A Szolnok idegenben verte a Vasast a vízilabda Magyar Kupában, az FTC 18 góllal nyert

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.10.24. 21:24
A kék sapkás szolnokiak megdolgoztak a Vasas legyőzéséért (Fotó: Balogh László)
A Szolnok 12–11-re nyert a Vasas vendégeként a férfi vízilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében, míg a csütörtöki másik mérkőzésen az FTC 25–7-re verte a Kaposvárt.

A KÖRNYEZET A MEGSZOKOTT – valami mégis más… Aki csütörtök este a Komjádi uszoda szélső szektoraiban foglalt helyet, meglepődve tapasztalhatta, hogy a kapu mögé szorult. A játéktér ugyanis „összement”, azon prózai okból, hogy Magyar Kupa mérkőzéseit 25 méteres pályán rendezik – a szabályváltoztatási tervekből úgy tűnik, ez a jövő, szóval érdemes alkalmazkodni hozzá.

Tudják ezt Szolnokon is: a negyeddöntős párharc első negyedében két-három húzásból felért a Vasas kapujához a Dózsa, utána pedig jóformán minden bejött, amivel próbálkozott. Ha a centert játszották meg a vendégek, Bedő Krisztián ötméterest harcolt ki, Szabó Bence pedig akcióból lőtt csavargólt, ha pedig átlövésre jött ki a figura, a két Bendegúz, Krasznai és Kakstedter lépett elő. A kispadon ülők felváltva tapsoltak és rázták az öklüket, míg a lelátón a szolnoki hölgykoszorú olykor sikollyal is megspékelte az ütemes szurkolást.

Hamar ellépett három góllal a Szolnok, amely hat perc alatt ötöt lőtt, így nem volt meglepő, hogy Szlobodan Nikics kapuscserére szánta el magát. Mizsei Márton tartást adott a Vasasnak, a blokkok is összeálltak, csakhogy a túloldalon Józsa Ottó eksztázisban védett, a kapufa pedig finoman szólva sem segítette a hazaiakat. A nagyszünet előtt Gaszt Roland törte meg a piros-kékek nyolcperces gólcsendjét, öröme jól mutatta, mennyire fontos a kupasorozat az előző évad döntősének.

„Három gólt kellene lőni, de úgy, hogy közben nem kapunk” – számolgattak a nézőtéren a vasasos lurkók, kedvenceik pedig átültették az elméletet a gyakorlatba, a harmadik negyed végén Sélley-Rauscher Domonkos egyenlített. Más kérdés, hogy a Szolnok nem hagyta lépéselőnybe kerülni az angyalföldieket: Hangay Zoltán együttese új erőre kapott, amiben nagy szerepe volt a végjátékra becserélt Bányai Márknak, no meg az óriási blokkoknak.

Ha egy mérkőzés dönt a továbbjutásról, különösen drámai lett volna az utolsó perc, de azért így sem volt izgalommentes, a számszerű mellett a lélektani előnyért is küzdöttek a csapatok. Nikola Dedovics révén ismét utolérte a Vasas a Szolnokot, amely a következő támadásból lövésig sem jutott. Tíz másodperce maradt a házigazdának, de kontrát ítéltek, Kovács Gergő pedig gyorsan és pontosan lőtt, 12–11-re győztek a Tisza-partiak a Komjádiban.

A döntés így is szombatra maradt – a látottak alapján cseppet sem bánjuk, hogy négy negyed még hátravan a párharcból.

KOVÁCS Gergő, a Szolnok átlövője: – Jól kezdtük a mérkőzést, de nem sokat számított, elvégre nyolc negyedből áll a párharc. Örülünk az egygólos előnynek, viszont így is szinte egálról kezdődik a visszavágó, hasonlóan nehéz mérkőzésre számítok Szolnokon. Még magunkat is megleptük az idény elején mutatott jó teljesítményünkkel, de nincs megállás, szeretnénk továbbjutni a kupában.


EZÚTTAL A VÉGJÁTÉK ALAKULT ROSSZUL a Kaposvárnak az FTC ellen – míg a szombati bajnokin 0–12-vel fordultak a somogyiak, és innen lett 21–7-es vereség a vége, a Benu Magyar Kupa negyeddöntőjének első meccsén az első két negyedben tartották valamelyest a lépést a Ferencvárossal. Nyéki Balázs címvédő csapata viszont tizenötöt vágott ellenfelének a folytatásban, és csak hármat kapott. A múlt hétvégén csuklótöréséből visszatérő Manhercz Krisztián négy gólt lőtt. SZ. R.


FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
VasasPlaket–Szolnoki Dózsa Praktiker 11–12 (3–5, 1–1, 5–4, 2–2)
G: Dedovics, Djurdjics, Gaszt 2-2, Batizi, Bátori, Dala D., Lakatos S., Sélley-Rauscher, ill. Kovács Gergő 4, Schmölcz, Szabó II Bence 2-2, Bedő, Kakstedter, Krasznai, Zerinváry
Visszavágó: szombat
FTC-Telekom–Kaposvári VK 25–7 (6–3, 4–1, 7–3, 8–0)
G: Manhercz K. 4, Argiropulosz, Jansik Sz., Mandics, Nagy Ádám 3, De Toro, Nagy Ákos, Vismeg Zs. 2, Molnár E., Varga Vince, Vigvári Vendel, ill. Fülöp B. 3, Aranyi A. 2, Berta, Juhász-Szelei
Visszavágó: péntek

Pénteken játsszák
19.00: BVSC-Manna ABC–Metalcom Szentes 
19.00: Szegedi VE–EPS-Honvéd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik