Minden idők legjobb centereihez csatlakozott Jokics – így lett NBA-bajnok a Nuggets

Vágólapra másolva!
2023.06.13. 12:33
null
Nikola Jokicsék hatalmas menetelés után NBA-bajnokok! (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a Denver Nuggets az ötödik meccset is behúzta a Miami Heat elleni döntőben magyar idő szerint kedd hajnalban, így 4–1-gyel abszolválta a szériát és megnyerte története első bajnoki címét! A csapat legnagyobb sztárja Nikola Jokics, de nem csak ő kellett a sikerhez – nézzük, hogyan jutott el a bajnoki címig a Nuggets.


AZ UNALOM ÉVE – NEM HITTÉK EL A DENVERNEK, PEDIG…

Évek óta bajnokaspiráns a Denver Nuggets, amely most célba ért, pedig pont ebben az idényben várták ezt kevesebben. Először 2020-ban, a koronavírus-járvány alatti időszakban, az orlandói buborékban produkáltak kiugró teljesítményt Jokicsék, akkor egészen a főcsoportdöntőig meneteltek, ahol a későbbi bajnok Los Angeles Lakers állította meg őket LeBron James és Anthony Davis vezérletével.

Néhány hónappal később, a következő idény kezdetén már a Nuggets volt az egyik bajnoki favorit, de jött a kezdő kettes (SG), Jamal Murray súlyos sérülése, egy keresztszalag-szakadás, amiből nagyjából másfél év alatt épült fel teljesen, így két playoffot is kihagyott. Bár Jokics brillírozott, időközben kétszeres alapszakasz-MVP lett, a csapat megszenvedte második legjobbja hiányát: 2021-ben a Phoenix Suns ellen a második körben 4–0-val esett ki a Nuggets, míg tavaly a későbbi bajnok Golden State Warriors már az első körben kiütötte 4–1-re. Ezek után nem sokan hittek Jokicsékban…

ALAPSZAKASZ PIPA, DE EZT MÁR LÁTTUK

Erre az idényre aztán egészen pofás keret állt össze Denverben: visszatért Jamal Murray kettes posztra, visszatért a korábban szintén sokáig sérült dobógép, Michael Porter Jr., továbbra is ott maradt a csapatban Aaron Gordon, míg jöttek az új igazolások is: a bajnoki tapasztalattal rendelkező hárompontos specialista Kentavious Caldwell-Pope a kezdőbe, a Brooklyn Netstől szabadon igazolhatóként távozó Bruce Brown Jr. a kispadra érkezett. Rajtuk kívül újoncok és veteránok tűntek fel a keretben, na meg persze a kétszeres MVP, Nikola Jokics.

Ettől függetlenül korántsem a Nuggets volt a Larry O'Brien-trófea esélyese a fogadóirodáknál, még akkor sem, amikor az első hónapok után már várható volt, hogy megnyeri az alapszakaszt Nyugaton. Murray ugyan visszatért, de alig 20 pont felett átlagolt, a csapat perememberei hullámzó teljesítményt nyújtottak, Michael Malone vezetőedző taktikai képességeiben pedig egyre többen kételkedtek. Aki, és ami állandó volt: Jokics pazar teljesítménye, a szerb center ugyanis 0.2 gólpassz híján tripla duplát átlagolt az alapszakaszban, posztján soha nem látott módon – és így sem lett harmadszor is alapszakasz-MVP.

RÁJÁTSZÁSFOKOZAT: BEKAPCSOLVA

Bár a ligaelső pozíciót elbukta a hajrában leeresztő Nuggets az alapszakaszban, a Nyugati konferenciát megnyerte, így az első kiemeltként várta a rájátszást. Az első ellenfél a Minnesota Timberwolves volt, amely nem gördített túl nagy akadályt Jokicsék elé: a Nuggets az első három meccset magabiztosan megnyerte, a negyediket egy rossz büntető után, hosszabbításban bukta el, majd 4–1-re behúzta a párharcot.

Ezt követően jöhetett a Phoenix Suns, amely két egészen elképesztő, 70 százalékos mezőnymutató és 35+ pontos Devin Booker-meccsel tudott csak két meccset ellopni a Denvertől, de így is domináns, hatmeccses Nuggets-siker született. Így érkeztünk el a 2020-as főcsoportdöntő visszavágójáig a Los Angeles Lakers ellen, ahol Jamal Murray végképp rájátszásfokozatba kapcsolt. A denveriek négy szoros meccset húztak be egymás után, így általános meglepetésre 4–0-val kisöpörték LeBron Jameséket, így bejutottak történetük első döntőjébe. Amellett, hogy a kiegészítőemberek is kitettek magukért és Michael Malone vezetőedző is átlépte saját árnyékát, Jokics és Murray együtt bőven több mint 10 pontot emelt alapszakaszátlagához képest, ami többször is a különbséget jelentette.

Jamal Murray 26 pont felett átlagolt (Fotó: Getty Images)
Jamal Murray 26 pont felett átlagolt (Fotó: Getty Images)

Jamal Murray elképesztő nevek mellé csatlakozott a 20+ pont, 10+ gólpasszos döntőjével…

NIKOLA JOKICS: MVP, MVP, MVP!

A Keleti nyolcadik kiemelt, hatalmas menetelést bemutató Miami Heat elleni döntőben aztán már a Nuggets volt a favorit, és végig érezni is lehetett, miért. Jokicsék csak a második meccset bukták el, azt is egy elképesztően szoros csatában, azon kívül négyből négy meccset megnyertek úgy, hogy végig jobbak voltak ellenfelüknél.

Kiemelhetnénk az összes fontos, korábban már felsorolt láncszemet a Denver gépezetében, de elsődlegesen Nikola Jokicsot kell méltatnunk. A „Joker” a rá jellemző elképesztő nemtörődömséggel vette tudomásul még májusban, hogy nem lett harmadszor is alapszakasz-MVP, s elmondta, hogy őt csak a rájátszás és a bajnoki cím érdekli. A playoffban aztán sorra döntötte a rekordokat, de ekkor is szerényen, ezekkel nem foglalkozva adott interjúkat, csak a végcélra koncentrálva.

A teljes rájátszás vizsgálva Jokics 30 pontot, 13.5 lepattanót, valamint 9.5 gólpasszt átlagolt, ezzel mindhárom fő kategóriában az élen zárt (!). Ha kellett, 40+ pontokat szórt – igaz, ezzel kevésé volt eredményes csapata –, ha kellett, beállt a sorba, s ha kellett, 10 gólpassz felett zárt, mozgatta a társait.


A döntőben aztán 30 pontot, 14 lepattanót és 7 gólpasszt átlagolva vezette csapatát története első bajnoki címéig – természetesen a finálé MVP-je is ő lett. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy a korábban csak a 41. (!) helyen kiválasztott Jokics minden idők legalacsonyabban drafolt döntő MVP-je lett, elképesztő.

A szerb srác, akit eleinte senki nem vett komolyan, akit a súlya miatt piszkáltak már a ligában is, akit MVP-ként sem tiszteltek eléggé, most NBA-bajnok lett, történelmi teljesítménnyel.

Jokics kétszeres alapszakasz-MVP-ként, egyszeres bajnokként, egyszeres döntő-MVP-ként már 28 évesen csatlakozott minden idők legjobb centereihez, de ki tudja még, hol a vége…


NBA, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
Denver Nuggets–Miami Heat 94–89
(22–24, 22–27, 26–20, 24–18)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–1 a Denver Nuggets javára

A NAGYDÖNTŐ MENETRENDJE
Június 1.
Denver Nuggets–Miami Heat 104–93
Június 4.
Denver Nuggets–Miami Heat 108–111
Június 7.
Miami Heat–Denver Nuggets 94–109
Június 9.
Miami Heat–Denver Nuggets 95–108
Június 12.
Denver Nuggets–Miami Heat 94–89

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik