Női vízilabda Eb: spanyol–holland döntőt rendeznek

PATAI GERGELY (BERGAMO)PATAI GERGELY (BERGAMO)
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 21:37
null
Nagy meccsen nyertek a hollandok (Fotó: Getty Images)
Az eindhoveni női vízilabda Európa-bajnokságon elsőként a spanyol válogatott jutott be a döntőbe, miután 13–5-re legyőzte a görögöket. Az esti rangadón a házigazda hollandok nagyon izgalmas meccsen 7–6-ra nyertek az olaszok ellen.

Megismétlődik a fukuokai világbajnokság döntője a női vízilabda Európa-bajnokságon, a már biztos olimpiai résztvevő holland és spanyol válogatott találkozik egymással a szombati fináléban.

Katlanná varázsolták a Pieter van den Hoogenband uszodát a holland szurkolók, akik ütemes vastapssal adták meg az olaszok elleni elődöntő alaphangját, és már az első ráúszás után úgy örültek, mintha máris Eb-t nyertek volna kedvenceik.

A negyeddöntőben a mieinket legyőző olasz válogatott viszont semmit sem adott ingyen, az első negyedben a zónavédekezés magasiskoláját mutatta be – igaz, a holland retesz is jól zárt, mindkét csapat hét lövésből egyszer talált be. Nagy érvágást jelentett az olaszoknak, hogy a második negyed közepén az egyik legjobbjukat, Claudia Marlettát cserével végleg kiállították, de a kapuban Caterina Banchelli nagyon elkapta a fonalat, míg a holland bejátszásokat többnyire lefülelték a bekkek.

A nagyszünetben 3–3-ra állt a rangadó, amely aligha lehetett volna ennél izgalmasabb, és a folytatásban is forrt a víz: a centerek nehezen érvényesültek, az átlövéseket pedig védték a kapusok. Az utolsó szakasz elején, 6–5-ös holland vezetésnél az eredményjelző meghibásodása miatti kényszerszünet látszólag kizökkentette a házigazdát, de két perccel a vége előtt Sabrina van der Sloot hatalmas gólt ragasztott a hosszú felsőbe. Időkérés után azonnal válaszoltak az olaszok, majd az utolsó fél percben az egyenlítésért támadhattak, de Lieke Rogge blokkjával eldőlt a mérkőzés, 7–6-ra nyertek a hollandok.

Az elődöntő másik mérkőzésén nem volt kérdés, a címvédő spanyolok simán legyőzték a görögöket. Alexia Kamenu együttese összesen öt gólig jutott, márpedig annyival a legritkább esetben lehet meccset nyerni – ezúttal sem sikerült, az emberelőnyeivel jól sáfárkodó spanyol válogatott 13–5-re győzött, vagyis megismétlődik a fukuokai világbajnokság döntője.

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG (EINDHOVEN)
Elődöntő
Spanyolország–Görögország 13–5
(4–1, 1–1, 4–1, 4–2)
Hollandia–Olaszország 7–6 (1–1, 2–2, 2–2, 2–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik