Blazsó Márton és Hasenfratz Péter csatája a Bükkben

Vágólapra másolva!
2007.05.27. 21:27
A Szegedi KSC-s Blazsó Márton és Hasenfratz Péter csatáját hozta a szilvásváradi Wenson Maraton, amely végül Blazsó győzelmével végződött a 117 km-es hosszútávon. A három távon összesen 1320-an álltak rajthoz, és küzdöttek meg az éjszakai eső okozta sárral, és a kemény emelkedőkkel.
A rajt pillanata
Nemes Róbert
A rajt pillanata
A rajt pillanata
Nemes Róbert
A rajt pillanata

A rajtnál a hazai kerékpáros maratonokon rendszeresen a hosszútávon induló Bodor Ádám miniszteri biztos mellett találkoztunk az olimpiai aranyérmes Biros Péterrel, a Domino BHSE vízilabdázójával, és Tóth A. Péterrel, a T-Mobile szponzorációs vezetőjével is, aki a rövidtávon belülről ismerkedett meg a hegyi-kerékpározással. Amíg az apukák és az anyukák az erdőben küzdöttek a kilométerekkel, a stadionban a kisebb gyerekek kerékpáros ügyességi pályán versenyeztek értékes díjakért, óriás plüss oroszlánért, fejvédőkért, és más kedves ajándékokért.

Egész héten szikrázó napsütéstől, és hőségtől tartottak a sportolók, de szombat délután helyreállt a világ rendje: vagyis ha mountain bike maraton és Szilvásvárad, akkor eső és sár. Egész éjszaka esett és bár a vasárnapi 10 órás rajtra szétfújta a szél a felhőket, a lovas stadionban felépült rajtterület talaján is látni lehetett, hogy az erdőben idén is a víz lesz az úr.

Ennek megfelelően nem születtek rekordidők egyik távon sem, de annál nagyobb harc volt minden kategóriában a helyezésekért. A T-Mobile TOP Maraton sorozat első futamán a győzteseket minden távon annyi ezer Ft-tal jutalmazták a szervezők, ahány km-t tekertek az erdőben: a hosszútáv győztese így nettó 117 ezer, a középtáv győztese 70 ezer, míg a rövidtávé 39 ezer Ft-tal mehetett haza. A hosszútávon az összdíjazás nettó 300.000 Ft volt, és a verseny teljes díjazása, az összes kategóriában elérte a másfél millió Ft-ot.

A győztes, Blazsó Márton
Eisenkrammer Károly
A győztes, Blazsó Márton
Elsőként a rövidtáv mezőnye érkezett vissza a Lovas Stadionba, ahol nem kis meglepetésre az U17 kategóriában versenyző, fiatal Kis Dániel (Giant Gyömrő), ha másodpercekkel is, de megelőzte vetélytársait, míg középtávon a Csömör KSK versenyzője, Szatmáry András zsebelte be a győzelmet.

A Groupama Magyar Kupasorozatba számító hosszútávon Blazsó Márton keresztülhúzta az esélyesek számításait. A tavalyi T-Mobile TOP Maraton sorozat győztese, Hasenfratz Péter a második, míg Bogár Gábor harmadik lett. Féltávnál Bogár egy bukásnak és egy defektnek köszönhetően közel 7 perces hátrányba került még a harmadik helytől is, de a táv utolsó harmadában sikerült felküzdenie magát a dobogóra. Hasenfratz pedig eltaktikázta magát: a rajt után 20 km-rel elengedte a későbbi győztes Blazsót, arra számítva, hogy a célig még felér a vetélytársára. A céltól 19 km-re, az utolsó komoly emelkedőn 50 méterre meg is közelítette, de már nem tudta utolérni, sőt innen a célig még összesen három perc hátrányt szedett össze.

A nap embere így kétség kívül Blazsó Márton lett: - A rajt után az első komoly hegyen egy nagyobb bolyban tekertünk, majd beérve a terepre, Hasenfratzcal eltávolodtunk a többektől. Egy darabig egymást segítve haladtunk, majd egy hosszabb köves lejtőn el tudtam húzni Pétertől. Innentől megpróbáltam 160-as pulzussal, saját tempót diktálva tartani a távolságot - már annyira egy maratonon órákon keresztül lehet tartani egy ezt az intenzitást, de az utolsó emelkedőn szinte teljesen utolért. Itt minden erőmet összeszedve sikerült tempót váltani, és amint a célban megtudtam, három percre sikerült növelni az előnyömet.

Nagyon örülök a mai győzelmemnek. A következő versenyem Ausztriában lesz, ahol világranglista pontokért fogunk küzdeni az Olimpiai kvalifikáció érdekében.
A nők számára az idén életbelépett új szabály szerint nem írtak ki hosszútávon versenyt, így nekik „csak” a 70 km-es távval kellett megküzdeniük. Füzy Anna (Trek Józsefhegyi SE) közel öt perc előnnyel érkezett a célba, de a második és harmadik helyezett Deli Anettet és Balázs Beátát alig fél perc választotta el egymástól.
A T-Mobile TOP Maraton sorozat második futamára az MVM Duna Maratonra július 1-én, Visegrádon kerül sor.

Wenson Maraton Szilvásvárad (összes induló: 1320)

T-Mobile TOP Mountain Bike sorozat – 1. futam
Groupama Maraton Magyar Kupasorozat – 1. futam
Férfiak (hosszútáv - 117 km)
1. Blazsó Márton, Szegedi KSC 5:07:57
2. Hasenfratz Péter, Bringabanda SC 5:10:56
3. Bogár Gábor, Bringavilág SK BornSport 5:26:54

Nők (70 km)
1. Füzy Anna, Trek Józsefhegyi SE 4:05:39
2. Deli Anett, Bringavilág SK BornSport 4:10:00
3. Balázs Beáta, Bringabanda SC 4:10:38

70 km (középtáv abszolút győztes idő)
1. Szatmáry András, Csömör KSK 3:16:19

39 km (rövidtáv abszolút győztes idő)
1. Kis Dániel, Giant Gyömrő 1:34:51 (U17-es kategóriában versenyez)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik