Vízilabda: aranyos évük volt a férfi pólósoknak – évértékelő

Vágólapra másolva!
2023.12.30. 07:57
null
<strong>AZ ÉV KÉPE:</strong> <strong>Manhercz Krisztián</strong> a felkészülés alatt megígérte <strong>Vogel Somának,</strong> hogy világbajnoki címet nyernek, ezért is ünnepeltek közösen a görögök ellen szétlövéssel megnyert finálé után (Fotó: Getty Images)
A fukuokai világbajnokság megnyerésével a férfi vízilabda-válogatott szolgáltatta a legnagyobb szenzációt a sportágban: 1973, 2003 és 2013 után 2023-ban is a mieink győztek.

 

Emlékezetes marad az év férfi vízilabdázóinknak, hiszen a magyar válogatott története negyedik világbajnoki címét ünnepelhette Fukuokában. Minden idők legkiegyenlítettebb világbajnokságát nyerte meg Varga Zsolt együttese, amely a spanyolok ellen 12–11-re megnyert fenomenális elődöntővel olimpiai kvótát szerzett, a görögök elleni fináléban pedig felejthetetlen szétlövéssel (10–10 után 4–3) az aranyérmet is megnyerte. Varga Dénes és Vámos Márton csatlakozott Madaras Norberthez, aki immár nem az egyetlen kétszeres férfi világbajnokunk – a szövetség első embere persze egyáltalán nem bánta ezt.

Elképesztő izgalmak, óriási gólok, hatalmas védések, heroikus védőmunka, ötösölő Vogel Soma, a torna legjobbjának megválasztott Zalánki Gergő – emlékezetes marad ez a siker mindenkinek, aki átélte. Az pedig igazán előremutató, hogy szövetségi kapitánytól a cserekapusig mindenki arról beszélt, hogy a világbajnoki cím ugyan fontos állomás, de nem a végcél – az a párizsi olimpia lesz.

Addig azonban még két világverseny vár a válogatottra, köszönhetően annak, hogy a sportág nemzetközi vezetése a világ legostobább versenynaptárát rakta össze, januári Eb-vel, februári vb-vel és júliusi olimpiával. Közte meg még be kell fejezni a három hónapra leálló klubidényt is... Varga Zsolt mindenesetre a kvóta birtokában kényelmes helyzetben van, így nem kell csapágyasra játszatnia a kulcsjátékosait – bölcs előrelátással nem is teszi.

Idehaza a Ferencváros mindent vitt, a bajnoki címet még Varga Zsolt irányításával szerezte meg az OSC-vel szemben. A főállású kapitánnyá előlépő edző távozása után Nyéki Balázs vette át a kormányrudat, és tartotta egyenesben a hajót: a Magyar Kupát, a bajnokság alapszakaszát és a Bajnokok Ligája csoportkörét is veretlenül nyerték meg a zöld-fehérek. A BL előző idényét a hatodik helyen zárta a csapat, szoros összefüggésben azzal, hogy a negyeddöntőben a Pro Recco jött szembe, de az aktuális kiírásban nem csak azért végezhet előrébb az FTC, mert már nem nyolcas, hanem négyes döntőt rendeznek...

A második számú nemzetközi kupasorozatban viszont magyar győzelemnek örülhettünk, a Vasas nyerte meg az Eurokupát. A Savona elleni idegenbeli döntetlen után 15–7-re győztek a piros-kékek, akik huszonegy év után nyertek ismét nemzetközi trófeát. A Vasas így az európai Szuperkupáért is vízbe ugorhatott, de nem jelentett meglepetést, hogy azt már a Pro Recco nyerte meg.

Azzal kezdtük, hogy emlékezetes marad a 2023-as esztendő – nem bánnánk, ha a következő is felejthetetlen lenne. Az olimpia évében talán nem kell külön hangsúlyozni, miért.

Fotó: fradi.hu
Fotó: fradi.hu
Fotó: Balogh László
Fotó: Balogh László
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik