Rögbi-vb: hengerelt a világelső, megvan az új pontrekord is – videók

Vágólapra másolva!
2023.09.16. 23:36
null
Johnny Sexton a történelmi pillanatban: megdőlt az ír pontrekord (Fotó: Getty Images)
A világelső ír válogatott magabiztosan, 59–16-ra legyőzte Tongát a rögbi-világbajnokság szombat esti mérkőzésén, így a lehetséges legtöbb, tíz ponttal áll két forduló után a franciaországi tornán. Kevésbé meggyőző játékkal, de öt ponttal lett gazdagabb Wales is szombaton, míg a szamoai válogatott Chile elagyabugyálásával mutatkozott be az idei világbajnokságon.

ÍRORSZÁG–TONGA 59–16

A világranglistát vezető írek már az első félidő végén négy célnál tartottak, zsebükben volt a bónusz pont, és mivel a meccset is megnyerték, öttel lettek gazdagabbak szombat este. Az első fordulóban is remeklő Johnny Sexton ezúttal is kitett magáért: büntetőből és jutalomrúgásokból már volt kilenc pontja, amikor bevitte a negyedik célt az első játékrész hajrájában– fontos pillanat volt az ír rögbi történetében, hiszen a 38 éves játékos akkor döntötte meg Ronan O'Gara 1083 pontos válogatottbeli rekordját.

A REKORDDÖNTÉS PILLANATA


Az immár 1092 pontos, amúgy a vb után visszavonulni készülő Sextont a szünetben le is cserélték, a világbajnokság hátralévő mérkőzésein bőven lesz még feladata. Bár a tornán ezen az estén bemutatkozó tongaiak zsinórban tíz pontot gyártva némiképp felzárkóztak, hamarosan újra dübörögni kezdett az ír henger, újabb négy célszerzés következett – Bundee Aki kétszer robogott át a vonalon, ő lett a meccs embere –, és ami szintén fontos, sérülésektől mentes finis.

Az írekre legközelebb, jövő szombaton a címvédő Dél-Afrika elleni csoportrangadó vár, a tongaiak a skótokkal ütköznek meg.

WALES–PORTUGÁLIA 28–8

Noha a walesieknek végül összejött a bónusz pontot érő negyedik célszerzés, a semleges nézők tapsa inkább a félprofikat felvonultató portugál csapatnak szólt.

A walesiek– hasonlóan a franciákhoz – szinte az egész kezdőcsapatukat kicserélték a múlt heti nyitány után, és az összeszokatlanság néha látszott is a játékukon. A végig támadni akaró, a közönség szimpátiáját kivívó portugálok – bár tetemes hátrányban voltak – a 62. percben nagyon megünnepelték, hogy Nicolas Martins révén elérték a célterületet, aztán a legvégén, a ráadásban ünnepelhettek a walesiek is, Taulupe Faletau akkor tört át az utolsó védelmi vonalakon a bónuszt érő célért.

A maximális 10 ponttal álló walesiek jövő vasárnap Ausztrália ellen folytatják, a portugálok következő ellenfele Grúzia lesz szombaton.

SZAMOA–CHILE 43–10

A vb-újonc chileiek ugyanúgy vezetést szereztek, ahogyan egy hete Japán ellen, aztán a végkifejlet is hasonló lett: sima vereség úgy, hogy a második negyven percben egyetlen pontot sem értek el (24–0).

A történetük egyik legütöképesebbnek tartott csapatával érkező, korábbi új-zélandi és ausztrál válogatottakkal megerősített szamoaiak még az első félidőben fordítottak, majd a nagyszünet után megdolgoztak a bónusz pontért is– öt céllal zártak, Sama Malolo kétszer is bevitte a labdát a chilei célterületre. A négy évvel ezelőtti vb-n még ausztrál színekben részt vevő Christian Leali'ifano 16 pontot gyűjtött büntetőkből és jutalomrúgásokból.

A szamoaiak Argentínával játszanak pénteken, Chilére Anglia vár majd egy nappal később.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT, NANTES
Írország–Tonga 59–16 (31–13)
Az állás: 1. Írország 10 pont (2 mérk.), 2. Dél-Afrika 4 (1), 3. Skócia 0 (1), 4. Tonga 0 (1), 5. Románia 0 (1)
C-CSOPORT, NIZZA
Wales–Portugália 28–8 (14–3)
Az állás: 1. Wales 10 pont (2 mérk.), 2. Ausztrália 5 (1), 3. Fidzsi-szigetek 2 (1), 4. Grúzia 0 (1), 5. Portugália 0 (1)
D-CSOPORT, BORDEAUX
Szamoa–Chile 43–10 (19–10)
Az állás: 1. Szamoa 5 pont (1 mérk.), 2. Japán 5 (1), 3. Anglia 4 (1), 4. Argentína 0 (1), 5. Chile 0 (2)

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónusz pontot ér, és ugyancsak egy bónusz pont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik