Vívás: a világ legjobb párbajtőrözői a BOK-csarnokban

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 17:29
null
Siklósi Gergelynek csak a 64 között kell beszállnia a küzdelembe (Fotó: Nemzeti Sport)
Kifejezetten jó szezont futnak férfi párbajtőrözőink, Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző bízik benne, hogy az egyre fokozódó elvárás nem nyomja agyon a versenyzőket.

 

Rekordszámú nevezés érkezett a péntektől vasárnapig tartó budapesti párbajtőr Grand Prix-versenyre: a BOK-csarnokban a férfiaknál 340, a nőknél 278 vívó lép pástra – pénteken az előbbiek, szombaton az utóbbiak selejtezőjét rendezik, vasárnap kerül sor mindkét nem főtáblás küzdelmeire.

A rendező jogán 20-20 magyar készülhet a rajtra, a férfiaknál Siklósi Gergely (BHSE), Koch Máté (Vasas SC) és Andrásfi Tibor (BVSC-Zugló) csak a 64 között, vagyis vasárnap kapcsolódik be a versenybe. Mindhárman a legjobb 16 között vannak a világranglistán, s a legjobbak mindig felmentést kapnak a csoportasszók alól. Még az igazán bennfentesek sem emlékeznek, mikor volt legutóbb példa arra, hogy három magyar legyen a 16 között a rangsorban – ez természetesen azt jelenti, hogy a honi fegyvernem sokat erősödött az elmúlt években. Ennek bizonyítékaként egy évvel ezelőtt, a budapesti GP-viadalon Nagy Dávid (Vasas SC) ezüstérmet szerzett, az idei szezon három világkupa- és egy Grand Prix-versenyén pedig három magyar győzelem is született: Andrásfi Tibor Bernben, Siklósi Gergely Vancouverben és Dohában bizonyult a legjobbnak.

A szép eredmények ellenére kicsit másként futhatnak neki férfi párbajtőrözőink a hazai rendezésű viadalnak, a legutóbbi vk-viadal Heidenheimben ugyanis nem úgy sikerült, ahogy megszokhattuk, mert ugyan Siklósi ott volt a nyolcas táblán (ötödik lett), a csapat csupán a 13. lett.

A GP-viadalokon ugyan csak egyéni versenyt rendeznek, ettől még foglalkoztatja, illetve szerencsére inkább csak foglalkoztatta az együttest a néhány héttel ezelőtti kisiklás.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

„Szögezzük le gyorsan, kikapni sohasem jó érzés, ám talán még jókor jött a heidenheimi eset, hiszen a srácok szembesültek azzal, hogy elég egy minimális kihagyás, s a hiba rögtön megbosszulja magát. Jórészt azért, mert rendkívüli módon megerősödött a mezőny, az ellenfelek rögtön megérzik a lehetőséget  – mondta Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott fegyvernemi vezetőedzője.      – Minden vereségből lehet tanulni, azt mondtam a fiúknak, ezt a rossz élményt fordítsuk az előnyünkre. Fontos volt megélniük ezt is, a saját bőrünkön tapasztalhatták, ha nem harapnak kellően, elláthatják a bajukat. Azt hiszem, megfizették a tanulópénzt.”

A heidenheimi vk-viadalt leszámítva az elmúlt évet inkább a sikerek jellemezték, hogy a hazai pálya előnyt vagy hátrányt jelent, az persze megjósolhatatlan.

 „Természetesen van, akit feldob, hogy itthon versenyezhet, s akadhat olyan is, akit görcsössé tesz a hazai környezet – folytatta Dancsházy-Nagy Tamás. – Azt kértem a fiúktól, éljék meg lehetőségként, hogy a szezon során eredményesek voltunk az egyéni versenyeken. A korábbi sikerek alapot adjanak, amelyről elrugaszkodhatunk, s ne nyomjanak agyon minket. Eddig is jellemző volt, hogy szükség esetén egyenként beszélgettem el velük, ezúttal sem volt másként – mindannyiuknak elmondtam, akkor lehetnek jók, ha élvezik is a vívást. S bár Budapesten nem lesz csapatverseny, a GP-viadal fontos állomás, mert beleszámít a hazai ranglistába, így bár lassan egy éve ugyanabban az összeállításban vívjuk a csapatviadalokat, a rangsor engem is köt a válogatási elvek értelmében.”     

A magyar csapatban akad egy hiányzó: Berta Dániel (BHSE) elhúzódó betegsége miatt egyelőre nem is edzhet.

A BOK-csarnokban a fiatalok közül többen is lehetőséget kapnak – egy igencsak eredményes korosztályos Európa-bajnokság után, amelyen például a junior párbajtőrcsapat aranyérmet szerzett. Az ifjak vélhetően tele vannak önbizalommal, Dancsházy-Nagy Tamás bízik is bennük: „Nagyszerű, hogy ilyen kitűnő az utánpótlásunk is, talán nem túlzok, ha azt mondom, fiataljaink egy-egy értékesebb skalpot is szerezhetnek a hazai versenyen.”     

A tavalyi ezüstérmes, Kun Anna juthat a legmesszebbre

Női párbajtőr-válogatottunk a férfihoz hasonlóan a tavalyi budapesti GP-viadal ezüstérmesével a soraiban vághat neki a hazai versenynek: egy évvel ezelőtt  Kun Anna (OMS-Tata) ért oda a második helyre.

A világranglista 6. helyén álló párbajtőrözőt kiemelték, így a szombati selejtezőn még nem kell pástra lépnie – egyébként még egy vívónk van a világranglista legjobbjai között, Muhari Eszter (TSC) a 14., ám ő a tengerentúlon tanul, s épp a hétvégén rendezik az egyetemi bajnokságot, amelyen ösztöndíjasként kötelező elindulnia.

„Nagy reményekkel vágunk neki a hazai versenynek, természetesen elsősorban Kun Anna miatt – mondta Somfai Péter, a női párbajtőrözők vezetőedzője. – Fontos nekünk ez a viadal, mert ez az utolsó, amely még beleszámít a hazai ranglistába, tehát válogatónak minősül. Bízom benne, hogy a fiataljaink minél jobban vívnak a csoportmeccseken, mert akkor esélyük lehet arra, hogy egyből feljussanak a főtáblára, és megússzák a magunk között csak darálónak hívott egyeneses kieséses asszókat a selejtezős napon.”


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik