Vívás: Battai Sugár ezüstérmes a limai vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 23:36
Battai Sugár ezüstéremmel zárta a limai világkupát (Fotó: Dömötör Csaba)
Tavaly márciusban megnyerte a női kardozók athéni vk-viadalátt, szombaton Limában az ezüstéremig jutott a 20 éves Battai Sugár Katinka – Pusztai Liza a nyolcadik lett.

 

Battai Sugár Katinka teljessé tette a magyar vívók szombati éremkollekcióját, hiszen Szilágyi Áron aranya és Muhari Eszter bronza után a debreceni kardozó ezüstöt szerzett a női kardozók limai világkupaversenyén.

Dávid László tanítványa nagy győzelemmel nyitott Peruban szombaton, hiszen a januári tuniszi Grand Prix-viadal aranyérmesét, a világranglista hetedik helyezettjét, a spanyol Lucia Martin-Portugues verte meg – aztán meg szépen menetelni kezdett.

Bár a nyolcad-, majd a negyeddöntőben is egyetlen tussal győzött, öröm volt nézni a vívását, s nemcsak azért, mert akkor sem ijedt meg, ha elhúzott az ellenfele, sokkal inkább azért, mert még kívülről is látni lehetett, hogy gondolkozik a páston, hogy higgadtan igyekszik a saját akaratát ráerőltetni a másikra.

És egészen a fináléig sikerült is.

Ott azonban a sportág nagyasszonyának is hívott Olha Harlan ellen kötött be, s bár győzte már le az ukránt Battai, szombaton nem talált rajta fogást.

A jövő viszont a mi lányunké, ez egyértelmű, a vk-ezüst pedig kifejezetten biztató – akár a párizsi olimpiát illetően is.

Battai mellett Pusztai Liza is nagyszerűen vívott szombaton, és esetében is elmondható, hogy hátrányban sem adta fel egyetlen pillanatig sem, az pedig, hogy a franciák klasszisát, Manon Apithy-Brunet is „kitessékelte” a mezőnyből a nyolcaddöntőben, remélhetőleg azt is jelenti, hogy végre-végre visszatért a régi Pusztai Liza.

A végállomást számára Peruban a negyeddöntő jelentette, ahol Olha Harlan állta útját – az ukrán egyébként ezen a napon három magyart is legyőzött, hiszen a 64 között Katona Renátát búcsúztatta.

VILÁGKUPAVERSENY, LIMA
Kard. Nők. Egyéni. A 32 közé jutásért: Battai–Martin-Portugues (spanyol) 15:11, Pusztai–Passaro (olasz) 15:8, Tartakovsky (amerikai)–Szűcs 15:8, Harlan (ukrán)–Katona 15:6. A 16 közé jutásért: Battai–Nazlymov (amerikai) 15:11, Pusztai–Csoj Sze Bin (dél-koreai) 15:14. Nyolcaddöntő: Battai–Jon Dzsi Szu (dél-koreai) 15:14, Pusztai–Apithy-Brunet (francia) 15:13. Negyeddöntő: Battai–Georgiadou (görög) 15:14, Harlan–Pusztai 15:11. Elődöntő: Battai–Dajibekova (üzbég) 15:12. Döntő: Harlan–Battai 15:6. Végeredmény: 1. Olha Harlan, 2. Battai Sugár Katinka, 3. Tartakovsky és Dajibekova, …8. Pusztai Liza, …58. Szűcs Luca, …60. Katona Renáta

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik