Golf: önkéntes szexmegvonással készül a Mastersre Tiger Woods

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 14:05
Tiger Woods nagyon készül a Mastersre (Fotó: Getty Images)
Az ezredforduló környékén és a 2000-es évek első évtizedében a világ legjobb golfozója volt Tiger Woods, aki az elmúlt években már csak évi 3-4 versenyen indul. A jövő héten kezdődő Masters-versenyen vesz részt idén először, s mint egyik barátjától kiderült, a 48 éves golfozó egyedi – de nem teljesen szokatlan – módszert választott, hogy a viadalra megfelelően felkészüljön.

 

A jövő héten csütörtökön kezdődik az év első kiemelt, major golftornája, az Egyesült Államokbeli Georgia államban, Augustában, ahol a versenyt korábban ötször megnyerő Tiger Woods is indul. A 2021-es autóbalesete óta már csak ritkán, évente 3-4 versenyen induló golfozó az egyik ismerőse szerint nagyon igyekszik formába lendülni: „keményen edz a konditeremben, nagyon odafigyel a megfelelő étkezésre és a versenyig száműzte az életéből a szexet” – idézi a New York Post a meg nem nevezett jó barátot.

Woods ezzel azonban nem vállalt túl nagyot, a lap szerint ugyanis a sportoló jelenleg egyedülálló, miután tavaly szakított legutóbbi barátnőjével, Erica Hermannal, korábban pedig a klasszis síelővel, Lindsey Vonn-nal is járt két évig, miután feleségétől, Elin Nordegrentől 2010-ben elvált.

A Post értesüléseit egyébként a golfozó vagy menedzsmentje nem kommentálta, pedig már csak azért is lenne érdekes, hogy mit mondana erről Woods, mert a 2010-es válása után őt elvileg szexfüggősége miatt még egy klinikán kezelték is...

Nem Woods persze az első, aki cölibátus vállalásával próbálja magát forma hozni egy fontos versenye előtt. A múlt század hatvanas-hetvenes éveinek legkiválóbb profi ökölvívója, Muhammad Ali egy alkalommal azt állította, hogy egy-egy kiemelt meccse előtt hat hétig nem szexelt, míg a nyolcvanas években felbukkanó, s 2005-ig aktívan bokszoló Mike Tyson saját bevallása szerint a csúcsidőszakában öt éven keresztül tartózkodott a nemi élettől. Azt azonban Tyson esetében ne felejtsük, hogy ő 1992-től – 26 éves korától – három éven keresztül éppen nemi erőszak elkövetése miatt börtönbüntetését töltötte...

Az 1980-as években a San Francisco 49ers amerikaifutball-csapatánál vezették be az úgy nevezett „piros lámpás meccseket”, ami előtt tilos volt a játékosoknak szexuális életet élniük. Persze nem mindenki gondolkodik úgy, hogy a fontos versenyek, meccsek előtti tartózkodás segítené a koncentrációt: a New York Jets magyar származású legendás irányítója, Joe Namath egy Playboynak adott 1969-es interjúban elárulta: ő bizony minden mérkőzése előtt szexel, „mert segít megszabadulni a fesztültségtől, amire egy profi sportolónak nincs semmi szüksége a pályán.”  

Emlékezetes volt az angol labdarúgó-válogatott akkori szövetségi kapitánya, Fabio Capello döntése a 2010-es világbajnokság előtt, aki megtiltotta a játékosoknak a szexuális életet éljenek a világbajnokság alatt – Gerrardéknak nem kellett sokáig tartóztatniuk magukat, hiszen a csoportkört ugyan még sikerrel abszolválták, ám a németektől a legjobb 16 között 4–1-es verést kaptak.

Négy évvel később Bosznia-Hercegovina, Chile, Mexikó és Oroszország válogatottjánál hoztak hasonló intézkedést hasonló eredménnyel: a két európai válogatott már a csoportjából sem jutott tovább, a két amerikai csapat pedig a legjobb 16 között köszönt el a brazíliai világbajnokságtól.

A 2018-as világbajnokságon a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw tiltotta el a játékosait a szexuális élettől, sőt, a családjukkal sem találkozhattak a torna alatt, aztán, hogy ennek eredményeként sikerült a német válogatottnak már a csoportkörben kiesni, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk. 

Más a helyzet például a korábbi cselgáncsozó, MMA-harcművész és UFC-harcos Ronda Rousey esetében, aki azt vallotta egy 2012-es interjúban: „a szex rengeteg tesztoszteront szabadít fel a nők szervezetében, ezért én minden meccsem előtt annyit igyekszem szexelni, amennyit csak tudok. Persze nem mindenkivel, aki szembejön, csak a párommal.”  

Arra egyébként a vonatkozó tudományos kutatások sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a tiltás, vagy az önkéntes megtartóztatás jár-e bármilyen előnnyel a sportolók számára. Mindenesetre ha előbb nem, akkor jövő hét csütörtökje után kiderül, hogy milyen hatással volt az állítólagos megvonás Woods játékára.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik