Férfi vízi MK: a Vasas kiütésével négy között a Szolnok

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.10.26. 17:53
A Szolnok kettős győzelemmel ütötte ki a Vasast a Magyar Kupából (Fotó: Kovács Péter)
Az ötgólos Schmölcz Norman vezérletével átrobogott az előző évadban döntős Vasason a Szolnok, amely kettős győzelemmel jutott be a férfi vízilabda Magyar Kupa négyes döntőjébe. A négy közé pénteken bejutó Ferencvároshoz a BVSC és a Honvéd is csatlakozott.

„A Tiszaliget piros-fekete” – hirdette a graffiti a Tiszavirág híd lábánál, ahol a szolnoki kosárszurkolók már kora délután az Alba elleni esti rangadóra hangoltak. Eközben néhány méterrel odébb sorra gördültek be az autók az uszoda parkolójába, majd azzal a lendülettel tovább is hajtottak, mert fél órával a Szolnok–Vasas pólómeccs előtt már nem lehetett szabad helyet találni.

Nemhiába, nagyon jól megy mostanában a Dózsának, érthető a fokozott érdeklődés – pláne, ha a Magyar Kupa négyes döntőjéért küzdenek a Tisza-partiak. A negyeddöntős párharc első felvonásán egygólos előnyt harcoltak ki a fővárosban, az utolsó másodperces gólt szerző csapatkapitány, Kovács Gergő pedig megsúgta, hogy jól kidolgozott mestertervvel várják a visszavágót.

Amit Hangay Zoltán kitalált, játékosai megvalósították, a házigazda állva hagyta a Vasast az első negyedben. Zerinváry Lóránd nyitotta meg a gólcsapot korábbi csapata ellen, majd labdaszerzésben jeleskedett, őt aligha kellett külön motiválni. S ha egy üzlet beindul… Futószalagon jöttek a szolnoki átlövések, a szurkolók pedig doboltak és kardióztak a lelátón, két perc alatt háromszor ugrottak talpra. Szlobodan Nikics az elkapkodott befejezések miatt bosszankodott, a bejátszások után nem mindig jött a kiállítás, amikor meg igen, pontatlanul játszották meg a fórt az angyalföldiek.

Bedő Krisztián húzása után időt is kért a Vasas edzője, elvégre a négygólos hátrány összesítésben mínusz ötöt jelentett, ami finoman szólva sem nézett ki jól a vendégek szempontjából. Előfordult, hogy egymás után háromszor próbálkozhattak a fővárosiak, egyik lövésből sem lett gól – aztán a túloldalon Zerinváry gondolt egyet, és hét méterről átlőtte a kézerdőt. A második negyed derekán 6–0-ra vezetett a Szolnok, ekkor törte meg a Vasas tizenhárom perces gólcsendjét Sélley-Rauscher Domonkos, de azonnal érkezett a válasz, nem akart lassítani a Tisza-expressz.

Miért is tette volna? Ragyogó meccshangulat uralkodott az uszodában, ami érezhetően felspannolta a hazaiakat, akik nem ismertek elveszett labdát, Teleki András például két bekk között szedte össze és húzta a kapuba a kipattanót. A nagyszünetig kitartott a Szolnok hatgólos előnye, a világ nyolcadik csodája lett volna, ha 8–2-es hátrányból feláll a Vasas.

Pláne úgy, hogy a harmadik negyed elején Gábor Lőrincet brutalitásért kiszórták, így büntetőt lőhetett és négy percig emberelőnyben játszhatott a Szolnok. Innen már tényleg nem volt visszaút az angyalföldieknek, akik egyre tanácstalanabbnak tűntek támadásban, viszont dicsérjük inkább a több hangszeren is jól muzsikáló házigazdát, a lelkes és hangos közönség örömére egymást érték a szebbnél szebb gólok. Szinte hihetetlen, de a harmadik negyed közepén 12–2 állt az eredményjelzőn, miután Cseh Maxim lövése becsúszott Mizsei Márton hóna alatt – erre mondják, hogy szegény embert az ág is húzza.

A Vasas azért nem hagyta, hogy a medence aljába döngöljék, négy nullás sorozattal szépségtapaszt ragasztott a sebre, amely nem először vérzik az idényben… Miközben a szolnokiak a 16–9-es győzelmet és a továbbjutást ünnepelték, a BVSC alaposan bekezdett Szentesen. Saját közönségük előtt csak döntetlenre futotta a zuglóiak erejéből, ezúttal viszont semmit sem bíztak a véletlenre, a második negyed elején már négy góllal vezettek. A nagyszünetig megfelezték hátrányukat a lelkesen játszó hazaiak, de a bomba meglepetés elmaradt, a záró szakaszban hibátlanul védekező BVSC 16–10-re győzött.

Az FTC már pénteken továbbjutott, míg a harmadik fővárosi csapat a négyes döntőben a Honvéd lesz, amely az idegenbeli négygólos siker után otthon lelépte a Szegedet. Szivós Márton együttese már az első negyedben nyolc gólig jutott és héttel (!) vezetett, de a vendégek nem akartak beleszaladni a késbe, a nagyszünet előtt megrázták magukat. A folytatásban mindkét oldalon a védekezés került előtérbe, a Honvéd továbbjutása nem forgott veszélyben, a vége 19–10 lett.

Az előző idényhez képest két helyen változott a legjobb négy mezőnye a Magyar Kupában: az OSC és a Vasas helyett ezúttal a BVSC és a Szolnok jutott be a négyes döntőbe, amelyet várhatóan december 14-én és 15-én rendeznek meg.

FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Szolnoki Dózsa Praktiker–VasasPlaket 16–9 (4–0, 4–2, 4–3, 4–4)
G: Schmölcz 5, Cseh M., Szabó II Bence, Zerinváry 2-2, Bedő, Kakstedter, Kovács Gergő, Teleki, Vámosi, ill. Bátori 3, Lakatos S. 2, Batizi, Gaszt, Mijics, Sélley-Rauscher
Továbbjutott: a Szolnok, kettős győzelemmel

Metalcom-Szentes–BVSC-Manna ABC 10–16 (3–5, 5–5, 2–3, 0–3)
G: Asanyin 4, Szatmári 2, Csorba, Hajdú A., Horváth Á., Tóth Gy., ill. Konarik 4, Mészáros M. 3, Bundschuh, Csacsovszky E., Ekler Zs., Tátrai D. 2-2, Kovács P.
Tj.: a BVSC, 28–22-es összesítéssel.

Endo Plus Service-Honvéd–Zue.hu Szegedi VE 19–10 (8–1, 4–6, 2–1, 5–2)
G: Ekler B. 5, Bencz 3, Hessels B., Vadovics 2-2, Fejős, Hessels S., Kiss B., Lengyel, Nyíri B., Simon H., Szépfalvi, ill. Kürti, Spitz, Sziládi 2-2, Bóbis B., Kasza, Leinweber, Nagy M.
Tj.: a Honvéd, kettős győzelemmel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik