EJ, öttusa: olimpiai kvótát szerzett Gulyás Michelle, bronzérmes a női csapat

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 14:48
null
Gulyás Michelle hetedik helyen zárta az Eb-vel egybekötött Európai Játékokat, így olimpiai kvótát szerzett (Fotó: Török Attila)
Gulyás Michelle a hetedik helyen végzett, ezzel olimpiai kvótát szerzett női öttusában a krakkói központú Európai Játékokon. Barta Luca 13., Guzi Blanka 14. lett.

 

Mivel öttusában a nőknél nyolc ország képviselői jutottak a döntőbe, és a szabályok értelmében egy nemzetből csupán egy versenyző harcolhatja ki az indulási jogot a párizsi olimpiára az Európai Játékokon, így már a finálé előtt biztos volt a kvótánk – csak az nem, hogy Gulyás Michelle, Guzi Blanka vagy Barta Luca szerzi.

A rangsoroló vívás utóbbinak sikerült a legjobban, Barta a második legjobb pontszámmal várhatta a szombati lovaglást, amelyet verőhiba nélkül, szintidőn belül teljesített. Gulyás sem ütött, időtúllépésért is mindössze egyetlen pontot vontak le tőle, és bár Guzi két rudat is levert, összességében jó pályát ment. Időközben az eső is elállt, a döntő pedig a bónuszvívással folytatódott, amely csak Bartának jelentett pluszpontokat, miután legyőzte a német Rebecca Langrehrt.

Ahogy vártuk is, Gulyás Michelle hatalmas fölénnyel nyerte meg futamát 200 méteres gyorsúszásban, ideje összesítésben a második legjobb volt, így a hatodik helyről várhatta a laser runt, amelyet az Európai Olimpiai Bizottság márkajelzésre vonatkozó szabályai miatt ezúttal nem kabalasapkájában teljesített. Az úszásban kilencedik Barta másodikként rajtolhatott a kombinált számban, igaz, húsz másodperccel később, mint a biztosan vezető olasz Alice Sotero.

Az első lövészet Soteronak és Bartának sem sikerült jól, ám míg előbbi megőrizte első helyét, utóbbi mellett öten is elfutottak. Köztük volt Gulyás, aki a második körben faképnél hagyta riválisait, és nemcsak a kvótára, hanem az éremre is bejelentkezett. Hét lövésből megoldotta a második lövészetet, majd a harmadikban is gyorsan, s ami fontosabb, hibátlanul lőtt.

Noha a spanyol Laura Heredia futásban megelőzte Gulyást, harmadik helyét ekkor még nem fenyegette veszély. Az üldözőbolyban viszont összedolgoztak a németek, nagy tempót diktáltak, miközben a magyar öttusázó fáradni kezdett, és többen is megelőzték. Bartának és Guzinak már nem volt esélye arra, hogy legjobb magyarként olimpiai kvótát szerezzen, de a csapatverseny miatt mindketten nagyot hajráztak – megérte, hiszen együttesünk a németek és a litvánok mögött 4170 ponttal Eb-bronzérmes lett.

Gulyás Michelle hetedik helyével megszerezte a párizsi indulási jogot, de ha kettőnél több női öttusázónk harcolja ki a kvótát a kvalifikációs időszakban, válogatóverseny dönt az indulókról. Barta Luca a 13., Guzi Blanka a 14. helyen zárta a döntőt, amelyet a férfiak fináléja követ szombat délután Krakkóban.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik