Férfi vízilabda: Élesnek kell maradnunk! – Konarik Ákos

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.09.26. 13:57
null
A Vasas játékosa, Konarik Ákos (elöl) szerint nem lesz könnyű mérkőzésük az Eurokupában (Fotó: Balogh László)
Három magyar csapat jutott tovább a férfi vízilabda Eurokupa selejtezőjéből: a Vasas megdolgozott a szerencséjéért, a BVSC bátran építhet a tornán mutatott teljesítményére, míg a Honvéd fiataljait motiválja a nemzetközi kupaszereplés.

 

Az idény eddigi legjobb meccsét játszotta egymással az A-Híd VasasPlaket és a BVSC-Zugló – no nem a férfi vízilabda ob I-ben, hanem az Eurokupa budapesti selejtezőcsoportjában, amelyből mindkét magyar csapat továbbjutott. A lényegi kérdések már szombat estére eldőltek, ugyanis a címvédő angyalföldi és a házigazda zuglói alakulat egyaránt legyőzte a német Ludwigsburgot és a spanyol Matarót, de így sem volt tét nélküli a vasárnapi rangadójuk, hiszen a csoportelsőkre papíron kedvezőbb sorsolás vár a főtáblán. A BVSC két és fél negyeden át lépéselőnyben volt, ám Szlobodan Nikics együttese 5–0-s sorozattal fordított, és bár háromgólos hátrányból egyenlítettek a vendéglátók, az utolsó másodpercben szerzett góllal 16–15-re a Vasas nyerte meg a fordulatos összecsapást.

„Amikor három egymást követő napon kell játszani, előfordul, hogy csökken a koncentráció, aminek elsősorban védekezésben vannak jelei – mondta a Nemzeti Sportnak a torna után a Vasas kulcsembere, Konarik Ákos.  – Sohasem jó tizenöt gólt kapni, elöl és hátul is csináltunk butaságokat, olykor le is tudott fordulni a BVSC, de volt tartása a csapatunknak. Kétgólos hátrányban sem kezdtünk el »össze-vissza lövöldözni«, hanem megráztuk magunkat, összeálltak a blokkjaink, és három-négy perc alatt fordítottunk. Habár a Matarótól is több gólt kaptunk a kelleténél, a két külföldi rivális ellen összességében biztosan győztünk, tudtuk, hogy a BVSC lesz a legnehezebb ellenfelünk a selejtezőtornán. A végén szerencse is kellett a győzelmünkhöz, de megdolgoztunk érte, sokkal jobb volt így zárni a hétvégét, mint ha ötméteresek döntöttek volna. Minden találkozóból tanulhatunk, és élesnek kell maradnunk, mert erős a mezőny, mostantól nem lesz könnyű mérkőzésünk az Eurokupában.”

Csapata tartását emelte ki a Vasast irányító Szlobodan Nikics is, aki úgy véli, az első félidőben még hiányoztak a kulcspasszok emberelőnyben, ám a nagyszünet után összeállt a támadójáték. A játékosként olimpiai bajnok edzőnek sikerült beépítenie a hét új játékost, mérkőzésről mérkőzésre egységesebb a Vasas, ugyanakkor Nikics szerint a zónavédekezésen még van mit csiszolni, mert a BVSC megtalálta a réseket. A zuglóiak vezetőedzője, Kemény Kristóf is a kapott gólok számát sokallta, de azt is kiemelte, vasárnapi játékára bátran építhet csapata.

„A sokgólos meccs a nézőknek pozitívum, szakmai szemmel negatívum – hangsúlyozta Kemény Kristóf. – Tíznél több kapott góllal ritkán lehet meccset nyerni, nemhogy tizenhattal, a harmadik negyedben egymás után kapott öt gól megpecsételte a sorsunkat. Mínusz háromról visszajöttünk, közel voltunk ahhoz, hogy kihozzuk a legtöbbet a mérkőzésből, de megérdemelten nyert a Vasas. Színvonalas háromnapos tornán vagyunk túl, amely remélhetőleg pluszt tud adni, erre a teljesítményre szeretnénk építkezni a folytatásban.”

Nemcsak a BVSC és a Vasas folytathatja szereplését az Eurokupában, hanem a Honvéd is, amely hibátlan mérleggel nyerte meg csoportját Athénban. Szivós Márton fia­tal csapata két fölényes győzelem között szombaton előbb az OSC-t, majd a Panionioszt győzte le nagy küzdelemben – mivel a két együttes összecsapását a görögök nyerték meg, az újbudaiak a Szolnokhoz hasonlóan nem jutottak tovább a selejtezőből. Na de vissza a Honvédhoz, elvégre nem mehetünk el szó nélkül az Ekler testvérek játéka mellett: Bendegúz és Zsombor összesen 34 gólt szerzett a négy mérkőzésen, Zsombor szerint végre áttört a gát a csapatban.

„Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a játékosaim, nehéz csoportból jutottunk tovább – értékelte a tornát Szivós Márton vezetőedző. – A lebonyolítás sem könnyítette meg a dolgunkat, szombaton két olyan ellenféllel találkoztunk rövid időn belül, amelyek a fő riválisaink voltak. Nagy fegyverténynek tartom, hogy mind a négy összecsapásunkat megnyertük, és örülök neki, hogy folytatódik az európai kupaszereplésünk, mert rengeteg tehetséges fiatal van a keretben, akiknek szükségük van arra, hogy nemzetközi mérkőzéseken fejlődhessenek. Látszott is a srácokon, hogy mennyire akarják a továbbjutást.”

Nem kell sokat várni rá, hogy kiderüljön, mely együttesek ellen fejlődhetnek tovább a Honvéd játékosai, kedden ugyanis kisorsolják a főtábla csoportjait – minden kvartettbe két első és két második helyen továbbjutó csapat kerül.

Fekete lyuk, hullámvasút, továbbjutás
Három magyar csapat csatlakozott a bajnokként alanyi jogon csoportkörös Egerhez a női Bajnokok Ligájában, csupán a BVSC búcsúzott a selejtezőben. Az UVSE és a Dunaújváros már szombaton kiharcolta a továbbjutást, az FTC viszont csütörtöki fölényes győzelme után pénteken nagy csatában a görög Alimosztól és az UVSE-től is kikapott, így vasárnap sorsdöntő mérkőzést játszott a német Spandauval. Gerendás György együttese jó játékkal érvényesítette a papírformát, és felkerült a főtáblára – a szakember látja a hiányosságokat, de összességében elégedetten értékelt.
„Amolyan fekete lyukba ugrottunk bele, mert az UVSE kivételével nem sokat tudtunk az ellenfeleinkről, mindegyik csapatnak átalakult a kerete – hangsúlyozta Gerendás György. – Nem is arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a riválisokra készüljünk, azt próbáltuk játszani, amit a jövőben is szeretnénk, és biztos vagyok benne, hogy egyre jobban fog menni. Hullámvasúthoz hasonlított a torna, voltak jó és éles meccseink, és bár jobb lett volna a harmadik helynél előrébb végezni, nem akarok pánikba esni, mert ott vagyunk a főtáblán. Ezerkilencszázötvenkilencben jöttem le először igazolt sportolóként a Hajós uszodába, vagyis elég régóta vagyok a sportágban, de olyat még nem láttam, hogy junior-világbajnokság után öt nappal nemzetközi selejtezőtornát rendezzenek. Nem volt könnyű a sorsolásunk sem, pénteken kevés pihenő jutott a két mérkőzés között, viszont masszív, erős csapatunk van, amely megoldotta a feladatot, továbbjutott a csoportból.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik