Rögbi-vb: Japán kibrusztolta a győzelmet, és továbbjuttatta Angliát – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.28. 23:46
null
Horie Sota próbál áttörni a szamoai védelmen (Fotó: Getty Images)
Japán 28–22-re legyőzte Szamoát a Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság csütörtöki mérkőzésén, és fontos lépést tett az áhított továbbjutás felé a D-csoportban. A japán győzelem egyben azt is jelenti, hogy a héten pihenő angol válogatott – a walesiek után másodikként – bejutott a negyeddöntőbe.

 

Japán megragadta az első félidőben nyíló lehetőségeit, Pieter Labuschagne és Michael Leitch célt ért el, bement a két jutalomrúgás, sőt Macuda Rikija értékesített egy büntetőt is.


Az első félidő hajrájában Szamoa szépített, csakhogy a második játékrész elején Ben Lam – videós elemzés után – piros lapot kapott egy súlyos fejsérülés veszélyével járó vállmozdulatért, és az állandósuló emberhátrány alaposan megnehezítette a fordítási szándék megvalósítását.


Olyannyira, hogy az nem is sikerült. Himeno Kazuki egy csomag keretében átgyömöszölődött a célvonalon, ezzel megszületett a harmadik japán cél, és bár Duncan Paia'aua, valamint Christian Leali'ifano ötpontos akcióival a nagyot küzdő Szamoa közelebb kapaszkodott, csak a szűk vereségért járó bónusz pont lett meg; a meccs során 13 pontot rúgó Macuda utolsó büntetője győzelemhez segítette a japánokat.


Japán és Argentína alighanem ki-ki meccset vív a csoport második továbbjutó helyéért október nyolcadikán. Létezik olyan forgatókönyv is, amely Szamoát emeli a második helyre, de csak abban a pillanatnyilag valószínűtlennek látszó esetben – és ez csupán az egyik feltétel –, ha az óceániai válogatott október hetedikén legyőzi a már biztos csoportelső Angliát.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
D-CSOPORT, TOULOUSE
Japán–Szamoa
28–22 (17–8)
Az állás:
1. Anglia 14 pont (2 mérk.), 2. Japán 9 (3), 3. Szamoa 6 (3), 4. Argentína 4 (2), 5. Chile 0 (2)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI PROGRAMJA

• Szeptember 27., szerda
A-CSOPORT, LYON
Uruguay–Namíbia 36–26 (12–20)
Szeptember 29., péntek
A-CSOPORT, LYON
21.00:
Új-Zéland–Olaszország
Szeptember 30., szombat
B-CSOPORT, LILLE
21.00:
Skócia–Románia
C-CSOPORT, BORDEAUX
17.45:
Fidzsi-szigetek–Grúzia
D-CSOPORT, NANTES
15.00:
Argentína–Chile
Október 1., vasárnap
B-CSOPORT, MARSEILLE
21.00:
Dél-Afrika–Tonga
C-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
17.45:
Ausztrália–Portugália

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik