találkozót azonban most már zárjuk le, én már csak a válogatott mérkőzéseire szeretnék koncentrálni." ---- Újabb pofon az ezer sebből vérző Békéscsabának. "Bajnokavatás lesz Debrecenben, és a Loki imponáló játékkal négy egyes győzelmet arat" - tippelt Esterházy Márton.

Győzelemmel ünnepel Illés Béla. Csapó Károly szerint az MTK jó formában van, és 2-1-re veri a Kaposvárt.

"A Fehérvár eddigi teljesítménye előtt megemelem a kalapom, de nagyon drukkolok Détári Lajosnak és a Nyíregyházának, hiszen megérdemelnék a bentmaradást, így ezúttal a vágyaim alapján tippelek nulla egyet" - mondta Nyilasi Tibor.

Vereséget szenved a friss kupagyőztes. Veréb György elmondta, a győrieknek még van esélyük a második helyre, ezért mindent meg is tesznek, s 2-1-re legyőzik a Sopront.

Tovább harcol a második helyért az Újpest. "A lilák előtt felcsillant a remény az ezüstéremre, és három egyre nyernek is Kispesten" - jósolt idősebb Dárdai Pál.

Sima győzelmet arat a ZTE. Garaba Imre ezúttal inkább a megérzéseire hagyatkozott, s így 3-0-s hazai sikert tippelt a Pápa ellen.

Otthon tartja a három pontot a Diósgyőr. "Egyik csapatnak sem kell már hátrafelé tekingetnie, és hazai pályán a piros-fehérek kettő nullára győznek a Vasas ellen" - tippelt Novák Dezső.

Tovább tart az FTC vesszőfutása. Fekete László szerint a zöld-fehérek szétestek, még az is lehet, hogy a dobogót sem érik el, s Pécsett 2-0-ra kapnak ki. ---- Meccsmérleg:
2003-2004 1-0
2002-2003 6-1
1997-1998 8-0
1996-1997 4-0
1995-1996 1-0

Közös ebéd a Nagyerdőben

A debreceniek közel vannak az aranyéremhez Egy újabb lépést a Békéscsaba legyőzésével tehetnek meg, s ha így lesz, biztosan jobban esik majd a vasárnapi ebéd. A drukkereket ugyanis másnap közös étkezésre várják a Hunguest Hotel Nagyerdőben. Újabb, egyelőre szóbeli egyezség történt az utolsóként a békéscsabai kft.-t feljelentő Bujáki József, Hoffmann Richárd, Ursz József és Kulacsik Tamás esetében, e szerint május 20-ig mind a négyen a csapat rendelkezésére állnak.

---- Meccsmérleg:
1987-1988 4-0
1980-1981 2-4
1977-1978 2-0
1976-1977 1-0
1975-1976 0-1

Nagypál Tibornak véget ért az évad

Noha a bajnokságban Illés Béla rendre csereként lép pályára, Garami József szakmai igazgató úgy határozott, hogy a hazaiak csúcsdöntésre készülő 64-szeres válogatott futballistája a Rákóczi ellen a kezdőtizenegyben kap helyet. Nincs oka változtatni győztes csapatán a kaposvári vezetőedzőnek, Prukner Lászlónak, ám az bizonyosnak látszik, hogy a válogatott küszöbéig jutó irányító, Nagypál Tiborra ebben a bajnokságban már nem számíthat.

---- Meccsmérleg:
1998-1999 1-0
1992-1993 1-0
1983-1984 4-0
1982-1983 4-0
1981-1982 1-0

Csak a meccs napján utaznak

A Magyar Kupa-döntő után újra bajnoki meccsnek ad otthont a Sóstói-stadion, s a házigazdák célja nem lehet más, mint begyűjteni a három pontot. Több egykori székesfehérvári labdarúgó szerepel a nyírségi együttesben, akikben nyilván óriási a bizonyítási vágy. A nagy távolság ellenére csak ma délelőtt kelnek útra a nyíregyháziak. A keretbe nevezett játékosok az egyik fehérvári panzióban kora délután ebédelnek, majd az ugyanott foglalt szobákban pihenik ki az utazás fáradalmait.

---- A két csapat még nem találkozott egymással Zalaegerszegen.

A Lombardnál már nem számolgatnak

Zalaegerszegen örülnek, hogy ismét hét végén játszik otthon a csapat, így várhatóan szép számú közönség előtt bizonyíthat. A cél a három pont megszerzése, hogy a csapat teljesíthesse a célkitűzést, azaz megszerezze a hatodik helyet. Tegnap késő délután tartotta a zalai kirándulás előtti utolsó edzést Szentes Lázár. A Pápa busza délután háromkor gördül ki a várkerti parkolóból, és a tervek szerint a kezdés előtt két órával érkezik meg Zalaegerszegre. Számolgatni már felesleges, hiszen a jelszó egyértelmű: nem szabad kikapni a ZTE stadionjában.

---- Meccsmérleg:
2002-2003 1-4
2001-2002 0-1
2000-2001 2-3
1999-2000 1-1
1998-1999 2-3

Előbb a vendégnézők távozhatnak

Még négy pont kell a kispestieknek ahhoz, hogy teljesítsék a tulajdonosok által meghatározott célt, és ezzel hozzájussanak a prémiumukhoz. A szurkolóknak szóló hír, hogy a meccs után negyedórát a stadionban kell maradniuk, amíg az újpestiek elmennek. Vélhetően pályára léphet az Újpestben Fehér Csaba. A jobb oldali védő játéka azért volt kérdéses, mert a legutóbbi fordulóban, a ZTE elleni találkozón megsérült. A játékos már jól van, így minden bizonnyal ott lesz a kezdésnél a Bozsik-stadion gyepén.

---- Meccsmérleg:
1999-2000 1-1
1998-1999 4-2
1997-1998 1-1
1992-1993 1-0
1991-1992 1-2

Máig fizethetik ki Kiprich Józsefet

A DVTK vezetősége máig kapott haladékot a szövetségtől, hogy egyenlítse ki a Kiprich Józseffel szembeni tartozását. A diósgyőriek kéthavi bérrel adósai a szeptemberben menesztett szakvezetőnek. Ugyanakkor 1.2 millió forintos büntetést is fizetniük kell a szövetség kasszájába, ellenkező esetben büntetőpontokat vonnak le tőlük. Bizakodnak a szervezetten, busszal utazó Vasas-szurkolók, akiknek több mint fele az utóbbi időszakkal ellentétben ezúttal győzelmet tippel a klub honlapján.

---- Meccsmérleg:
2003-2004 3-1
2002-2003 2-0
2001-2002 0-0
2001-2002 1-3
2000-2001 4-2

Díjat kapnak a kupagyőztesek

A győriek szerint még van esélyük arra, hogy a dobogón végezzenek, ehhez persze most a friss kupagyőztes ellen kellene győzniük. Stark Péter újra tagja lesz a kezdőcsapatnak, amelyből ezúttal is hiányzik majd a továbbra is sérült Varga Zoltán. Csütörtök este Walter Dezső soproni polgármester bejelentette, hogy a Matáv FC csapatának tagjait és vezetőit felterjeszti a Sopronért díjra, ezenkívül az eddigi támogatáson túl újabb tízmillió forintot ad a város a Magyar Kupa-győztes együttesnek.

---- Meccsmérleg:
2003-2004 0-1
1996-1997 1-2
1995-1996 1-0
1994-1995 1-2
1993-1994 0-0

Belső vizsgálat a zöld-fehéreknél

A PMFC csütörtöki szurkolói ankétján a klubot nyolc vezető és 22 játékos képviselte. A Ferencvárosnál házon belül is vizsgálják a kupadöntőn történteket, és valószínűleg ez is szóba kerül a futballcsapatot működtető rt. jövő heti igazgatótanácsi ülésén. A vezetőség a piros lapok és a kispadon helyet foglalók viselkedése, illetőleg az át nem vett érmek ügyében vizsgálódik majd. Az alapállás az, hogy profi futballisták és edzők nem viselkedhetnek úgy, ahogy azt szerda este tették a ferencvárosiak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik