Női vízilabda Eb: Nagy különbség volt a lövőteljesítmények között – Mihók Attila

PATAI GERGELY (BERGAMO)PATAI GERGELY (BERGAMO)
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 16:19
Nem úgy alakult a női vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntője, ahogy a magyar válogatott eltervezte – az olaszok elleni egygólos vereség után Mihók Attila társkapitány a hiányosságokról és a tanulságokról is beszélt.

Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

 

Egyszer sem vezetett a magyar női vízilabda-válogatott Olaszország ellen, de még így is volt esélye, hogy szétlövésre mentse a kedd esti Eb-negyeddöntőt. A záró negyedre ugyanis összeállt a védekezés, a rivális csak ötméteresből tudott betalálni, míg a mieink Keszthelyi Rita ejtésével megfelezték hátrányukat, és emberelőnyben támadhattak az egyenlítésért. Az utolsó fór megjátszása viszont jellemezte az egész mérkőzést – az akarásra nem lehetett panasz, de a fontos pillanatokban hiányoztak a váratlan húzások.

Caterina Banchelli könnyedén védett, az olaszok rutinosan lepörgették a támadóidőt, a végig vezérként játszó Garda Krisztina csaknem félpályás kísérletétől már nem várhattunk csodát. A medence egyik sarkában a vb-bronzérmes rivális olaszosan ünnepelte a 12–11-es győzelmet és a négy közé jutást, a másik oldalon könnyeikkel küszködve kászálódtak ki a magyar lányok – néhányuknál el is tört a mécses, és a többiek sem tudták, talán nem is akarták leplezni csalódottságukat. Mihók Attila társkapitány elismerte, hogy jobban játszott az ellenfél, a lövéseink hatékonysága pedig nem ütötte meg az elvárt szintet, amiért vállalta a felelősséget.

„Az utolsó percig bíztam a csodában, de nem alapozhatunk arra, hogy mínusz háromról felzárkózva a legvégén betalálunk a félpályáról – mondta lapunknak Mihók Attila, akit az elveszített negyeddöntő tanulságairól is kérdeztünk. – Sajnos nagy különbség volt a lövőteljesítmények között, már a görögök ellen is több gólt kaptunk a külső körről, mint terveztük, és a blokkok is elmaradtak, nem értünk oda a lövésekre. Nagyon akartunk, hajtottunk, de egyszerűen nem érvényesült eléggé a gyorsaságunk – nem tudom elképzelni, mi történt volna, ha még ennél is lassabbak vagyunk. Hiába érünk fel a kapu elé, ha nem tudunk gólt lőni, öt-hat olyan próbálkozásunk volt, amelyek fölé mentek vagy telibe találták a kapust. Eközben ők hatból négyszer »kivajazták« a felsőt...”

Kár tagadni, nem így képzelte el az eindhoveni túrát a női válogatott, amely már biztosan érem és olimpiai kvóta nélkül utazik haza, de előbb még két mérkőzést játszania kell az ötödik helyért. Nagy-Britannia ellen csütörtök délután kötelező a győzelem, aztán szombaton várhatóan a franciák következnek, ám ami ennél is fontosabb, hogy februárban világbajnokságot rendeznek Dohában, amely az utolsó lehetőséget jelenti az olimpiai kvalifikációra. Az Európa-bajnokságon szerzett tapasztalatokkal felvértezve mostantól a vb-re kell koncentrálnia a magyar válogatottnak – az ott kiadandó két kvótára három csapat pályázik reális eséllyel.

„El kell döntenünk, melyik ujjunkba harapjunk, a centerekre vagy az átlövőkre figyeljünk jobban, mert ezen a tornán nem voltunk eléggé mozgékonyak ahhoz, hogy mindenkire odaérjünk – hangsúlyozta Mihók Attila. – Nehéz feladatot vállaltunk el, ami még nehezebb lett azáltal, hogy mindhárom fontos mérkőzésünket elveszítettük az Eb-n. Nem vagyunk jó helyzetben, ráadásul nincs sok időnk levonni a következtetéseket, de mennünk kell tovább. Meg kell tanulnunk négy negyeden keresztül jól menedzselni az éles meccseket, és bár a britek elleni találkozót nem nagyon lehet felhasználni a céljainkra, a franciák elleni nem lesz könnyű, de meg kell verni őket. Itt tartunk most, aztán lesz két hetünk, hogy javítsunk.”

A szándék megvan, a képességekkel sincs gond – mentálisan viszont volt már jobb passzban is női válogatottunk.

Libabőr és déja vu

„Nem tudom szavakba önteni az érzést, mert ilyet még sohasem éltem át. Amikor a bemutatásnál meghallom a nevemet, mindig kiráz a hideg. Igazából a meccsek alatt is libabőrös vagyok... A magyarok elleni meccs utolsó percében kétezren kiabálták, hogy »Hup, Holland!« – elképesztő volt, nagyon élveztük. Ilyen hangulatban egyszerűen nem veszíthetünk, bármilyen erős rivális is jön szembe.”

A pályafutása első Európa-bajnokságán szereplő Marit van der Weijden lapunk kérdésére tökéletesen összefoglalta, milyen energiát ad csapatának, hogy hazai közönség előtt játszhat. A regnáló világbajnok csütörtökön Olaszországgal találkozik, megismétlődik tehát az előző vb elődöntője – Fukuokában 9–8-ra nyertek a hollandok. A másik ágon spanyol–görög meccset rendeznek.

„A britek elleni negyeddöntőben könnyebb dolgunk volt, de az elődöntőben szoros meccsre számítok – mondta a Nemzeti Sportnak a holland válogatott világklasszis játékmestere, Sabrina van der Sloot. – Másodszor fordul elő, hogy nagy tornán itthon játszhatok, jelent némi nyomást, hogy kint vannak a barátaim és a családtagjaim, de energiát is ad, hogy a helyszínen szorítanak értem. Olyan csapatunk van, amelyik mindig nyerni akar, a kvóta birtokában is nagy céljaink vannak, szeretnénk megmutatni, hogy tényleg mi vagyunk a legjobbak.”

Lábjegyzet: amikor a korábban Szentesen és az UVSE-ben is játszó Van der Sloot megtudta, hogy Magyarországról érkeztünk, mosolyogva csak annyit mondott: „Nálatok tényleg megőrülnek az emberek a vízilabdáért.”

 

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
M
Gy
Ny. Szl.
V Szl.
V
LG–KG Gk
P
1. Hollandia 3
3

53–27 +26 9
2. Görögország 3
2

1
49–35 +14 6
3. Magyarország 3
1

2
40–30 +10
3
4. Horvátország 3
3
16–66 –50 0

 

HELYOSZTÓK
Január 11., csütörtök

12.00: Németország–Csehország
13.30: Szerbia–Izrael
16.00: Az 5–8. helyért, Horvátország–Franciaország
17.30: Az 5–8. helyért, Nagy-Britannia–Magyarország
19.00: Elődöntő, Spanyolország–Görögország
20.30: Elődöntő, Hollandia–Olaszország

HELYOSZTÓK
Január 13., szombat

16.00: A 7. helyért
17.30: Az 5. helyért
19.00: A 3. helyért
20.30: DÖNTŐ

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok:Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Tiba Panna (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Gurisatti
Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Parkes Rebecca, Szi­lágyi Dorottya (mindkettő Eger)
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik