Hegyikerékpár: Szardínia után az ob-t is megnyerte Vas Blanka

Vágólapra másolva!
2023.07.23. 19:15
null
Vas Kata Blanka a női országúti Girón elért szakaszgyőzelme után Nagykanizsán a hegyikerékpárosok terepversenyén kétszer is országos bajnok lett (Fotó: Polgár László)
A magyar bajnokságon, egyben a VI. Kanizsa-kupa keretében vették birtokukba a hegyikerékpárosok a Csónakázó-tó mellett kialakított pályát. A nőknél Vas Kata Blanka, a férfiaknál Palumby Zsombor diadalmaskodott.

 

A szombati – inkább pörgős pályát teljesítő XCC, tehát short track - mezőnyben tekerő és a hölgyeknél a bajnoki elsőségre is törő Vas Kata Blanka nem hagyott kétséget afelől, hogy bajnoki címet gyűjt be – az országúti magyar bajnoki arany, valamint a női Giro d'Italia nyolcadik szakaszán, Szardínián elért győzelme után.

„Megküzdöttem a bringával, a lábaim és a hátam is fájt egy kicsit, mert nem vagyok hozzászokva a montihoz. Teljesen máshogy ülök, máshogy tekerem ezt a bringát, de nagyon élveztem” – mondta Vas, aki júniusban országúton időfutamban és mezőnyversenyben, januárban pedig cyclocrossban (terepkerékpár) nyerte meg az ob-t. Kiemelte: jó érzés, hogy mindhárom szakágban magyar bajnok lehet, mivel mindig nagyon jó érzés a bajnoki trikót hordani.

Buzsáki Virágnak a tavalyi bajnoki cím után ezúttal ezüstérem került a nyakába az eredményhirdetésen.

„Nagyon szerettem volna nyerni, úgy gondoltam, reális esélyem lehet, mivel rengeteget fejlődtem az elmúlt években, mióta Blankával nem versenyeztünk. Fogalmam sem volt róla, hogy milyen formában van. Nincs bennem rossz érzés, egy másodperccel nem tudtam volna gyorsabban menni, Blanka most még erősebb volt. Abszolút elégedett vagyok magammal” – fogalmazott a második helyezett, aki száraz körülmények között jobban szereti a pályát. Előre tekintve elmondta, a vb után négy világkupaversenyen lesz a hangsúly a szezonjában.

A férfiaknál a nemrég még az Európai Játékokon is induló Palumby Zsombor – címvédőként – lett a legjobb.

„Országos bajnoksághoz igazán méltó versenyt futhattunk. Az volt a célom, hogy az elejétől kezdve erős tempót menjek és stabil előnyt szedjek össze a többiekkel szemben, ez sikerült is, így elég nyugodt versenyt futottam, de mindent kihajtottam magamból” – értékelt az MTI kérdésére Palumby, aki szerint az eső és a sár izgalmasabbá tette az amúgy is jó nagykanizsai pályát.

A második napon már igazi nagyüzem következett XCO-ban, a különböző korosztályok népes létszámmal indultak, s ebben benne foglaltatott a felnőtt elit mezőnye is – a férfiaknál és a hölgyeknél egyaránt. A hölgy elitben Vas Blanka – a tavaly hatványozottabban az országútira koncentráló, vagyis a terep kategóriában nem rajtoló – csak ráerősített hétvégi teljesítményére, s újfent a dobogó legfelső fokára állhatott. Ugyanezt leírhatjuk Palumbyról is az előző versenynapjához kapcsolódóan, mivel az XCO elit férfi terepversengését szintén sikerült megnyernie, ő ráadásul ezzel egyben szintén címvédő is lett.

HEGYIKERÉKPÁR
VI. Kanizsa-kupa
MTB XCC elit
Férfiak

1. Palumby Zsombor (SVS Pro Team) 23:32 p
2. Horváth Áron Mihály (VESC Cycling Team) 24:11
3. Borsos Benedek (SVS) 24:27
Nők
1. Vas Kata Blanka (Team SD Worx) 25:24
2. Buzsáki Virág (jb BRUNEX Superior Factory Racing) 26:58
3. Bokros Csenge Anna (VESC Cyclig Team) +2 kör h.

MTB XCO elit
Férfiak
1. Palumby
2. Borsos
3. Horváth Á.
Nők
1. Vas
2. Buzsáki
3. Oravecz Lora (PCCC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik