Jól sikerült a felkészülés, Lékó Péter optimistán utazott Mexikóba

Vágólapra másolva!
2007.09.13. 11:43
Csütörtökön játsszák Mexikóvárosban az első fordulót a nyolc résztvevős sakk világbajnoki döntőben. Ha nem az orosz Vlagyimir Kramnyik diadalával ér véget a viadal, akkor a győztes a sportág tizenötödik világbajnoka lesz. Lékó Péter a szintén orosz Alekszandr Griscsukkal kezd - sötéttel - csütörtökön, közép-európai idő szerint 21 órakor.
Lékó Péter (balra) és Anatolij Karpov rapid páros mérkőzése
NS-archív
Lékó Péter (balra) és Anatolij Karpov rapid páros mérkőzése
Lékó Péter (balra) és Anatolij Karpov rapid páros mérkőzése
NS-archív
Lékó Péter (balra) és Anatolij Karpov rapid páros mérkőzése

Lékó Péter - aki 2004-ben, a svájci Brissagóban egyszer már kihívhatta Kramnyikot a vb-elsőségért - a tarcali Gróf Degenfeld Kastélyszállóban hangolt az erőltetett menetre úgy érzi, jobban aligha sikerülhetett volna a felkészülés. A 28 esztendős szegedi klasszis ugyan tiszteli a riválisokat, de győzelemre tör Mexikóvárosban.

”A világranglistát vezető Anand és a világbajnok Kramnyik egy lépéssel a mezőny előtt jár, de magamnak is adok esélyt a győzelemre. Úgy érzem, ennél jobban már nem készülhettem volna fel” – mondta Lékó Péter.

A szeptember 30-ig tartó csúcstorna kétfordulós körmérkőzéses rendszerben zajlik majd. Amennyiben Kramnyik megvédi címét, jövőre a bolgár Veszelin Topalovval játszik párosmérkőzést, ha pedig más nyer, akkor az Kramnyik ellen ül majd asztalhoz 2008-ban.

A világbajnokság díjalapja 1,3 millió dollár, a győztes 390 ezer dollárt, a második 260, a harmadik 162 ezret kap. A nyolcadik helyezett 65 ezer dollárral gazdagodik.

A vb részvevői a sorsolási számok sorrendjében: 1. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769 Élő-pontszám) 2. Alekszandr Morozevics (orosz, 2758) 3. Viswanathan Anand (indiai, 2792) 4. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2726) 5. Lékó Péter (magyar, 2751) 6. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 7. Levon Aronjan (örmény, 2750) 8. Peter Szvidler (orosz, 2735).

Az első fordulóban Kramnyik Szvidlerrel, Morozevics Aronjannal, Anand Gelfanddal, Griscsuk pedig Lékó Péterrel csap össze.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik