EJ, asztalitenisz: Szőcs az egyes után csapatban is aranyérmes

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 18:03
null
Szőcs Bernadette a németek elleni döntőben mindkét mérkőzését megnyerte (Fotó: MTI)
Szőcs Bernadette vezetésével a román női asztalitenisz-válogatott a döntőben 3:2-re legyőzte a címvédő német együttest, ezzel a marosvásárhelyi klasszis három éremmel zárta az Európai Játékokat, egyesben és csapatban az első, vegyes párosban pedig a harmadik helyen végzett.

Senkit nem lepett meg, hogy női csapatban Németország és Románia került be az Európai Játékok döntőjébe, hiszen hosszú ideje e két együttes uralja a kontinenst: ha az Európa-bajnokságokat nézzük, legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem e két válogatott valamelyike szerezte meg az aranyérmet, az azóta eltelt hat kiírásból négyszer a németek, kétszer pedig a románok nyertek, ami pedig az Európai Játékokat illeti, az eddigi mindkét esemény a németek sikerével zárult.

Az esélyek most is kiegyenlítettnek tűntek, a németek elsősorban két kínai származású asztaliteniszezőjükben bízhattak, s az is mellettük szólt, hogy az ellenfél második számú játékosa, Elizabeta Samara sérülés miatt nem tudta vállalni a finálét. Ezzel szemben a románok Szőcs Bernadette jó formájára építhettek, a marosvásárhelyi klasszis néhány nappal ezelőtt női egyesben az első helyen végzett.

A finálé úgy indult, hogy inkább a románok reményei válnak valóra, az Adina Diaconu, Andreea Dragoman páros 3:2-re legyőzte a Nina Mittelham, Shan Xiaona duót, majd Szőcs ugyancsak öt játszmában verte meg Han Yinget úgy, hogy 0:2-ről fordított. A román együttes 2:0-s előnyénél, Dragoman Shan Xiaonával szembeni 2:1-es vezetésénél délkeleti szomszédaink egy játszmára voltak az aranytól, sőt Dragomannak az ötödik etapban meccslabdája is volt, mégsem sikerült lezárnia az összecsapást.

Mivel Han Ying simán, három játszmában elintézte Diaconut, a döntés a Szőcs–Mittelham találkozóra maradt. A világranglistán a német a 15., Szőcs a 28., ám ez ezen a szinten nem jelentős különbség, pláne, hogy Krakkóban a női egyes negyeddöntőjében Szőcs egyszer már legyőzte Mittelhamot. Most sem történt másként, a román színeket képviselő játékos három szettben nyert, így több mint háromórás csata végén Románia szerezte meg az Európai Játékok első helyét, Szőcs pedig két arany- (egyes, csapat) és egy bronzéremmel (vegyes páros) zárta a krakkói központú multisporteseményt úgy, hogy az egész tornán mindössze egyszer kellett vesztesként elhagynia az asztalt: a vegyes páros elődöntőjében az Ovidiu Ionescuval alkotott párosát a később ezüstérmet szerző Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős búcsúztatta.

EURÓPAI JÁTÉKOK
ASZTALITENISZ

Női csapatverseny
Elődöntő

Németország–Portugália 3:0
Románia–Franciaország 3:1
Döntő
Románia–Németország 3:2

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik