Gond nélkül nyertünk a görögök ellen, következnek az olaszok az 5. helyért

Vágólapra másolva!
2024.08.08. 19:08
Az ötödik hely a cél, de ahhoz még két meccset nyerni kell (Fotó: Árvai Károly)
A párizsi olimpia női vízilabdatornáján a magyar női válogatott az amerikaiak elleni vereség után az 5. helyet célozza meg, ehhez először Görögországot kellett legyőznie, ami sikerült is, így az olaszok ellen játszunk az 5. helyért.

 

VÍZILABDA
NŐK
AZ 5–8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 12–9 (1–2, 3–2, 4–3, 4–2)
Párizs, 15 000 néző. V: Cabanas (spanyol), Zwart (holland)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Faragó K., KESZTHELYI 4, GARDA 2, Parkes 1, Horváth B., VÁLYI V. 3. Csere: Szilágyi D. 1, Leimeter, Rybanska 1, Gurisatti, Mahieu. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
GÖRÖGORSZÁG: Sztamatopulu – E. Plevritu, M. Plevritu, V. Plevritu 1, XENAKI 2, Hidirioti 1, Elefteriadu 2. Csere: NINU 2, Aszimaki 1, Patra, Janopulu, Miriokefalitaki. Másodedző: Xenofón Lempezisz
Emberelőny-kihasználás: 12/4, ill. 11/5. Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 2/1. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: M. Plevritu (15. p.), E. Plevritu (23. p.), Horváth B. (29. p.), Rybanska (30. p.), Miriokefalitaki (31. p.), Garda (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila: – Meg kellett értsük, hogy a görögök nem adják ingyen a meccset. Remélem, ez meglátszott a motiváltságunkon, annak ellenére, hogy idegesen kezdtünk.
Xenofón Lempezisz: – Két csalódott csapat meccsét láttuk. Közülük az nyert, amelyik több jó kártyát ki tudott játszani a győzelem érdekében. Próbálkoztunk, kikaptunk, gratulálunk a magyaroknak!

A vízilabda az egyetlen csapatsportág az olimpián, amelyben a negyeddöntő vesztesei nem a reptér felé veszik az irányt, hanem maradnak még néhány napot Párizsban, hogy az ötödik helyért folytassák a küzdelmeket. A lebonyolítás értelmében női válogatottunk sem kesereghetett sokáig, miután kedden nagy csatában kikapott az amerikaiaktól, mert csütörtök este már a görögök következtek – nem fizikailag, nem is taktikailag, hanem mentálisan volt pokolian nehéz felkészülni a helyosztóra.

Eleinte úgy tűnt, nem is sikerült, Parkes Rebecca gyors centergólja után másfél negyeden át nem tudtunk gólt lőni, támadásban sok volt a pontatlanság, az eladott labda, hiányoztak a váratlan megoldások. Pedig Parkes becsülettel hozta a kiállításokat, de a görögök is megkapták a fórokat, és mivel éltek a lehetőségekkel, hamar elléptek hárommal.

Aztán magasabb fokozatba kapcsoltuk a sebváltót.

Vályi Vanda diktálta a ritmust, megtörte a gólcsendet, majd megúszásból került ziccerbe, de önzetlenül kiszolgálta a felúszó Szilágyi Dorottyát, végül rosszkézről pattintott a hosszúba – a nagyszünetben már döntetlenre álltak a felek.

A harmadik negyed elején folytatódott a Vályi-varázslat, ám a ferencvárosi szélső harmadik góljára már válaszoltak a görögök, a rutinos center, Alexandra Aszimaki lövése bekacsázott a kapuba. Ideig-óráig tartották a lépést a mieinkkel, de ahogy fáradtak, egyre kevésbé tudtak mit kezdeni a feljavuló védekezésünkkel.

Színvonalasabb lett a mérkőzés, már egyáltalán nem érződött, hogy nem elődöntőt, hanem alsóházi helyosztót rendeznek a La Défense Arenában. A magyar válogatott kiszolgálta a csaknem telt házas közönséget, Keszthelyi Rita és Garda Krisztina is nagy gólokkal jelentkezett, a végén már csak a különbség volt a kérdés.

A motiváltabb, egyben a jobb csapat nyert, 12–9-re legyőztük a görögöket, így szombaton az ötödik helyért játszhatunk az olaszokkal.

A magyar női vízilabda-válogatott olimpiai kerete
Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda
Szövetségi kapitányok: Mihók Attila, Cseh Sándor

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik