Rögbi-vb: hatalmas csatában nagy győzelmet arattak az írek a címvédő ellen – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.23. 23:41
null
Az írek az utolsó dél-afrikai támadást is visszaverték, nagy győzelmet arattak (Fotó: Getty Images)
Írország hatalmas csatában 13–8-ra legyőzte a címvédő Dél-Afrikát a rögbi-világbajnokság szombat esti rangadóján. Anglia 71–0-s diadalt aratott a vb-újonc Chile felett, és megszületett az első döntetlen is a Franciaországban zajló tornán, méghozzá drámai végjátékban, Grúzia és Portugália között. 

ÍRORSZÁG–DÉL-AFRIKA 13–8

Manie Libbok büntetőjével a dél-afrikaiak szerezték meg a vezetést a zsúfolásig telt Stade de France-ban, és ha a későbbiekben is ilyen pontosan rúgtak volna, talán nem veszítik el az egész csoportkör talán legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését. Csakhogy az elkeseredett csatát hozó második félidőben három büntetőt és egy jutalomrúgást is elhibáztak, és a potenciális nyolc pont elszórása a mostani ír válogatott ellen megbocsáthatatlan pazarlásnak bizonyult.

A pillanatnyi világranglistát vezető írek Mack Hansen céljával még az első félidőben fordítottak, Johnny Sexton, a csapatkapitány a jutalomrúgást is pontokra váltotta. Cheslin Kolbe a második játékrész elején túljutott az ír védelmi vonalakon, járt az öt pont, ám ahogy jeleztük, a rúgások nem mentek a címvédőnek, viszont Sexton újra a helyére küldött egy büntetőt, sőt a végjátékban a cseréje, Jack Crowley is.

MACK HANSEN ÉRTE EL AZ EGYETLEN ÍR CÉLT


A dél-afrikaiak elkeseredetten rohamoztak az egyenlítésért az utolsó pillanatokig, de nem jött az áttörés, és a meccs emberének megválasztott Bundee Aki vezérletével hősiesen védekező írek megőrizték előnyüket, vérmes világbajnoki reményeiket üzenetértékű győzelemmel nyomatékosítva.

MUNKÁBAN AZ ÍR VÉDELEM


Az írek sorozatban a 16. győzelmüket aratták, két hét pihenő után, október 7-én a skótok ellen folytatják a vb-t. A kilenc győzelem után vb-meccset veszítő Dél-Afrika október 1-jén Tonga ellen zárja a csoportkört.

ÖSSZEFOGLALÓ

ANGLIA–CHILE 71–0

Nem volt kérdéses, hogy az angolok legyőzik a chilei válogatottat, viszont a továbbiak szempontjából nem volt mindegy, milyen játékkal. A „vörös rózsások” a korábbi mérkőzéseiken nem kényeztették el híveiket akciókkal, de most – húszpercnyi eredménytelen gyürkőzés után – kihasználták a lelkes, ám kevéssé képzett ellenfél „kínálta” lehetőséget: 11-szer is bevitték a labdát a célterületre, és történetük során először fejeztek be úgy vb-mérkőzést, hogy lenullázták az ellenfelet.

A meccs embere a fiatal Henry Arundell volt, aki élete első világbajnoki mérkőzésén öt támadást fejezett be céllal, amivel beállította az angol vb-rekordot. Nem akármilyen bravúr ez: a 20 éves angol szélső előtt csupán hárman értek el legalább öt célt világbajnoki mérkőzésen, nála fiatalabban pedig egyedül a néhai új-zélandi legenda, Jonah Lomu jutott három fölé vb-n – és ő is „csak” négyig (1995).


A győztesek soraiban ketten értek el két célt, az egyikük Marcus Smith volt, aki a saját előrerúgott labdáját vitte végig.


Az angolok a jövő héten pihennek, október 7-én – valószínűleg már továbbjutóként – Szamoa ellen játszanak, a chileiek szeptember 30-án Argentína ellen búcsúznak a vb-től.

ÖSSZEFOGLALÓ

GRÚZIA–PORTUGÁLIA 18–18

Kiválóan kezdtek a grúzok, rekorderük, Akaki Tabucadze már a 2. percben a célterületre vitte a labdát, és nem sokkal később már 13–0-t mutatott az eredményjelző. A portugálok azonban elkezdték morzsolni a hátrányt, a szélső Raffaele Storti két akciót is végigvitt, csapata a második félidőben fordított.

És jött a drámai hajrá: a grúzok az utolsó előtti percben – videóbírói közreműködéssel – egyenlítettek, csakhogy a portugálok büntetőrúgáshoz jutottak! Nuno Sousa Guedes korábban kettőt, valamint egy jutalomrúgást a helyére küldött, ezt azonban elhibázta, az első vb-győzelmére hajtó Portugáliának be kellett érnie a két pontot érő döntetlennel.

Grúzia a fidzsi válogatott ellen folytatja szeptember 30-án, a portugálok egy nappal később Ausztráliával játszanak.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT, SAINT-DENIS
Dél-Afrika–Írország 8–13 (3–7)
Az állás: 1. Írország 14 pont (3 mérk.), 2. Dél-Afrika 10 (3), 3. Skócia 0 (1), 4. Tonga 0 (1), 5. Románia 0 (2)
C-CSOPORT, TOULOUSE
Grúzia–Portugália 18–18
(13–15)
Az állás: 1. Wales 10 pont (2 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 6 (2), 3. Ausztrália 6 (2), 4. Grúzia 2 (2), 5. Portugália 2 (2)
D-CSOPORT, LILLE
Anglia–Chile 71–0
(31–0)
Az állás: 1. Anglia 14 pont (2 mérk.), 2. Szamoa 5 (2), 3. Japán 5 (2), 4. Argentína 4 (2), 5. Chile 0 (2)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI

• Szeptember 20., szerda
A-CSOPORT, NIZZA
Olaszország–Uruguay 38–17
(7–17)
• Szeptember 21., csütörtök
A-CSOPORT, MARSEILLE
Franciaország–Namíbia 96–0 (54–0)
• Szeptember 22., péntek
D-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
Argentína–Szamoa 19–10
(13–3)
• Szeptember 24., vasárnap
B-CSOPORT, NIZZA
17.45:
Skócia–Tonga
C-CSOPORT, LYON
21.00:
Wales–Ausztrália

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik