BL: amikor legutóbb ilyen rosszul kezdte az idényt, kiesett az élvonalból az MU

DOMONKOS SÁNDOR BÁLINTDOMONKOS SÁNDOR BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.11.09. 13:38
null
Erik ten Hagnak aggódnia kell? Legutóbb, amikor az idény első 17 meccséből kilencet elveszített, kiesett az angol élvonalból a Manchester United (Fotó: Getty Images)
Immár a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti rendelkezik a legtöbb győztes mérkőzéssel edzőként a Bajnokok Ligájában. Az olasznak a Braga elleni volt pályafutása 116. győzelme a sorozatban, ezzel megelőzte a Manchester United legendás menedzserét, Sir Alex Fergusont, akit vélhetően sokan visszacsábítanának az Old Traffordra, amikor ugyanis az MU legutóbb az idény első 17 mérkőzéséből kilencet elveszített, kiesett az angol első osztályból. A Bajnokok Ligája szerdai játéknapjának legérdekesebb statisztikái.

 

BAYERN MÜNCHEN–GALATASARAY

Csak a Real Madrid előzi meg a Bayernt. A csoportot biztosan megnyerő müncheniek történetük során huszadszor jutottak tovább a csoportkörből, ennél többször csak a rekordgyőztes Real Madrid volt a legjobb 16 között.

A bajor csapat mindkét gólját a nyáron igazolt Harry Kane szerezte, aki négy meccsen négy gólnál jár a BL-ben, ez pedig Roy Makaayjal holtversenyben a legtöbb, amelyet egy labdarúgó az első négy BL-meccsén lőtt a Bayernben.

Ráadásul az angol csatár lett az ötödik olyan támadó, aki egy idényen belül legalább három gólt lőtt a Galatasaray ellen.

A Bayern győzelmével már 38 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a BL csoportkörében, míg a Galatasaraynak megtört a jó szériája, hiszen legutóbbi tíz idegenbeli BL-meccsén veretlen volt (öt győzelem, öt döntetlen).

Kane-nek a mostani volt a 24. és a 25. gólja a BL-ben, ezzel az angolok között megelőzte Paul Scholest,és feljött az örökrangsor harmadik helyére, Wayne Rooney (30) és Raheem Sterling (27) mögé.



FC KÖBENHAVN–MANCHESTER UNITED

Őrült mérkőzést bukott el kétgólos előnyről a Manchester United. A manchesteriek koppenhágai vendégjátékán az angol csapat Rasmus Höjlund duplájával került előnybe, ezzel ő lett az első dán labdarúgó, aki gólt szerzett egy dán csapat ellen a BL-ben és ő az MU első olyan labdarúgója, aki első négy BL-meccsén öt gólt szerzett, ráadásul 20 évesen és 277 naposan a legfiatalabb duplázója lett a csapatnak egy idegenbeli BL-találkozón.


A Manchester United lett az első olyan csapat a Bayern München Manchester City elleni 2014. szeptemberi mérkőzése óta, amely az első félidőben két gólt szerzett, piros lapot kapott és összehozott egy büntetőt az ellenfélnek. A kiállított Marcus Rashford pályafutása második piros lapját kapta 374 mérkőzésen, az elsőt több mint öt évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében, a Burnley ellen osztották ki az angol támadónak.

Amióta az Opta gyűjti az ilyen statisztikákat – a 2003–2004-es kiírás óta – a Manchester United az első csapat, amely ellen a BL-csoportkör első négy fordulójában egyaránt ítéltek büntetőt.

Erik ten Hagnak a koppenhágai volt a második idegenbeli veresége a BL-ben a Manchester Uniteddel, ez épp kétszer annyi, mint amennyit az Ajax vezetőedzőjeként elszenvedett 16 mérkőzésen.

 


Az MU-val először fordult elő a Bajnokok Ligájában, hogy kétgólos előnyről kapott ki, minden sorozatot figyelembe véve a manchesteriek a 2014. szeptemberében rendezett Leicester elleni 5–3-as zakó óta először szenvedtek vereséget kétgólos előnyről.

A Manchester United a 2023–2024-es idényben lejátszott 17 mérkőzéséből kilencet elveszített, ilyenre legutóbb az 1973–1974-es évadban volt példa a csapatnál, amely akkor kiesett az angol első osztályból.



A Köbenhavn győztes gólját Roony Bardghij szerezte, aki 17 évesen és 358 naposan a legfiatalabb labdarúgó lett a BL-ben, aki gólt szerzett a Manchester United ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
A-CSOPORT
Bayern München (német)–Galatasaray (török) 2–1
(H. Kane 80., 86., ill. Bakambu 90+3.)
FC Köbenhavn (dán)–Manchester United (angol) 4–3 (Elyounoussi 45., Diogo Goncalves 45+9., Lerager 83., Bardghji 87., ill. Höjlund 3., 28., Bruno Fernandes 69. – 11-esből)
Kiállítva: Rashford (42., MU)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 4 4 11– 6 +5 12
2. FC Köbenhavn 4 1 1 2 7– 8 –1 4
3. Galatasaray 4 1 1 2 7– 9 –2 4
4. Manchester United 4 1 3 9–11 –2 3

ARSENAL–SEVILLA

Megvan a kapcsolat. Az Arsenalt Leandro Trossard és Bukayo Saka vezette sikerre a Sevilla ellen. A két játékos között megvan az összhang, melyet mutat, hogy a belga támadó idénybeli öt góljánál egyaránt az angol labdarúgó adta a gólpasszt. Trossardnak legutóbbi hat góljából egyébként öt vagy csapata első gólja volt, vagy egyenlítő találata.

Saka pedig az első Arsenal-labdargó, aki két egymást követő hazai BL-meccsen gólt és gólpasszt jegyez Cesc Fabregas óta, aki a 2007–2008-as kiírásban a Slavia Praha és ugyancsak a Sevilla ellen volt képes hasonlóra.


PSV–LENS

A holland csapat győztes gólját szerző Luuk de Jongnak a Lens elleni volt a nyolcadik gólja a Bajnokok Ligájában, mint PSV-játékos, ezzel beérte a klub örökranglistáján Ruud van Nistelrooyt.

Az eindhoveniek mexikói játékosa, Hirving Lozano összesen hat tizenhatoson kívüli lövéssel próbálkozott a Lens ellen, ez 2008. szeptembere óta – amikor Ibrahim Affelay tett hasonlót – a legtöbb a PSV-labdarúgók között a BL-ben.

A PSV 2015. december 8. után tudott ismét mérkőzést nyerni az elitsorozatban, a CSZKA Moszkva elleni 2–1-es siker óta ugyanis nyolc döntetlen és kilenc vereség a mérlege, ráadásul 2016 decembere óta ez volt a csapat első kapott gól nélküli meccse a sorozatban.

A mérkőzés első félideje kevésbé a játékról, mintsem a feszültségről szólt, az első játékrészben ugyanis hat sárga lapot osztott ki a játékvezető – ez holtversenyben a legtöbb a BL-ben.

 

B-CSOPORT
Arsenal (angol)–Sevilla (spanyol) 2–0
(Trossard 30., Saka 65.)
PSV (holland)–Lens (francia) 1–0 (L. de Jong 72.)
Kiállítva: Guilavogui (90+2., Lens)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Arsenal 4 3 1 9–3 +6 9
2. PSV 4 1 2 1 4–7 –3 5
3. Lens 4 1 2 1 4–4 0 5
4. Sevilla 4 2 2 4–7 –3 2

REAL MADRID–BRAGA

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó IFFHS kimutatása szerint a Braga elleni volt Carlo Ancelotti 116. győzelme a Bajnokok Ligájában edzőként, a Real Madrid olasz szakvezetője ezzel megelőzte az örökrangsorban a Manchester United legendás menedzserét, Sir Alex Fergusont, s már egyedüli csúcstartó.

A mérkőzés nem indult túl fényesen a 14-szeres győztes spanyol csapat számára, de Andrij Lunyin védte Álvaro Djaló tizenegyesét, ezzel a Real Madrid kapusai a csapat legutóbbi négy büntetőjéből hármat is hárítottak a BL-ben (kettőt Thibaut Courtois, egyet Lunyin), ez különösen jó mutató, annak fényében, hogy az ezt megelőző 19 tizenegyes közül mindegyikből gólt kaptak.

A „királyiakat” Vinícius Júnior és Rodrygo vezette győzelemre, hiszen mindkét brazil támadó gólt szerzett és gólpasszt adott – ilyen először fordul elő a két játékossal minden sorozatot figyelembe véve.


NAPOLI–UNION BERLIN

A Napoli gólját Matteo Politano szerezte, aki ebben az idényben lejátszott 15 meccsén kilenc gólban vállalt szerepet minden sorozatot figyelembe véve (három gól, hat gólpassz), ez épp eggyel több, mint amennyit az előző idény 37 meccsén összehozott.

C-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Braga (portugál) 3–0
(Brahim Diaz 27., Vinícius Júnior 58., Rodrygo 61.)
Napoli (olasz)–Union Berlin (német) 1–1 (Politano 39., ill. Fofana 52.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 4 4 9–3 +6 12
2. Napoli 4 2 1 1 6–5 +1 7
3. Braga 4 1 3 5–9 –4 3
4. Union Berlin 4 1 3 3–6 –3 1

REAL SOCIEDAD–BENFICA

Húsz év után nyert ismét otthon a Real Sociedad. A baszk csapat 2003 szeptemberében aratta első győzelmét a Bajnokok Ligájában hazai pályán, azóta hét mérkőzésen maradt nyeretlen (négy döntetlen, három vereség), így a szerdai Benfica elleni sikerrel megtörte több mint 20 éves sorozatát. A spanyolok nagyon elkapták a BL-ritmust, hiszen négy forduló alatt három győzelemnél járnak, ez pedig több, mint amennyit az azt megelőző 15 meccsükön elértek a sorozatban (két győzelem, öt döntetlen, nyolc vereség).

A Real Sociedad vezére volt a gólja mellett két gólpasszt is kiosztó Mikel Merino, aki az első játékos lett a mostani BL-idényben, aki két meccsen is legalább tíz párharcot nyer meg és legalább tíz labdát szerez.


 

RB SALZBURG–INTER

A jelenlegi lebonyolítási rendszer mellett mindössze másodszor fordult elő az Interrel olyan, hogy két fordulóval a csoportkör vége előtt már továbbjutott – ezt megelőzően a 2004–2005-ös kiírásban. A milánóiak nyáron szerződtetett kapusa, Yann Sommer minden sorozatot figyelembe véve az idényben lejátszott 15 meccséből a kilencedik kapott gól nélküli találkozóját hozta le – ez a legtöbb az öt európai topligát tekintve, s ha lesz még egy clean sheetje, akkor már tíz ilyen meccse lesz, épp annyi, mint amennyi a Bayernben volt 25 találkozón.


D-CSOPORT
Real Sociedad (spanyol)–Benfica (portugál) 3–1 (Mikel Merino 6., Oyarzabal 11., Barrenetxea 21., ill. Rafa Silva 49.)
Salzburg (osztrák)–Inter (olasz) 0–1 (Lautaro Martínez 85. – 11-esből)

 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Sociedad 4 3 1 7–2 +5 10
2. Internazionale 4 3 1 5–2 +3 10
3. Salzburg 4 1 3 3–5 –2 3
4. Benfica 4 4 1–7 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik