Címlapsztori: Maradt még a tankban, ami a tüzet táplálja – Varga Zsolt

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 07:26
null
Rendkívül elszántan játszott eddig a fukuokai világbajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely az olimpiai kvalifikációt már kiharcolta, de nem érné be ennyivel (Fotó: waterpolo.hu)
Jansik Szilárd szerint szombaton nem lesz fáradtság, nem lesz fájdalom, és ha már eddig eljutottak, meg kell nyerniük a világbajnokságot.

 

A csapatkapitány Jansik Szilárd első mondata az volt a spanyolok elleni győztes elődöntő után, hogy szeretnék kiszínezni az ezüstöt – utalt ezzel a tavaly ősszel Splitben elért Európa-bajnoki második helyre. Ehhez a történetük első világbajnoki döntőjére készülő görögöket kellene legyőzniük, akiknek éppen lenne miért visszavágnunk, elvégre a tokiói olimpia elődöntőjében felülmúlták a mieinket.

„Hasonló a helyzet, mint az amerikaiakkal volt – mondta Jansik Szilárd.  – Amikor lefújták a meccset Long Beachben, azonnal azt éreztem, hogy szeretnék visszavágni nekik, mert sorozatban harmadszor vertek meg minket. Ez pluszmotivációt adott, és sikerült is nyernünk a nagyon kemény negyeddöntőben itt a vébén. Ugyanezt érzem a görögökkel kapcsolatban. Tokió egyébként nagyon jó emlék, életem első olimpiáján bronzérmesek lettünk, amit nagyon sokan aláírnának, de senki mástól nem kaptunk ki, csak a görögöktől – tőlük viszont kétszer is. Azóta azt érzem, hogy vissza kell vágni nekik, és nem akármilyen meccsen, hanem egy jelentős téttel bíró mérkőzésen. A legjobbkor jön a lehetőség, több csapattársam fejében is ez van, ám egyébként sem nagyon kell keresni a motivációnkat, mert tele vagyunk tűzzel. Ha már eddig eljutottunk, meg kell nyernünk a világbajnokságot!”

A csapat elképesztő megoldásokat bemutatva győzött a spanyolok elleni elődöntőben, háromgólos hátrányból fordítva, Manhercz Krisztián utolsó másodperces góljával. De említhetjük a csavarokat, a centerakciógólokat, a szabaddobásból, öt blokk mellett betörölt találatokat – hatalmas a választék. Nem mellékesen a döntőbe jutással megvan az olimpiai kvóta, ami tovább növeli a siker értékét.

„Óriási erőt ad ez a győzelem – jelentette ki a csapatkapitány. – Euforikus állapotba kerültünk, hiszen felálltunk, és visszajöttünk mínusz háromról. Talán többen már temettek minket, ám mi megmutattuk, hogy sosem adjuk fel, a végletekig küzdünk, amíg le nem fújják a mérkőzést. Hét négynél igazán elindultunk, lelkileg mindenki érezte, hogy közeledünk, de mindig kaptunk egy buta gólt. Ez sem bizonytalanított el minket, mentünk tovább, aztán a következő akciót már kivédekeztük, és fokozatosan felőröltük a spanyolokat. Óriási élmény volt, bár mondhatom, életem egyik legnehezebb mérkőzése, iszonyatosan elfáradtam, ám hatalmas boldogsággal tölt el a győzelem. Olyan megoldásokat vettünk elő, amilyenek hihetetlenek voltak. Varga Dumi csavarása, Német Toni labdája, amit átadott nekem a vakoldalról és becsavartam, Manhercz Manó gólja a legvégén... Bízom benne, hogy ez kitart, és a döntőben olyan játékkal tudunk kirukkolni, hogy nem az utolsó pillanatokban dől el a mérkőzés. Persze az sem baj, ha úgy nyerünk, de szeretném, hogy az az erő, ami a második félidőben látszott rajtunk az elődöntőben, már az elejétől kezdve látható legyen a fináléban.”

A görög válogatott egyik, ha nem legjobbja a klubidényben többek között Jansik Szilárd mellett küzdött vállt vállnak vetve a ferencvárosi sikerekért, Sztilianosz Argiropulosz azonban nem biztos, hogy sokat profitál ebből.

„Jól ismerjük, ám ő is jól ismer minket, hiszen együtt töltöttük az elmúlt idényt – mondta Argiropuloszról Jansik. – Biztosan sok mindent elmond a csapattársainak és az edzőknek arról, hogy mit játszunk, csak nem azt fogjuk játszani... Megpróbálunk új dolgokat mutatni, bízom benne, hogy ülnek is.”

Az eredendően bekk Jansik Szilárd egyébként szokás szerint minden hangszeren játszik, centerezik, mindkét szélen megfordul, az amerikaiak ellen pedig Vogel Soma kiállítása után még a kapuba is beállt – tényleg csak annyi hiányzik, hogy ő törölgesse a gólkamerát két félidő között.

„Nem véletlenül mondtam, hogy nagyon elfáradtam, a medence összes pontján megfordulok – mondta saját szerepköréről a 8 találattal a házi góllövőlista harmadik helyén álló játékos. – A kapuban tétmeccsen még nem álltam soha, kiderült, hogy az nem megy olyan jól, mert simán ellőtték mellettem a labdát. Majd ezt is gyakorlom... A viccet félretéve, azért az ötödik meccs után már nagyon fáradt az ember, meg hát előtte ott volt a Bajnokok Ligája nyolcas döntője, egész nyáron készültünk, lenyomtuk a világkupa nyolcas döntőjét; nyugodtan lehet mondani, hogy feszített a tempó. De itt már nem lesz fáradtság, nem lesz fájdalom, ez a világbajnoki döntő, a csapatban eddig csak ketten játszottak ilyen mérkőzésen. Ki fogjuk bírni, és remélem, hogy szombat este jó hangulatban, aranyéremmel a nyakamban beszélgetünk ismét.”

 

Varga Zsolt (Fotó: waterpolo.hu)
Varga Zsolt (Fotó: waterpolo.hu)
VARGA ZSOLT: MARADT MÉG A TANKBAN, AMI A TÜZET TÁPLÁLJA
A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint meg kell ragadni az esélyt, élet-halál harcot kell folytatni a győzelemért.

– Megünnepelték a spanyolok legyőzését és az olimpiai kvótaszerzést?
– Az ünneplés leginkább egy közös vacsora volt, hogy levezessük az energiákat, és ne hármasával-négyesével üljenek az emberek, hanem együtt legyen a csapat, mert ilyenkor ez a legjobb – mondta Varga Zsolt, a szombati, görögök elleni világbajnoki döntőre készülő férfi vízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya. – Reggel azért fáradt arcokat láttam, a közös reggeli után elmentünk edzeni, abban volt egy átmosó rész, hogy mindenki tudjon regenerálódni, volt egy kis játék is, aztán átmentünk a taktikai részleteken is, amelyekről úgy gondoltam, hogy fontosak lehetnek a döntőben. Hazajöttünk, ebéd, videó, pihenő, videó, vacsora – kihasználtuk a szünnapot.
– Mit kell tudni a görögökről?
– Nagyon változatos a játékuk, míg az amerikaiak elleni meccsen minden fórban hat passz benne volt a játékukban, és addig nem történt semmi, a montenegróiak ellen egy felpassz után azonnal lőttek. Érdekes volt, hogy a fór-videókat mindig vissza kellett pörgetnem az elejére, mert ott volt a konklúzió. Nagyon meghatározóvá vált a centerjátékuk, Kakarisz olykor tarthatatlan volt, de meccsről meccsre változott a játékuk képe, ezért kell sok felvételt megnézni ilyenkor. Most öt-hat találkozót elemeztünk, egy-egy részt nézett Süni, Bandi és én (Nyéki Balázs másodedző és Gárdonyi András kapusedző – a szerk.). Ez is sok, legalább hat-hét órás videózást jelentett fejenként. Nem az a lényeg, hogy a játékosok lássanak belőle három órát, hanem hogy megtaláljuk az esszenciát, tudjuk, hogy mikor mi segít minket.
– A spanyolok elleni játékból mit lehet átmenteni a döntőre? Például az elképesztő gólokat?
– Úgy gondoltam előzetesen, hogy a spanyolok ellen csak különleges megoldásokkal és kiemelkedő teljesítményekkel lehet nyerni, ezek meg is voltak. Meglátjuk, hogy a görögök ellen mire lesz szükség – nagyon jó csapatnak tartom, nem véletlenül játszott olimpiai döntőt, szerzett világbajnoki bronzérmet és jutott be most is a fináléba. Fegyelmezett, összeszokott együttes.
Amelyben volt játékosai is szerepelnek. Ennek mekkora jelentősége lehet?
Ezen én is gondolkodtam. Egyrészt előny, ugyanakkor nyilván ők is visznek el információkat, hiszen a taktikai repertoárt át kell adni idény közben. Dolgoztam együtt Fundulisszal és Argiropulosszal is, ők tudnak valamit arról, hogy mit csinálunk, hogyan építjük fel a védekezést, de én is tudom, mikor mi várható tőlük. Kétoldalú a helyzet.
– Hogyan lehet fenntartani a spanyolok ellen látott tüzet a döntő végéig?
– Fent kell tartanunk, maradt még a tankban, amely a tüzet táplálja. Az elmúlt év tapasztalatait is fel kell használnunk, tudjuk, milyen lesz döntőt játszani. Most azért több tapasztaltabb játékosunk van, amit nagyon fontosnak tartok.
– Mekkora felszabadultságot jelenthet az olimpiai kvóta megszerzése?
– Egy pluszteher lekerült mindenki válláról, ennyivel kevesebb van rajtunk, de a világbajnoki döntő mindenkinek világbajnoki döntő. Óriási lehetőség az életben, ami lehet, hogy nem is visszatérő – reméljük, hogy igen, de jelenleg ezt a motivációt kell felhasználni. Meg kell ragadni az esélyt, és élet-halál harcot kell folytatni a győzelemért.

Molnár Erik
Molnár Erik
MOLNÁR ERIK: CSAK VÍZILABDÁZNI KELL, NEM MEGVÁLTANI A VILÁGOT
A több poszton bevethető Molnár Erik fiatal kora ellenére él a bizalommal, fontos láncszeme a férfiválogatottnak.
„Nem lenne rossz” – vágta rá Molnár Erik, amikor arról kérdeztük, mit szólna ahhoz, ha egy nyáron két világbajnokságot nyerne. Az FTC húszéves bekkje Vigvári Vincéhez hasonlóan tagja volt az U20-as vb-n aranyérmes magyar válogatottnak is, a felnőtteknél pedig a görögök legyőzésével érhetnek fel a csúcsra.
„Az elődöntő után elmentünk egy közeli étterembe, kicsit kiszakadtunk a szálloda falai közül, de csak csütörtök estig tartott az ünneplés  – mondta lapunknak Molnár Erik. – Euforikus győzelem volt, de a mérkőzés másnapján már nem foglalkoztunk a történtekkel, a vízben és videóelemzéssel is a görögökre készültünk. Sztilianosz Argiropuloszt jól ismerjük a Ferencvárosból, tudjuk, hogy mire képes, de rajta kívül is sok jó játékos van az ellenfélnél, akikre nagyon kell figyelnünk. Nem érdemes egyénekre kiélezni a döntőt, szerintem az dönthet, hogy csapatként melyik válogatott tud a másik fölé kerekedni. Azért is gördülékeny a játékunk, mert jó a hangulat nálunk, hasonlóan gondolkozunk a vízilabdáról, a vízben pedig egymásért küzdünk. Nem nehéz egymásra hangolódni, jól érzem magam a csapatban.”
A több poszton bevethető Molnár Erik játékán nem érződik, hogy élete első felnőtt-világbajnokságán szerepel: amikor lehetőséget kap, él a bizalommal, elsőrangú bekkelése mellett eddig négy lövésből három gólt szerzett a tornán.
„Jó, hogy többen vagyunk a csapatban, akik tudnak centerezni, bekkelni és a szélen is játszani, elvégre az a vízilabda jövője, hogy univerzális játékosok legyünk  – hangsúlyozta Molnár. – Sokat úszkálunk, de rendezett keretek között, nem káoszt teremtve. Ami engem illet, mostanában főleg centerezem, amikor Német Toni nincs a vízben, igyekszem helyettesíteni, ahogyan Jansik Szilárd, Fekete Gergő és Angyal Dániel is gyakran beúszik középre. Tavaly már szerepeltem Európa-bajnokságon a felnőttválogatottal, a Fradival is játszottam mérkőzéseket a nemzetközi porondon, talán ezért is tudok könnyebben felnőni a feladathoz. Amúgy is csak vízilabdázni kell, nem megváltani a világot.”
Vámos Márton
Vámos Márton
VÁMOS MÁRTON: NEM AZ SZÁMÍT, HOGY KI ISMERI JOBBAN A MÁSIKAT
Miniinterjú a magyar válogatott játékosával
– Hogy élte meg a spanyolok elleni bravúros győzelmet?
– Az ünneplésre már nem sok energiám maradt... Nagyon sokat játszottam, szinte végig a vízben voltam, csak az első félidőben jöttem ki néhány percre. Mindent beleadtam a támadásba és a védekezésbe is, felemésztette az erőmet, hogy a kapásoldalon az Álvaro Granados, Felipe Perrone, Alberto Munárriz hármast kellett őriznem. Ezért nem is tudtam felhőtlenül örülni az elődöntő után, legalábbis látszólag, mert azért nagyon boldog voltam. Végig bennem volt, hogy nem veszíthetünk, mert látványos gólokat szereztünk, a spanyolokon pedig érződött, hogy tartanak tőlünk, láttam rajtuk, nem hiszik el, hogy győzhetnek.
– Nehezen tudott elaludni?
– Fél négykor sikerült, ilyenkor nehezen megy ki az adrenalin a szervezetből – reggel kilenckor pedig már indultunk is edzeni, nem sokat tudtunk pihenni. A spanyolok elleni győzelem után egyébként közösen vacsorázott a csapat, másnap készültünk a görögökre, de természetesen figyeltünk a regenerációra is. Teljes erőből nekimegyünk az ellenfélnek!
– Előnyt jelenthet, hogy Görögországban játszik, így jól ismeri az ellenfelet?
– Igen, mert a klubidényben naponta látom őket edzeni, ismerem a mozgásaikat, tudom, hogy melyik játékos mit csinál fórban vagy emberhátrányban. Ők meg csak engem látnak rendszeresen játszani, de van rajtam kívül tizenkét játékos a csapatban... Videóztak ők is, mi is, elmondtam a többieknek, hogy mire érdemes figyelni, de a világbajnoki döntőben nem az számít, hogy ki ismeri jobban a másikat. A legfontosabb, hogy mi akarjuk jobban az aranyat.
Emmanuil Zerdevasz
Emmanuil Zerdevasz
ELLENFÉLNÉZŐ: GÖRÖGORSZÁG
A görög válogatott úgy jutott el története során először a világbajnoki döntőig, hogy a nemzetközi szövetség által vezetett nyolc statisztikai rangsorból egyikben sem áll az élen, viszont mindegyik mutatóban a legjobbak közé tartozik. Ez is mutatja, hogy rendkívül sokszínű az együttes játéka, amely mérkőzésről mérkőzésre fejlődött a világbajnokságon, a legjobb teljesítményt a szerbek ellen 13–7-re megnyert elődöntőben nyújtotta. A csoportkörben Ausztrália és Kazahsztán legyőzése nem okozott gondot a görögöknek, az amerikai­ak ellen viszont megszenvedtek, a nagyszünetben öttel vezetett az ellenfelük... Huszáros hajrával azonban fordított a tokiói olimpia ezüstérmese, így egygólos győzelmével egyenes ágon jutott a nyolc közé. A negyeddöntőben szinte végig jobban állt, de csak az utolsó percben tette biztossá győzelmét Montenegró ellen – a kibrusztolt siker nagy lendületet adott a csapatnak, amely a szerbek elleni játékán is érződött. A kipattanókból jól élnek a görögök a második eséllyel, a centerjátékuk hatékony, és a védekezésük is összeállt, az ihletett formában védő Emmanuil Zerdevasz munkáját blokkok segítik. A világkupa negyeddöntőjében már sikerült féken tartanunk a görög átlövőket, július elején 6–4-re nyertünk Los Angelesben.
Világbajnoki döntő előtt világbajnoki ebéd
Lakner Gábor naplója
A ráment Kínában találták fel, de ezt az izgalmas tésztalevest Japánban tökéletesítették. Az ország szinte minden régiójának megvan a saját változata, Kjúsú vidékén – itt van Fukuoka is – éppen sertéscsontleves-alapból készítik. Méghozzá nem is akármilyen színvonalon, Szabó Zoltán, lapunk és az M4 Sport állandó szakértője ugyanis azzal az információval a birtokában szállt le a repülőgépről még a múlt héten, hogy a világ legjobb rámenjét éppen Fukuokában főzik. Tekintettel arra, hogy az információ Jókuti András gasztrobloggertől származott, hitelességében nem kételkedtem. Mellékszál, de Jókuti maga is vízilabdázott, mi több, Benedek Tibor és Varga Zsolt idejében játszott a KSI-ben. De vissza az ominózus rámenhez, amit Szabó Zoltán kipróbált, és utána napokig lelkendezett. Pénteken végre én is eljutottam a helyre, majd szerencsésen be is jutottam – mint minden valamirevaló étterem előtt, természetesen sorba kellett állni. Megérte. Csak azt nem tudom, ezek után hogyan eszem bárhol ráment, mert finoman szólva is magasra került a léc.

VÍZILABDA, FÉRFIAK
A 3. HELYÉRT
Spanyolország–Szerbia 9–6 (3–3, 3–2, 2–0, 1–1)
A 7. HELYÉRT
Egyesült Államok–Montenegró 12–12 (3–3, 4–4, 3–3, 2–2) ötméteresekkel: 5–3

AZ 5. HELYÉRT
Olaszország–Franciaország 16–9 (1–2, 3–2, 7–3, 5–2)
DÖNTŐ
11.00:
MAGYARORSZÁG–Görögország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik