Női vízi ob I: kezdődik az idény, fővárosi döntő várható

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.10.03. 10:50
null
Az UVSE-s Hajdú Kata (balra) és a ferencvárosi Leimeter Dóra a bajnoki döntőben is összecsaphat egymással<br />(Fotó: Balogh László)
Az előző idény két finalistája, az Eger és a Dunaújváros jelentősen megfiatalodott, így az UVSE és az FTC előretörését várjuk a női vízilabda ob I hivatalosan kedden kezdődő idényében.

 

DÖNTŐ LEHET A BRONZCSATÁBÓL, vagyis lapunk szerint a legutóbbi idény harmadik és negyedik helyezettje vívja a hivatalosan kedden kezdődő női vízilabda-bajnokság döntőjét. Egy mérkőzést már lejátszottak szombaton, a 4. fordulóból előre hozott találkozón az UVSE 12–6-ra nyert a Szeged ellen, de az 1. fordulót kedden és szerdán bonyolítják le.

Az egyik döntőbe várt csapat épp az UVSE, amelyet a legutóbbi idényben hét, sorozatban megnyert bajnoki cím után letaszítottak a trónról, Benczur Márton együttese végül a negyedik helyen végzett. A csapat azonban nagyrészt együtt maradt, és bár az olimpiai bronzérmes Szücs Gabriella visszavonult, a fiatalok egy évvel tapasztaltabbak lettek. Azt se feledjük, hogy tíz junior-világbajnok pólózik együtt a Hajósban, szóval hatalmas lehetőség rejtőzik a lila-sárgákban. Az sem mellékes, hogy a vállsérülése miatt az előző idény háromnegyedét kihagyó Rybanska Natasa már az új évad elejétől fogva bevethető, úgyhogy az UVSE egyértelműen esélyes a döntőbe jutásra.

Ahogy a Ferencváros is, amely a legutóbbi idényben csalódásként élte meg, hogy lemaradt a fináléról, de a bronz­érmet becsületből megszerezte. Gerendás György együtteséből Illés Anna visszavonult, távoztak a feledhető légiósok, és két fiatal is máshol folytatja. Ugyanakkor jött Kiss Alexandra és Bonca Vivien, ráadásként egyéves légióskodás után visszatért a Népligetbe a teljes mezőny leggyorsabb játékosa, Vályi Vanda is, ez a keret pedig nemhogy alkalmas a döntőbe kerülésre, hanem oda is kell jutnia.

A címvédő Eger és az ezüst­érmes Dunaújváros eközben jelentősen átalakult a nyáron, és nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezúttal is a bajnoki címért küzdjenek. Egerből hatan távoztak, az érkezési oldalon három fiatal tehetség, Torma Luca, Lendvai Natasa és Sóti Lili szerepel, a fiatalokra ráadásul még a vártnál is nagyobb szerep hárul, hiszen Czigány Dóra gyermekáldás miatt kihagyja az idényt. A Dunaújvárost ezúttal négyen hagyták el, a nyári világbajnokság legjobb kapusának megválasztott holland Laura Aarts és Mucsy Anna Mandula eligazolása is nagy érvágás, az edzőt ráadásul huszonöt év után nem Mihók Attilának hívják, hiszen belőle (társ)kapitány lett, így Vad Lajos vette át a csapatot. Egyébként még egy edzőcsere történt, Szegeden Varga Tamást Szabó Tamás váltotta a kispadon.

A BVSC bele is szólhat a négy közé várt csapatok dolgába, de alapvetően a középmezőnyt alkotja a III. Kerületi TVE, a Szentes és a Szeged mellett, míg a bennmaradásért ezúttal is a Győr és a Tatabánya küzd majd – aztán persze lehet, hogy a végén egy csapat sem esik ki.

A klubvízilabda három hónapra a háttérbe szorul, mert a januári Európa-bajnokság és a februári világbajnokság miatt november végétől február végéig a legjobbak a válogatottra koncentrálnak, annál is inkább, mert a mieinknek még nincs olimpiai kvótájuk. A tavaszi folytatást jelentősen befolyásolja, hogy mikor lesz meg a kvalifikáció, hiszen ha másodikra sem sikerül megszerezni a párizsi repülőjegyet, és az utolsó lehetőséget kell megragadni a vb-n, akkor meglehetősen kifacsart játékosok térnek vissza klubjukba. A lényeg azonban, hogy valahogy legyen meg a kvóta, ezzel minden bizonnyal a két kapitány, Cseh Sándor és Mihók Attila mellett az összes klubedző is egyetért.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
1–2.:
FTC, UVSE
3–4.: Dunaújváros, Eger
5–6.: BVSC, III. Kerület
7–8.: Szentes, Szeged
 9–10.: Győr, Tatabánya

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Kedd

20.00: BVSC-Zugló–Szegedi VE
20.00: FTC-Telekom–Tatabánya
Szerda
18.30: UVSE–GYVSE-Uni Győr
19.00: Valdor-Szentes–Dunaújvárosi FVE
19.00: III. Kerületi TVE–Tigra-ZF-Eger

TUDNIVALÓK
Az élvonalbeli női bajnokság mezőnyét ugyanaz a tíz csapat alkotja, mint a legutóbbi idényben. Az alapszakaszban mindenki kétszer játszik mindenkivel, az idén az első kilenc fordulót játsszák le, majd három hónapra leáll az idény a januári Európa-bajnokság és a februári világbajnokság miatt. A többi fordulót február 28-tól április 20-ig bonyolítják le, majd következik a rájátszás első szakasza, amelyben a csapatok az alapszakaszban elért helyezésük alapján 1–4., 2–3., 5–6., 7–10., 8–9. párosításban az egyik fél második győzelméig tartó párharcot vívnak, majd jön a rájátszás második szakasza a konkrét helyosztókkal. Minden párharc, így a döntő is az egyik fél második győzelméig tart. A 10. helyezett kiesik, ha az ob I/B legjobb, feljutásra jogosult csapata fel is akar jutni. Ha ez nem lesz így, a 10. helyezett két mérkőzésből álló osztályozós párharcot vív a második legjobb feljutásra jogosult csapattal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik