Birkózás: szabadfogású arany- és ezüstérem a BOK-csarnokban!

Vágólapra másolva!
2023.07.13. 19:58
null
Kuramagomedov Murad aranyérmes lett (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Kuramagomedov Murad (74 kg) arany-, és Ligeti Dániel (125 kg) ezüstérmével rajtolt a budapesti BOK-csarnokban zajló birkózó UWW-rangsorverseny szabadfogású nyitó napja.  

MICSODA NAP KURAMAGOMEDOV MURADTÓL ÉS LIGETI DÁNIELTŐL!

Európa-bajnoki ötödik helyezettünk, Kuramagomedov Murad (74 kg) a német Tim Müllert, a pánamerikai bajnoki harmadi brazil Cesar Bordeaux Rego Alvant és az U23-as Ázsia-bajnok kínai Lu Fenget legyőzve menetelt az elődöntőbe, amelyben az izraeli Mitchell Louis Finesilver ellen is magabiztosan nyert. Az aranycsatában jóval nehezebb vetélytárssal került szembe, igazi nagyágyúval, a kazahok világbajnoki ezüstérmesével, a kétszeres Ázsia-bajnok Nurkozsa Kajpanovval.

Az első menet a Kajpanové lett, levitellel 2:0-s előnyre tett szert. A második három percben kétpontos lábratámadást hajtott végre, s noha döntetlent mutatott az eredményjelző, nála volt az előny a később végrehajtott akció miatt. Ekkor már a magyar szurkolótábor hangja is megérkezett! Az utolsó pillanatokban megindult a kazah, de ebből a helyzetből is Kuramagomedov jött ki jobban, kontrából 4:2-re növelte az előnyt, s az ezt követő megnyert challenge miatt végül 5:2-re diadalmaskodott.

„Egyszer sem jött ki a lépés, amióta magyar színekben versenyzem. Nagyon sokat gondolkoztam azon, mi lehetett a gond, s rájöttem, hogy a fejemben kell rendet tennem. Azt mondhatom, nagyjából fél éve rendben vagyok mentálisan, teljesen más elánnal, magabiztosabban készülök és küzdök. Nem tudtam száz százalékos állapotba lendülni erre a versenyre, hiszen csupán két hét tiszta munkát tudhatok magam mögött, előtte bokasérüléssel bajlódtam. Örülök, hogy ennek ellenére is kijött a lépés, a délelőtti meccseim után nagyon fáradt voltam, de délután kipihentem magam, és újult erővel küzdhettem a döntőben. Ez az aranyérem jó előjel a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt, ám ott jóval erősebb lesz a mezőny. Bízom abban, hogy a soron következő világversenyeken új Muradot láthatnak a világversenyeken!” – fogalmazott Kuramagomedov Murad a helyszínen, közvetlenül a döntő után.

(Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
(Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

Az ötszörös Európa-bajnoki érmes 125 kilós sportoló igazi rutinos klasszishoz méltó módon küzdött a BOK-csarnokban. A nyolcaddöntőben a német Gennadij Cudinovicot, majd az ukrán Murazi Mcsedlidzét is rendkívül taktikus birkózással utasította maga mögé. A döntőért jött a másik ukrán, az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Jurij Idzinszkij, aki nagyon meglepte a Haladás sportolóját, hiszen remek ütemű akciókkal 7:0-s előnyre tett szert. De a 34 éves magyar újfent megmutatta, miért tartozik a világ legjobb nehézsúlyú birkózói közé: előbb kitolással, majd két akkora, úgynevezett szaltódobással fordított, amelyeknek a szőnyegbe csapódásától kis túlzással még a lelátó is megremegett. Az aranyéremért fekete ló érkezett: az egyesült államokbeli Mason Mark Parrisnek egyetlen hivatalos jegyzett eredménye van a nemzetközi szövetség honlapján: junior-világbajnoki cím, még 2019-ből, előtte és utána semmi.

Ligeti a kenyérkereső-fogásával, a belső gánccsal rögtön meglepte az amerikait, aki mögékerüléssel szépített (4:1). Parris átvette az irányítást levitellel, pörgetéssel és kontrával 7:4-es előnyre tett szert. Ligeti egyre gyakrabban kapott oda a jobb combjához, a következő kitolásnál (4:8) ápolást kért, majd bejelentette, nem tudja folytatni az összecsapást, így ezüstérmet szerzett.

Jól kezdett Európa-bajnokunk, a vb-bronzérmes Muszukajev Iszmail (65 kg), aki az Ázsia-bajnoki harmadik kínai Jüan Sao-huán és a dél-korai Kim Csak Szút legyőzve jutott negyeddöntőbe, amelyben már jól ismert ellenfél érkezett, a világbajnoki bronz- és Ázsia-bajnoki ezüstérmes mongol Tolga Tömör-Acsirin személyében, akit a tokiói olimpia vigaszági meccsén felülmúlt. Ezúttal nem sikerült megismételni ugyanezt, a rivális intésponttal és levitellel 3:0-s sikert ért el, Muszukajev elfáradt, nem talált fogást Tömör-Acsirinen. A hatvanöt kilós magyar a vigaszágon a kirgiz Hadzsimurodovval sem bírt, így kiesett.

Hasonlóan járt a magyar színekben Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), aki közel állt ahhoz, hogy visszavágjon a legutóbbi két Eb-n elszenvedett vereségért az azeri Magomedkhan Magomedovnak, hátrányból fordított, de a rivális az utolsó tizenöt másodperben megindult, és sikeresen hajtott végre lábratámadást, ezzel nyert. Bajcajevnek sem jött össze a vigaszági összecsapása, ő az Ázsia-bajnokság négyszeres érmesétől, a kazah Aliser Jergalitól kapott ki.

A junior Eb-harmadik Vida Csaba (86 kg) közel állt ahhoz, hogy bravúrt hajtson végre új súlycsoportjában, 86 kilogrammban, honfitársa, Püspöki Patrik legyőzését követően a gyönyörű pörgetésekkel már 8:0-ra vezetett az U23-as világbajnok grúz Tariel Gaprindasvili ellen, ám végül tussal kikapott, kiesett. A BOK-csarnokban csütörtökön szőnyegre lépő magyarok közül Püspöki Patrik, Juhász Balázs (92 kg) és Végh Richárd (92 kg) is kiesett.

UWW-RANGSORVERSENY, BUDAPEST
Szabadfogás. 65 kg. Selejtező:
Muszukajev Iszmail–Jüan Sao-hua (kínai) 12:10, nyolcaddöntő: Muszukajev–Kim Csang Szu (dél-koreai) 3:1, negyeddöntő: Tömör-Acsirin (mongol)–Muszukajev 3:0, vigaszág: Hadzsimurodov–Muszukajev 9:8. Bajnok: Tolga Tömör-Acsirin (Mongólia), 2. Nicholas Boone Lee (Egyesült Államok), 3. Islam Dudaev (Albánia) és Ikromzson Hadzsimurodov (Kirgizisztán), ...7. Muszukajev Iszmail.

74 kg. Selejtező: Kuramagomedov Murad–T. Müller (német) 9:0, nyolcaddöntő: Kuramagomedov–Bordeaux Rego Alvan (brazil) 11:0, negyeddöntő: Kurmagomedov–Lu Feng (kínai) 4:0, elődöntő: Kuramagomedov–Finesilver (izraeli) 4:1, döntő: Kuramagomedov–Kajpanov (kazah) 5:2. Bajnok: KURAMAGOMEDOV MURAD (MAGYARORSZÁG), 2. Nurkozsa Kajpanov (Kazahsztán), 3. Bíró Krisztián (romániai) és Lu Feng (kínai).

86 kg. Selejtező: Vida Csaba–Püspöki Patrik 7:0, nyolcaddöntő: Gaprindasvili–Vida 8:8-nál tus. Bajnok: Myles Nazem Amine (San Marino), 2. Dauren Kurugliev (Görögország), 3. Rakhim Magamadov (Franciaország) és Osman Göcen (Törökország), ...12. Vida Csaba, ...22. Püspöki Patrik.

92 kg. Körmérkőzések: Ajtmuhan (kazah)–Juhász Balázs 11:0, Juhász–Finesilver (izraeli) 5:4. Bajnok: Zahid Valencia (Egyesült Államok), 2. Matthew Phillip Finesilver (Izrael), 3. Rizabek Ajtmuhan (Kazahsztán), ...6. Juhász Balázs.

97 kg. Nyolcaddöntő. Magomedov (azeri)–Bajcajev Vlagyiszlav 7:6, Honis (olasz)–Végh Richárd 10:2, vigaszág: Jergali (kazah)–Bajcajev 3:1. Bajnok: Kyle Snyder (Egyesült Államok), 2. Megomdekhan Magomedov (Azerbajdzsán), 3. Givi Macsarasvili (Grúzia) és Aliser Jergali (Kazahsztán), ...10. Bajcajev Vlagyiszlav, ...13. Végh Richárd.

125 kg. Nyolcaddöntő: Ligeti Dániel–Cudinovic (német) 2:0, negyeddöntő: Ligeti–Mcsedlidze (ukrán) 8:0, elődöntő: Ligeti–Idzinszkij 9:8, döntő: Parris–Ligeti – 8:4-nél Ligeti feladta. Bajnok: Mason Mark Parris (Egyesült Államok), 2. LIGETI DÁNIEL (MAGYARORSZÁG), Teng Cse-wei (Kína) és Jurij Idzinszkij (Ukrajna).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik