Petrás volt a DAC őrangyala, Kalmárék minimális előnnyel utaznak Grúziába

Vágólapra másolva!
2023.07.13. 19:20
null
Dunaszerdahelyi öröm (Fotó: Duducz Tibor)
Az Európa-konferencialiga selejtezőinek első fordulójának odavágóján a Dunaszerdahely 2–1-re legyőzte a grúz Dila Gorit. Mindhárom gól az első félidő utolsó negyedórájában esett, így a jövő heti visszavágóra a felvidéki csapat egygólos előnnyel utazik.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
DAC 1904–Dila Gori (grúz) 2–1 (2–1)
Dunaszerdahely, MOL Aréna, 6269 néző. Vezette: Gillett (ausztrál)
DAC: Petrás – Pinto, Riszvanisz, Brunetti, Andzouana – Kácer (Gavrics, 72.), Dimun, Kalmár Zs. (Vitális, 72.) – Trusa (Veselovsky, 85.), Krsztovics, Ramadan. Vezetőedző: Adrián Gula
Dila Gori:
Kucserenko – Csiteisvili, Dzotsenidze, Etou (Tevzadze, 87.), Wanderson – Jean Victor, Alef Santos, Parulava (Szardaisvili, 64.) – Gomis (Mzwakali, 72.), Kovtaljuk (Kukianidze, 64.), Gale. Vezetőedző: Andrij Demcsenko
Gólszerző: Trusa (33.), Ramadan (36.), ill. Kovtaljuk (43.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagyon várták a sárga-kékdrukkerek a csütörtök estét. Ahogy közeledett az idény első tétmeccse, úgy növekedett a megvásárolt belépőjegyek száma. Szerdán a hazaiakmég azt mondták, hogy jó lenne, ha a nyári szabadságok közepén legalább ötezren lennének a MOL Arénában, de végül 6269csallóközi drukkerlátogatott ki a mérkőzésre – ebből is látszik, hogy a tavalyi idényben nagyon egymásra talált a csapat és szurkolók.

Ami az összeállítást illeti, a dunaszerdahelyieket irányítóAdrián Gula az előzetesenvárt kezdőcsapatot küldte a pályára, az újonnan érkezők közül csupán Matej Trusa kapott helyet a kezdő tizenegyben.

Remek hangulatban kezdődött a találkozó, az első lövési kísérlet Kalmár Zsolt nevéhez fűződött. A vendégek is kihasználtak minden alkalmat a támadásra, főleg a korábbana Honvédot is megjáró Thierry Gale volt elemében.

Lüktető volt a játék, avendégeknél érezni lehetett, hogy a légiósaikra támaszkodnak, három brazil is ott volt a pályán.

Fél óra játék után lendületet vett a DAC. Alex Pinto lövését még védte Jevgenyij Kucserenko kapus, de nemsokára már őis verve volt. Nikola Krsztovics lövését kiütötte az ukrán, a labda azonban Kalmár Zsolthoz került, aki Matej Trusa fejére varázsolta, s a meccs soránelőször robbant fel a MOL Aréna. Három perc múlva jött a második találat, Miroslav Kácer szerzett labdát, majd remek ütemben tálalt Ammar Ramadan elé, aki közelről nem hibázott.

Az első félidő utolsó perceire is maradt izgalom, előbb a hazai kaput őrző Samuel Petrás védte be Mikola Kovtaljuk éles szögből leadott lövését, majd amásik oldalon Kalmár Zsolt szabadrúgása szédült ki a lécről.

A fordulás után aktívabbak voltak a hazaiak, de csak az utolsó negyedórára pörögtek fel az események. Előbb a Kalmár Zsoltot váltó győri Vitális Milán lövését védte a vendégek kapusa, majd Zseljko Gavrics előtt adódott lehetőség, de sokáig várt a lövéssel. Az utolsó másodpercekben ismét a szerb játékos lábában volt a gól, de nem használta ki az ordító helyzetet, majd közvetlenül a hármas sípszó előtt a másik oldalon Petrás kapus remek védéssel mentette meg DAC győzelmét. 2–1

A visszavágóra jövő csütörtökön kerül sorGoriban.

PERCRŐL PERCRE

Itt a vége, a DAC 2–1-re megnyerte a mérkőzést!

90+7. perc: GALE LÁBÁBAN VOLT AZ EGYENLÍTÉS! A barbadosi légiós lefordult védőjéről, 12 méteres lövését óriási bravúrral tolta szögletre Petrás! A sarokrúgás már nem jelentett veszélyt a hazai kapura.

90+3. perc: Hoppá! Majdnem eldőlt! Gavrics kapott egy remek labdát Krsztovicstól, de Csiteisvili az utolsó pillanatban kivágta a labdát a lövésre készülő szerb elől.

Sokat elmond a mérkőzés második feléről, hogy nem igazán láthattunk valamire való gólhelyzetet, a DAC elégedett minimális előnyével, míg a Dila Gorinak nincs ereje az egyenlítésre.

Hét percet hosszabbít a játékvezető.

90. perc: Krsztovics is megkapja a maga sárga lapját, miután lekönyökölte Dzotsenidzét.

87. perc: Újabb vendég csere, Etou helyére Tevzadze állt be.

85. perc: Trusa lába begörcsölt, Veselovsky érkezett az elfáradó gólszerző helyére.

80. perc: Riszvanisz került a földre a grúz tizenhatoson belül, de Gillett játékvezető szerint ez nem ért tizenegyest.

77. perc: Szardaisvili rúgott oda Brunettinek, besárgult ő is.

75. perc: Gale probálkozott egy beadással az alapvonalról, de lecsúszott lábáról a labda.

72. perc: Cseréltek a vendégek is, a szenegáli Gomist egy dél-afrikai légiós, Bantu Mzwakali váltotta.

72. perc: Kácer nem tudta folytatni, az ex-fradista Zseljko Gavrics állt be a helyére. Lejött Kalmár is, Vitális Milán váltotta.

71. perc: Kácer maradt ismét lent, a vállát fájlalta.

Kácert ápolták egy ütközés után, elsőre lekísérték a pályáról, de szinte azonnal visszatért.

64. perc: Kettős csere a Dila Gorinál, a gólszerző Kovtaljukpt Kukianidze, Parulavát pedig Szardaisvili váltotta.

61. perc: Kácer és Riszvanisz is besárgult, előbbi volt szabálytalan, utóbbi reklamált.

Thierry Gale egyébként nem ismeretlen a magyar futballszeretők számára, a 2020 és 2022 között ugyanis a Budapest Honvédot erősítette, s 15 NB I-es meccsen egy gólt szerzett, mindezt 20 éves kora előtt.

53. perc: Gale cselezgetett a tizenhatos vonalánál, de a barbadosi (!) légiós végül eltörte a labdát.

51. perc: egy hazai szögletből próbált kontrázni a Dila Gori, de Petrás a félpályáig kijött és tisztázott.

Egyik csapat sem cserélt a szünetben, folytatjuk!

Véget ért az első félidő!

45+3. perc: KAPUFA! Kalmár Zsolt szabadrúgása a kapu fölé pattant a keresztlécről!

45+2. perc: Alef Santos Krsztovics felrúgásáért, a gólszerző Kovtaljuk pedig reklamálásért kapott sárga lapot.

Három perc lesz a ráadás.

43. perc: EZ A GÓL MEG HONNAN JÖTT?! SZÉPÍT A DILA GORI! Kovtaljuk lövése nem tűnt veszélyesnek, de az elbambuló Petrás csak a gólvonal mögül tudta kikanalazni a labdát.

Alaposan elmozdultak a meccs staisztikái is az elmúlt percekben, a DAC nyolc kapuralövéséből hat el is találta Kucserenko kapuját, míg a vendég oldalon 3 lövésből kettő találta el Petrás kapuját.

40. perc: Krsztovics! A montenegrói csatár megeresztett egy kellemetlen, lapos lövést a jobb oldalról, Kucserenko szögletre ütötte a labdát. A sarokrúgást eltakarították a grúz védők.

A vendég csapatot irányító Andrij Demcsenko joggal csóválja a fejét, védelme három perc alatt kétszer is csődöt mondott.

36. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL! OTT A MÁSODIK IS! Csiteisvili adta el a labdát, ebből indult a hazai kontra, Kacer jó érzékkel hozta ziccerbe Ramadant, a szír csatár pedig magabiztosan lőtte ki a bal felsőt!

33. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! VEZET A DAC!! Trusa lövését oldalra ütötte Kucserenko, a labda Kalmárhoz került, aki visszaívelte azt az ötösre, ahonnan Trusa a hálóba fejelt!

29. perc: Ezt az akciót szépen végigjátszotta a DAC,Kalmár jól vette észre az üresen álló Andzouanát, de a kongói lövése elgurult a hosszú sarok mellett. Fél perccel később Pinto lövését fogta Kucserenko.

A Dila Gori története során egyszer nyerte meg a grúz bajnokságot, egészen pontosan 2015-ben.

20. perc: Ramadan harcolta ki a DAC (és a mérkőzés) első szögletét, de a sarokrúgás nem jelentett veszélyt a grúz kapura.

19. perc: Ismét Trusát találták meg egy magas labdával, de a 22 éves szlovák támadó kiszorított helyzetből nem találta el a kaput.

A tavaszi-őszi rendszerű (tehát a naptári évet követő) grúz bajnokság 2022-es idényének bronzérmese a Dila Gori, amelyet a bajnok Dinamo Tbiliszi és a Dinamo Batumi előzött meg a tabellán. A jelenlegi idényben 19 forduló után az 5. helyen áll az 1949-ben megalapított együttes.

14. perc: Szép kontrát vezetett a DAC, Alex Pinto beadása csak egy kicsit volt hosszú Trusának.

12. perc: Fölé! Alef Santos, a Dila Gori brazil csapatkapitánya eresztett meg egy lövést 18 méterről, a veszélyesen csapódó labda a háló tetején landolt.

11. perc: Grúz szabadrúgás érkezett az ötösre a jobb oldalról, a labdát gond nélkül kivágták a védők.

A DAC alapvetően a kontrákra rendezkedett az első tíz percben látottak alapján, miközben a vendégek 78 százalékban birtokolják a labdát.

9. perc: Trusa egy hosszú labdát vett le, és ezzel próbálta megrohamozni a grúz védelmet, de a kezét is használta, így a vendégek jönnek.

Körülbelül hatezer néző követi a MOL Aréna lelátóin a mérkőzést – jelentik a helyszínről.

4. perc: Ramadan fülelt le egy könnyelműen eladott labdára, Krsztovicshoz passzolt, aki a jobbszárnyon érkező Trusát akarta kiszolgálni, de a kelleténél hosszabb volt az átadás.

2. perc: Kalmár szabadrúgása a kapu bal oldalába tartott, de a labdát könnyedén fogta a grúzok ukrán kapusa, Kucserenko.

1. perc: Máris szabadrúgáshoz jutott a DAC, Krsztovicsot talpalta le az egyik vendég védő.

Elkezdődött a mérkőzés!

A mérkőzést egy ausztrál játékvezető, Jarred Gavan Gillett vezeti.

Hagyományos, sárga-kék mezében lép pályára a DAC, tiszta pirosban a Dila Gori.

Ez pedig a Dila Gori kezdő tizenegye.

Itt a DAC kezdőcsapata!

Köszöntjük kedves olvasóinkat a DAC–Dila Gori Európa-konferencialiga-selejtező élő, szöveges közvetítésében! A mérkőzés hamarosan elkezdődik!

ELŐZMÉNYEK

Elkezdi európai kupaszereplését a DAC. A felvidéki együttes csütörtökön az Európa-konferencialiga-selejtező első fordulójában Dunaszerdahelyen, a grúz Dila Gori ellen lép pályára. A nyáron nagy volt a jövés-menés a keretben, erről kérdezték a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Kalmár Zsoltot, az együttes csapatkapitányát.

„Valóban nagy volt a játékosmozgás, ám úgy érzem, mostanra mindenki beilleszkedett – mondta a 28 éves középpályás. – Segítettük az újakat, ebben nekem fontos szerepem volt. Mindenki nagy erősítés lehet, motivált futballisták érkeztek, akik egytől egyig sikeresek akarnak lenni Dunaszerdahelyen. A játékunk összeállt, a felkészülési mérkőzéseken jól nézett ki a csapat, a letámadás nagy erősségünk lehet. Mindenki készen áll az új idényre.”

A DAC jó eredményeket ért el a nyári felkészülési időszakban, öt mérkőzésen három győzelem és két döntetlen a mérlege. Legyőzte a szlovák Pohronie (1–0), a Fehérvár FC (5–0) és az osztrák Rapid Wien (4–2) együttesét, döntetlent játszott a cseh Brnóval (1–1) és a bukaresti Rapiddal (1–1). Kalmár Zsolt másfél év kihagyás után majdnem pontosan egy éve tért vissza súlyos térdsérüléséből, végigjátszotta az előző idényt, és meg van elégedve a felkészültségével.

„Jó állapotban érzem magam fizikailag és mentálisan egyaránt. Az előző idényben voltak jobb és rosszabb mérkőzéseim, ám májusra teljesen összeraktam magam. Nagy önbizalommal várom a rajtot, nyoma sincs már a sérülésemnek, semmi akadálya annak, hogy jó formába lendüljek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik