Nemzeti érték vs. haszon – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.05.13. 23:41

 

KYLIAN MBAPPÉ az idény végén, szerződése lejártával elhagyja a Paris Saint-Germain együttesét és a Real Madridhoz igazol. A közvélemény kevésbé tartja számon, de a francia profi futballbajnokságokat felügyelő liga (LFP) és a mérkőzéseket közvetítő tévétársaság közötti kontraktus is lejár, ám a jogokról tárgyaló katari tulajdonú BeIN Sports azzal az indokkal, hogy a földkerekség egyik legjobb – ráadásul francia – játékosa távozik a Ligue 1-ből, s ezáltal nagyságrendekkel csökken a bajnokság értéke, a cég nem hajlandó a jövőben a kért összeget kifizetni. Ez összességében kétszázmillió eurós kiesést jelenthet az LFP költségvetésében.

Kétféle optikából nézhetjük a fejleményeket: egyfelől a PSG világbajnok, vb-ezüst­érmes csatára nemzeti kincs, akinek a távozásával esik a korábban talán leginkább általa fémjelzett Ligue 1 értéke is. Erős túlzással: mintha a párizsi Louvre eladná a Mona Lisát a madridi Pradónak… S ezen az igencsak öntudatos francia nemzet felháborodik.

Ám más optikából talán élesebb a kép: a jogokért tárgyaló BeIN Sports cég elnöke Naszer al-Kelaifi, aki ugyanakkor a PSG első embere is. A vagyonát tekintve csupán játékszere a klub, mégis bosszanthatja, hogy Mbappé lelépési összeg nélkül távozik, PSG-elnökként egy eurócent sem üti a markát. S noha a lejárt szerződésű labdarúgók ingyen távozhatnak, veszít a csatár távozásával. Ugyanakkor a BeIN Sports képviseletében diktálhatja a feltételeket, s mondhatja, a világklasszis nélkül a Ligue 1 akár kétszázmillióval is kevesebbet ér. Magyarán: al-Kelaifi ennyit szeretett volna kapni csatáráért, ha szerződése lejárta előtt a Real Madrid kivásárolja… S mivel az üzlet meghiúsult, azt állítja, ennyivel ér kevesebbet a francia első osztály. Amit a vámon elvesztett, a réven megnyerné. Mivel ő diktálja a feltételeket, a számítása valószínűleg bejön.

Afelől kétségem sincs, hogy a katari előkelőség kiváló üzletember, ám a PSG a nemzetközi porondon vele az elnöki székben még semmit sem nyert – na jó, 2020-ban bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Játékosként magára húzta a klub mezét Lionel Messi, Neymar, mi több, Mbappéval együtt 2021 és 2023 között együtt játszottak. A hazai eredményeket leszámítva velük is annyi nagy trófeát szereztek a párizsiak, mint nélkülük. Viszont az ottlétükből eredeztethetően jócskán megugrottak az üzleti bevételek, amelyek nyilván az elnök-tulajdonos vagyonát gyarapították.

Ki beszél itt nemzeti értékről?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik