Férfi vízi BL: újra az esélyesek közé tartozik az FTC-Telekom

Vágólapra másolva!
2023.09.27. 10:24
null
A ferencvárosi játékosok szerdán elkezdik a menetelést a teljesen átalakított Bajnokok Ligájában (Fotó: Balogh László)
Egyelőre a csoportgyőzelemre koncentrál Nyéki Balázs, a Ferencváros vezetőedzője, a további célokra a februári világbajnokság után tér vissza – csapata természetesen ezúttal is magasra tör a Bajnokok Ligájában.

 

BELGRÁD, HERCEG NOVI, SPLIT – lehetnének jugoszláv nosztalgiatúra állomásai is, az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata viszont élmények helyett pontokkal térne haza. A zöld-fehérek első ránézésre kedvező kvartettbe kerültek a Bajnokok Ligájában, miközben más csoportokban a címvédő Pro Reccót az Olympiakosszal és a Juggal, a Novi Beogradot a Bresciával sorsolták össze, ám Nyéki Balázs vezetőedző szerint hiba lenne lebecsülni az ellenfeleket. Az itthon évek óta egyeduralkodó Ferencváros mindenesetre felkészült a nemzetközi megméretésekre, az elmúlt hetekben egymást érték az erőnléti és a labdás edzések, no meg a videóelemzések.

„A Bajnokok Ligájában nincs könnyű mérkőzés, mindenki meg akarja mutatni, hogy ő a világ legjobb játékosa – mondta a Nemzeti Sportnak Nyéki Balázs, aki nyáron vette át az FTC irányítását, és rögtön megnyerte a Magyar Kupát a csapattal.  – A kupadöntő óta elsősorban a nemzetközi szereplésünkre koncentrálunk, néhány napot Dubrovnikban készültünk, mert nem akartunk elkényelmesedni, igyekeztünk gyorsítani a csapat játékán. A bajnokikon fiatalok is lehetőséget kaptak, a kimaradók pedig általában teljes értékű munkát végeztek. Az edzések és a mérkőzések alapján úgy látom, egyre gyorsabban hoznak döntést a játékosok, a nemzetközi porondon kiderül, hogy valóban hatékony volt-e a felkészülésünk. A KSI ellen még nem állt össze a védekezésünk, de Kaposváron már úgy fejeztük be a támadásainkat, hogy ne tudjon lefordulni az ellenfél, hasonlóan szervezett játékra lesz szükség a BL csoportkörében is.”

Már a szerdai nyitányon jelentős erőfelmérő vár a Ferencvárosra, a montenegrói Jadran Herceg Novi érkezik a Komjádi uszodába. Nyéki Balázs elmondta, a dubrovniki edzőtábor alatt is érdeklődött a rivális erősségeiről és sebezhető pontjairól – utóbbiból kevesebb akad, mégis ezeket kell megtalálniuk a zöld-fehéreknek. A selejtezőből érkező Crvena zvezda játékában a szerb vízilabda minden stílusjegye megjelenik, és akkor még nem szóltunk a nyáron igencsak megerősödő horvát Jadran Splitről, amely az előző idényben nüanszokkal maradt le az elitsorozat végjátékáról.

Nyéki Balázs (Fotó: Árvai Károly)
Nyéki Balázs (Fotó: Árvai Károly)

 

„Azon voltam, hogy minél több információt tudjak meg a Herceg Noviról, a belgrádi felkészülési tornán játszott mérkőzései is azt mutatták, jó csapat, két orosz klasszissal, Dmitrij Holoddal és Ivan Nagajevvel erősödött – hangsúlyozta Nyéki Balázs. – Minden csoportmeccsünkre úgy készülünk, mint az idény első felének legfontosabb összecsapására, egyelőre tehát a Herceg Novival foglalkozunk. Azt várom a montenegróiaktól, hogy amíg csak bírják erővel,  fokozott koncentrációval játszva megpróbálnak hibára kényszeríteni minket. Nem lepett meg, hogy a selejtezőből a Crvena zvezda került fel a főtáblára, hogy mást ne mondjak, a legutóbbi Szerb Kupa-döntőben megverte a Novi Beogradot, keretét rutinos klasszisok és ambiciózus fiatalok alkotják. A Jadran Split már az előző idényben sem volt gyenge, azóta pedig többek között Konsztantyin Harkovot és Loren Fatovicot is átigazolta, a Bajnokok Ligája sötét lovaként nagy meglepetésre lehet képes.”

Bízunk benne, hogy nem a Ferencváros ellen, merthogy bármennyire erősek is a riválisok, a papírforma alapján az FTC jó eséllyel pályázik a továbbjutásra. Minden kvartettből két csapat jut tovább, a csoportelsőkre pedig papíron kedvezőbb sorsolás vár a második csoportkörben, amelyet a korábbi nyolcas helyett négyes döntő követ (az új lebonyolításról keretes írásunkban olvashatnak bővebben).

„Jó lenne eljutni a végjátékig, de nem szaladnék ennyire előre, egyelőre az a legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjünk, építkezzünk – mondta határozottan Nyéki Balázs, aki arról is beszélt, hogy milyen játékot vár csapatától az elitsorozatban. – A jó védekezés stabil alapot adhat, amelyre építve fokozatosan fel­őrölhetjük ellenfeleinket.  Persze n e gondolja senki, hogy minden mérkőzésen gálázva, öt-hat góllal nyerünk, mert sokféle forgatókönyv elképzelhető, amelyekhez alkalmazkodnunk kell. Szeretnénk megnyerni a csoportunkat – a többire a világbajnokság után térünk vissza.”

Négy csapatban hat magyar légiós
Ugyan ezúttal csak egy magyar csapat van a főtáblán, külföldi együttes tagjaként több magyar vízilabdázó is medencébe ugrik a Bajnokok Ligájában. A fukuokai világbajnokság legjobb játékosának megválasztott  Zalánki Gergő   továbbra is a legutóbbi két kiírást megnyerő olasz Pro Reccót erősíti, és Vámos Márton is a görög Olympiakoszban maradt. A Marseille két magyar világbajnokot igazolt, Angyal Dániel és Manhercz Krisztián a francia Riviérán pólózik tovább. A Spandauban az állandóságot Baksa László képviseli, a kapus már a tizenegyedik idényét kezdi el az együttesben, és ezúttal magyar csapattársa is lesz, Sedlmayer Tamás ugyanis Berlinbe szerződött.
Zalánki Gergő
Zalánki Gergő
Tizenegy év után újra négyes döntőt rendeznek
Teljesen új lebonyolítás szerint rendezik meg a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023–2024-es idényét, aminek legfőbb oka, hogy a januári Európa-bajnokság és a februári világbajnokság, no és persze a válogatott felkészülési időszak miatt nagyjából három hónapos lyuk tátong a klubvízilabda versenynaptárának kellős közepén. Ezúttal is tizenhat csapat alkotja a főtábla mezőnyét, a csoportkört viszont nem két nyolcas, hanem négy négyes csoportban bonyolítják le szeptember végétől december elejéig. Innen csoportonként az első két-két helyezett jut tovább, majd két újabb négyes csoportból szintén az első két-két gárda kerül a final fourba, amelyben az eddigi kiírástól eltérően már nem jár automatikus hely a leendő házigazdának. A második csoportkört március 8-tól május 15-ig bonyolítják le, a négyes döntőt június 6–8-án rendezik meg később kijelölendő helyszínen. Tizenegy év után lesz ismét négyes finálé a BL-ben, 2014 és 2017 között hatos, ezt követően egészen mostanáig nyolcas döntőt láthattunk, a legutóbbi hármat egyaránt Belgrádban.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, CSOPORTKÖR
A-csoport:    
Novi Beograd (szerb), Sabadell (spanyol), Steaua Bucuresti (román), Brescia (olasz)
B-csoport:   Pro Recco (olasz), Olympiakosz (görög), Dinamo Tbiliszi (grúz), Jug Dubrovnik (horvát)
C-csoport:   FTC-TELEKOM, Jadran Split (horvát), Jadran Herceg Novi (montenegrói), Crvena zvezda (szerb)
D-csoport:   Barceloneta (spanyol), Mar­seille (francia), Spandau (német), Vuliagmeni (görög)

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
A-csoport
Kedd

Novi Beograd–Steaua Bucuresti 19–7
Sabadell–Brescia 5–5 – szétlövéssel: 4–5
B-csoport
Kedd

Pro Recco–Dinamo Tbiliszi 15–6 (Recco: Zalánki Gergő 1 gólt lőtt)
Olympiakosz–Jug Dubrovnik 16–15 (Olympiakosz: Vámos Márton 1 gólt lőtt)
C-csoport
Szerda

FTC–Jadran Herceg Novi, 18.30
Jadran Split–Crvena zvezda, 19
D-csoport
Szerda

Barceloneta–Spandau, 20
Marseille–Vuliagmeni, 20

AZ FTC PROGRAMJA
Szeptember 27., szerda:
Jadran Herceg Novi (o)
Október 7., szombat:    Crvena zvezda (i)
Október 18., szerda:    Jadran Split (o)
Október 31., kedd:    Jadran Herceg Novi (i)
November 21., kedd:    Crvena zvezda (o)
December 5., kedd:    Jadran Split (i)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik