Birkózás: Kiss Balázs döntős a kötöttfogású Magyar Nagydíjon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.03.07. 13:46
Címkék
A világbajnok Kiss Balázs szép teljesítménnyel bejutott a 96 kg-os súlycsoport döntőjébe vasárnap a szombathelyi kötöttfogású birkózó Magyar Arany Nagydíjon.

A rangos, 26 ország több mint 180 birkózóját felvonultató viadal második napján a 96 mellett az 55 és a 66 kilósok voltak érdekeltek, ám míg a két kisebb súlycsoportban kevés magyar sikert tartogatott a délelőtt, 96 kg-ban mind a három induló szépen szerepelt: Rizmayer György az elődöntőig, Németh Iván a negyeddöntőig jutott.

A vb-címvédő Kiss a 16 között kezdett, ahol a lengyel Andrzej Debernyt verte két 1–0-s menettel, majd következett Németh, és egy újabb 1–0, 1–0-s siker. A fináléért a török Cenk Ildemen kellett túljutnia. Az első menet nem az ő elképzelései szerint alakult, mivel az akció nélküli két perc után a jól védekező török örülhetett. A folytatás már sokkal szebbre sikeredett, Kiss állásból szépen összefogta riválisát, s eldobta három pontért, amit még megtoldott két ponttal (mögékerülés, kitolás), majd az elkeseredett török másfél perc után kilépett, így 6–0-nál mehettek a felek pihenni. A kis szünet nem nyugtatta meg Ildemet, aki a harmadik szakaszban néhány másodperc után csúnyán lefejelte Kisst, az intéssel kialakult 1–0-s hátrányát pedig később esélye sem volt behozni.

Kiss Balázs a fináléban a Rizmayert két menetben legyőző ukrán Dmitrij Timcsenkóval találkozik. Rizmayer ugyan a négy között simán, két menetben kikapott, korábban remekül birkózott: a 32 között a tadzsik Abduljajevet, azt követően az indiai Ashokot, a negyeddöntőben pedig a cseh Valát győzte le, s a Timcsenko elleni vereség ellenére délután a bronzmérkőzésen lesz jelenése.

Az 55 kilósoknál az Európa-bajnoki bronzérmes Módos Péter már az első meccsén kikapott a dél-koreai Li Jung Baiktól, méghozzá nem mindennapi körülmények között. A fiatal magyar ugyanis a fordulatos, látványos csata harmadik menetében 2–0-ás előnybe került, ázsiai riválisa ugyanakkor az utolsó másodpercekben bemutatott dobásával fordított 3–2-re. A dél-koreai később a fináléba jutott, így Módos vigaszágra került. A kategória másik magyarja, Molnár Gábor szintén első meccsén "elvérzett", a vigaszágra azonban továbbvitte őt az azeri Rovsan Bajramov.

A 66 kilósoknál nem termett babér a hazaiaknak, a kategória korábbi Európa-bajnoka, a bokasérüléssel bajlódó Lőrincz Tamás a második meccsén kikapott, és Szabó Lászlóhoz, Szabó Martinhoz, Korpási Bálinthoz, illetve Fekete Tiborhoz hasonlóan kiesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik