„Még ma is fáj!” – kvalifikált, mégsem játszhatott a magyar női kosárlabda-válogatott az 1984-es olimpián

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.07. 17:00
1983: az Eb-bronzérmes válogatott. Álló sor, balról: Killik László szövetségi kapitány, Boksay Zsuzsa, Borka Ágnes, Körmendi Gyöngyi, Szöllősi Judit, Beloberk Éva, Winter Ilona, dr. Hepp Ferenc orvos, Pálinkás József edző. Guggol: Farkas Károly gyúró, Petrik Katalin, Németh Ágnes, Kiss Lenke, Medgyesi Judit, Bacsa Magdolna, Szuchy Katalin
Női kosárlabda-válogatottunk február 8-tól 11-ig olimpiai selejtezőtornán küzd Sopronban, hogy kivívja a párizsi játékokon való szereplést. Magyar kosárlabda-válogatott legutóbb 44 éve lépett pályára olimpián – noha 40 esztendeje, a kubai selejtezőn női együttesünk kvalifikálta magát az 1984-es játékokra…

 

Majd 40 évvel ezelőtt, 1984 májusában női kosárlabda-válogatottunk olimpiai selejtezőnek vágott neki Kubában. A nyolcas döntőben negyedikként végzett, amivel kvalifikált a Los Angeles-i játékokra. A lányok hazafelé, a zürichi repülőtéren tudták meg kétséget kizáróan, nem veszünk részt az olimpián…

A korabeli erőviszonyok jellemzésére jó támpont, hogy együttesünk az 1980-as moszkvai játékokon – az egyetlen olimpia, amelyre női csapatunk kijutott (a Szovjetunió afganisztáni agressziója miatt visszalépő Egyesült Államok helyén) – a jugoszlávoktól elszenvedett 68–65-ös vereséggel 4. lett. Killik László válogatottjában már helyet kapott többek között Kiss Lenke, Németh Ágnes, Gulyás Ildikó, Winter Ilona, Beloberk Éva, Boksay Zsuzsa, utóbbi sérülése miatt nem lehetett ott 1984-ben Kubában. Az 1983-as magyarországi Eb-n bronzérmet nyert az együttes, az éremért éppen Jugoszláviát legyőzve 82–79-re. Az olimpiai ciklusban Boksay Zsuzsát 1982-ben Európa legjobbjának választották, 1983-ban a BSE a Ronchetti-kupa döntőjében kétszeri hosszabbításban győzte le 83–81-re a Szpartak Moszkvát, rá egy évre ugyancsak döntőbe jutott. A Tungsram 1984-ben a BEK-ben a legjobb négy közé került.

Bronzérmes magyar lányok az Eb eredményhirdetésén a Budapest Sportcsarnokban

A kubai selejtezőtorna első csoportmérkőzését május 5-én Santiagóban Svédország ellen játszottuk, Németh Ágnes 33 (!) pontjával 78–66-ra győztünk, a lengyeleket 75–65-re vertük meg, a Dominikai Köztársaságot 106–59-re. A két utóbbi meccs eredményét május 9-én közölte a Népsport, a címlapon a szovjet olimpiai bizottság állásfoglalásával, amely szerint „az Egyesült Államokban az olimpiai játékok előkészületei során kialakult helyzet nem teszi lehetővé a szovjet sportolók részvételét”, ergo a testület elnöksége a távolmaradás mellett döntött. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de ezen a napon már nem az szerepelt a felcímben, hogy olimpiai selejtező, csupán annyi, selejtező, az olimpia szó innentől elmaradt… Noha utolsó csoportmérkőzésén Magyarország Santiagóban nem várt, 83–67-es vereséget szenvedett Ausztráliától, a csapat az „auszik”, Jugoszlávia, Kína, Kanada, Kuba, Dél-Korea és Csehszlovákia társaságában a vereségért járó egy ponttal jutott a havannai nyolcas döntőbe. Az NS nem véletlenül írta: „Nehézzé tettük döntőbeli szereplésünket.” Ráadásul Los Angelesben a rendező Egyesült Államok és a világbajnok Szovjetunió helye adva volt, mellettük még négy válogatott vehetett részt a hatcsapatos olimpiai tornán.

1984: a kubai selejtezőn az olimpiai szereplést kiharcoló válogatott

A mieinknek nem sikerült a folytatás sem. A Nemzeti Sport szerint: „A magyar csapat eddigi legjobb játékát nyújtva sem tudott nyerni, ami annyit jelent, hogy a négy közé jutás lehetősége gyakorlatilag elérhetetlen messzeségbe került.” Kanada egy ponttal, 86–85-re verte meg Németh Ágnesékat, akik a 6. helyen álltak a tabellán. A Kína elleni találkozó után hasonló volt az értékelés, de sajnos az eredmény is: „(…) szoros küzdelemben, az eddigi legjobb kubai játékával maradt alul.” A vége 78–66 oda. Hiába szerzett Kiss Lenke és Borka Ágnes 15-15 pontot, Németh Ágnes „különösen lelkesen és jól játszott”, de a 25. percben kipontozódott – a kubai nézők bírók elleni tüntetése miatt percekig állt a játék… 

Németh Ági remekelt Kuba…

Kuba ellen viszont a mieink „kifejezetten látványosan, jól játszottak”, 74–61-re nyertek Németh 26 és Kiss Lenke 16 pontjával. A csehszlovákok ellen viszont rosszul kezdtünk, az első félidőben 9 ponttal vezetett az ellenfél, a második játékrészre „a kezdőcsapat állt fel, de felfogásában más együttes”. Hatékonyabban támadtunk, a „védekezésünk is egyre hatásosabb lett”, de talán ami a legfontosabb, „Németh Ági higgadtsága most is döntött”. Magyarország–Csehszlovákia 72–69, „Galamb” 35 pontot termelt! Dél-Korea 66–63-as legyőzésekor is jól ment a centernek (21 pont), Kiss Lenke pedig 18 ponton tartotta Kim Hva Szunt, aki nagy csatában állt Németh­tel a torna pontkirálya címért. A lányok a jugoszlávok elleni utolsó fordulót az olimpiai szereplést érő 4. helyről várták.

BELOBERK Éva, NÉMETH Ágnes, SZÖLLŐSI Judit, BACSA Magdolna, PETRIK Katalin, BORKA Ágnes, DEÁK Éva, GULYÁS Ildikó, WINTER Ilona, MEDGYESI Judit, KISS Lenke, KÖRMENDI Gyöngyi
AKIK SIKERESEN VÍVTÁK MEG A SELEJTEZŐT:

Ám az NS május 17-i száma nemcsak erről számolt be, hanem közölte a MOB nyilatkozatát: „A Magyar Olimpiai Bizottság osztja a Szovjetunió és más szocialista országok olimpiai bizottságainak aggodalmát és szolidaritást vállal döntésükkel. (…) úgy foglal állást, hogy a kialakult helyzet nem teszi lehetővé a magyar sportolók részvételét a XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon.”

Mintha mi sem történt volna, az NS tudósított a Jugoszlávia elleni 74–59-es győzelemről, „egyre jobban elhúzott a csapatunk, elsősorban nagyszerű védekezésének köszönhetően (…) Winter a mezőny kimagaslóan legjobb játékosa lett”, Németh pedig a pontkirály(nő). Az összegzés: „A lányok megtették a magukét, csak dicséret illeti őket ezért a kitűnő helytállásért.” Killik László – akit a lányok a siker után feldobáltak a levegőbe – azt mondta, a kubaiak elleni győzelem jelentette a fordulópontot, később persze mondott mást is. „Ahogy bejutottunk, azonnal ki is estünk… Ez persze Kubától jó távol, Moszkvában, majd Budapesten dőlt el, s nem a pályán… El kellett fogadni: »Éljen a bojkott!« El kellett fogadni?”

…és Dél-Korea ellen is

A kubai selejtező végeredménye: 1. Kína, 2. Jugoszlávia, 3. Kanada, 4. Magyarország, 5. Kuba, 6. Dél-Korea, 7. Ausztrália, 8. Csehszlovákia.

A csapatkapitány, a 328-szoros válogatott Kiss Lenke – akit négy alkalommal is az év kosárlabdázójának választottak – így emlékezett: „Az év januárban Mátraházán kezdtük a felkészülést, Boksay Zsuzsa bokasérülése miatt nem volt velünk. Killik László ezt úgy kommentálta, hogy az esélyeink megcsappantak. Sohasem voltam belenyugvó típus, mint cséká összehívtam a lányokat, megfogadtuk, kijutunk. Kubában viszont rémesen kezdtünk, nem kaptuk el a fonalat. Elment a hajó… Ám éppen Kuba ellen – hiába ült Fidel Castro is a lelátón – talpra álltunk, legyőztük a csehszlovákokat is, úgy vártuk a jugoszlávok elleni utolsó mérkőzést, ha nyerünk, biztos résztvevők vagyunk. Utólag kiderült, ekkor a vezetők már tudtak a MOB május tizenhatodikai döntéséről, de nekünk nem szóltak. Úgyhogy mi az utolsó körös sikerünk után a levegőbe dobáltuk a szövetségi kapitányt.”

Kiss Lenke fogadja a gratulációt

A center nemcsak a pontjaival járult a sikerhez, rendre az ő feladata volt az ellenfél legjobbjainak kikapcsolása a játékból. „Imádtam védekezni, pluszmotivációt adott, a dél-koreaiak ellen Kim Hva Szunt fogtam, a jugók legjobbja, Jaszmina Perazics is nekem jutott.”

A csapat a havannai repülőtéren Horváth Frigyes főtitkártól tudta meg, hogy Magyarország nem vesz részt a játékokon, előtte egyetlen gyanús jelet tapasztalt: „A kanadai kosarasokkal egy liftbe kerültünk, mondtuk nekik, hogy viszlát, Los Angelesben! Mire ők tágra nyílt szemekkel visszakérdeztek: »Biztos?« A zürichi csatlakozásnál magyar újságokhoz jutottunk, akkor már tényként kezelték a bojkottot, más kérdés, nem akartam elhinni, hogy a politika beleavatkozhat a sportba. Mi több, még az olimpiai formaruhát is megkaptuk. Akkor vált világossá, hogy nem mehetünk, amikor a magyar bírók, sportvezetők delegációja elutazott, a mi utazásunk fel sem vetődött… Még ma is fáj, hogy így alakult!”

Kiss Lenke megkapta az olimpiai formaruhát, de nem vehette fel Los Angelesben – az ereklyét 2022-ben a Magyar Kosárlabda-múzeumnak ajándékozta (Fotó: Földi Imre)

Kiss Lenke a jelenlegi magyar válogatott esélyeit latolgatva hozzátette: „A soproni selejtezőn Japán, Spanyolország és Kanada ellen nagyon nehéz lesz megszerezni a kvótát, de azért is leszek ott a tornán, hogy személyes példámmal erősítsem, ki lehet harcolni a részvételt!”

Ha sikerül, politikai szempontok már nem akadályozhatják meg a párizsi szereplést…

Állambiztonsági jelentésekből kiderül, az emberek nem értettek egyet a távolmaradással.
„A III. Főcsoportfőnökség 98. számú összefoglaló napi operatív információs jelentéséből, 1984. május 21. (…) Ismeretlen személy (…) Székesfehérvárott egy 10.5x15 cm nagyságú papírt helyezett egy parkoló személygépkocsi szélvédőüvegére. »Los Angeles 84. A talpnyaló kommunista vezetők undorító politikájuknak már a sportot is felhasználták. A demagóg propagandájukkal már sok embert megtévesztettek, de már nem lehet tűrni a demokrácia földbe tiprásának ilyen mértékét!« Intézkedés: jelentették a BM III/III Csoportfőnökségének, s az anyagot szakértői vizsgálatra megküldik.”
Kalocsán „ismeretlen tettes, fehér krétával, kb. 50 méteres falszakaszra, 15-20 cm-es betűkkel, folyóírással az alábbi szöveget írta: »Lázadás! Ne tűrd el az elnyomást, támadás, ne hajtsd igába a fejed. (…) Szemét állatok, miért fáj nektek Los Angeles? Lázadjatok fel!« Intézkedés: tájékoztatjuk a BM III/III-3. Osztályt.”

A KS Címlapján Németh Ági harcol az Eb-aranyérmes szovjet centerrel, a 210 centis Uljana Szemjonovával
ÉBER AZ ÁLLAMBIZTONSÁG

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. február 3-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik