PL: Gündogan érzelmes búcsút vett a Manchester Citytől

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 12:16
null
Ilkay Gündogan érzelmes búcsúlevéllel távozott a Manchester Citytől (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, az FC Barcelonánál folytatja pályafutását az angol Manchester Cityvel triplázó német középpályás, Ilkay Gündogan, aki a The Player’s Tribune-re írt érzelmes cikkével köszönt el csapattársaitól.

 

„Köszönöm, City” – kezdődik az Ilkay Gündoganbúcsúlevele, melynek elején felelevenítette, hogy fiatalemberként, tele álmokkal érkezett Manchesterbe és hét évvel később már apaként, álmait megvalósítva távozik.

„A mai nap keserédes. A búcsú sohasem könnyű, de ennél a csapatnál még nehezebb. Amikor közöltem a távozásom hírét a csapattal, az nagyon érzelmes pillanat volt. Őszintén, mindenki nagyon fog hiányozni, de boldog vagyok, hogy azt mondhatom, bajnokként távozom. Hány labdarúgó mondhatja el azt magáról, hogy egy triplázás után, csapatkapitányként távozik?” – fejtette ki Gündogan, aki öt angol bajnoki címet, két FA-kupát és Bajnokok Ligáját nyert Pep Guardioláékkal.

„De ezek csak trófeák. Sokkal szívesebben emlékszem arra az érzésre, ami ebben a keretben érezhető volt, különösen ebben az idényben, ilyet még sosem tapasztaltam” – húzta alá a német középpályás, aki azt szerette leginkább, hogy minden edzésen viccelődtek egymással, s nem számított nekik, hogy mekkora nyomás volt rajtuk.

„Mindennap nevettünk, és ez ritka a labdarúgásban. Köszönöm a feleségeinknek is, mert sok kerti partit rendeztek ebben az idényben, és ez nagy különbség volt az előzőekhez képest, mert közelebb hozott minket egymáshoz, és azt hiszem, ennek köszönhető, hogy végre magasba emelhettük a Bajnokok Ligája-trófeát” – fejtette ki Gündogan, aki az elmúlt tíz évben megszállottan üldözte a végső győzelmet a BL-ben, pláne, miután 2013-ban a Dortmunddal elveszítették a Bayern München elleni finálét, s a Cityhez is azért igazolt, hogy elhódítsa a trófeát.

A mostani idény kapcsán Gündogan érezte, hogy valami „bekattant” a Manchester Citynél.

„Csak tudtam, hogy meg fogjuk csinálni. Nemcsak a Bajnokok Ligájára gondolok, hanem a Premier League-re és az FA-kupára – mindenre. Hétről hétre azt éreztem, hogy minden tökéletesen megfelel. Még akkor is, amikor tíz pontra voltunk az Arsenaltól, tudtam, hogy mi leszünk a bajnokok. Volt egy nagyon erős alapunk, akikkel évek óta együtt játszunk, mint Kevin De Bruyne, Kyle Walker, John Stones, Phil Foden, Bernardo Silva és Ederson, de olyan emberek érkeztek, mint Erling Haaland vagy Jack Grealish – húzta alá Gündogan, kiemelve, hogy a média gyakran félreértette Jack Grealisht, akit a legkedvesebb labdarúgónak tart a német, akivel találkozott.

„Boldog voltam az ő sikerei miatt, mert amikor egy olyan nagy klubhoz jött sok pénzért, mint a miénk, akkor nagy nyomás volt rajta, de keményen dolgozott, hogy új szintre lépjen” – mondta Grealishről Gündogan, aki természetesen a csapat másik ászáról, Erling Haalandról is mesélt.

„Őszintén szólva nem tudtam elképzelni, mire számíthatok tőle. Láttuk az összes gólját a Dortmundban, és azon tűnődtünk, be fog-e illeszkedni a csapatba, de amikor megismertem őt, nagyon meglepődtem, mert megvan benne az akarat, hogy mindennap jobb és jobb legyen. Soha nem elégedett, úgy érzem, számára nincsenek határok. Messi és Ronaldo az egyetlenek, akikhez hasonlíthatjuk” – húzta alá Gündogan a norvég csatárral kapcsolatban.

A német középpályás szerint a cserekapus, Stefan Ortega érkezése is nagy változást hozott az ő életébe, hiszen a két német gyakran kávézott együttí, így Gündogan is nyitottabb emberré vált.

„Ha ő nincs itt, nem hiszem, hogy ilyen idényem lett volna. Kevin De Bruynéhez is sokkal közelebb kerültem, úgy érzem, bármiről beszélhetek vele és ez tényleg nagy változást jelent, ha tudod, hogy a csapattársaidban nem csak kollégákként bízhatsz” – fejtette ki Gündogan, akinek az egész évad egy filmnek tűnt.

„Azt hiszem, álmodni sem tudtam volna szebb befejezésről, mint az isztambuli döntő. Ez egy kis hazatérés volt számomra és a családom számára. Amikor a repülőgép beért Isztambul fölé, az ablakon kinézve jöttem rá, hogy én leszek a City csapatkapitánya a Bajnokok Ligája döntőjében, nagyapám hazájában” – fogalmazott Ilkay Gündogan, aki felelevenítette azt is, hogy a döntőnél a bemelegítés után Guardiola mellett Kyle Walker is mondott egy beszédet, az angol jobbhátvéd ugyanis nem tudott kezdeni.

„Arra emlékszem, hogy Kyle elmondta, hogy mennyire szeret minket, majd azt, hogy: »Mindig is ez volt az álmom. Menjetek ki és váltsátok valóra az álmomat«” – idézte Walkert a német, aki szerint a döntőben nem tudták a legjobbjukat nyújtani, de megtalálták az utat a győzelemhez – ahogy a bajnokok teszik.

Gündogan írásában kitért a BL-győzelem utáni első emlékeire, valamint Manchesterbe igazolásának részleteiről is írt, de arról is, hogy az FC Barcelonánál ismét együtt játszhat régi barátjával, Robert Lewandowskival.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik