Női vízi ob I: szétlövés döntött a finálé első mérkőzésén

Vágólapra másolva!
2023.05.13. 14:15
null
Egy lépésre a bajnoki címtől az Eger (Fotó: Szabó Miklós)
A rendes játékidőben nem bírt egymással a Dunaújváros és az Eger, a szétlövésben a vendégek voltak higgadtabbak, így szerdán megszerezhetik az aranyérmet.

Aki a kezdésre jött, annak már nem jutott ülőhely a Fabó Éva Sportuszodában, ami a zsúfolásig megtelt a női vízilabda-bajnokság döntőjének első mérkőzésére. A házigazda Dunaújváros megszokott résztvevője a finálénak, sorozatban négy ezüstérem után most egyértelműen az aranyat célozta meg – ezzel persze így volt a döntőbe tíz év után visszatérő Eger is. Esélyekről előzetesen nem volt értelme beszélni, hiszen mindkét csapat már a fináléba jutással is borította a papírformát.

Rögtön az első negyedben egymásnak estek a felek, üdvözítően kevés ítéletet, viszont annál több gólt láthattunk. A két csapatkapitány vitte a prímet, a hazaiaktól Garda Krisztina, a vendégektől Czigány Dóra is a nyakába vette az együttesét. Közben olyan játékosok is előreléptek, akiktől ezt kevésbé lehetett várni, a dunaújvárosi Sümegi Nóra pazar gólt lőtt távolról, míg az egri Jancsó Patrícia olyat akciózott centerben, hogy az a magyar válogatott válogatott poszttársának, Parkes Rebeccának is a becsületére vált volna.

A 4–4-es döntetlennel zárult első nyolc perc után a játékosok rájöttek, hogy védekezni sem ártana, ezzel szoros összefüggésben a kapusok is elkapták a fonalat. Egészen a szakasz utolsó percéig úgy tűnt, hogy csak ötméteresből lehet gólt szerezni, a módszeresen vízbe fojtott Mahieu Geraldine két büntetőt harcolt ki, a túloldalon Parkes egyet, és mindegyiket gólra váltották a csapatok. Garda már négy találatnál járt az első félidőben, míg az egriek ötösét az addig viszonylag csendes Szilágyi Dorottya lőtte a kapuba – egy éve még megtapsolták volna az újvárosi szurkolók, hiszen akkor még az ő csapatukat erősítette. Dobi Dorina akciógóljával vezetett először két góllal a hazai csapat, ám Eve Weston fórból megfelezte a különbséget a nagyszünetre.

A térfélcsere után Czigány védjegyszerű lövésével ismét egyenlő volt az állás (7–7), kezdődhetett minden elölről. A Dunaújváros megtorpant támadásban, a fórokat is sorra elhibázta, ezt remek védekezéssel sokáig kompenzálta, ám Jancsó ezúttal a szélről lőtt gólt, így ismét a vendégek vezettek. A nyolcperces hazai gólcsendet egy szerencsés lövés törte meg, Dobi lövése a blokkról szédült a kapuba. A hatalmasat játszó Jancsóé volt az utolsó szó, a teljes lövőrepertoárját bemutatta, így a záró negyed egygólos egri előnyből kezdődött.

Amit aztán fórból sem tudott növelni a vendégcsapat, Laura Aarts fontos védést mutatott be. Némi bunyó után Katona Zsófi cserével kiszállt, a hazaiak újabb ötöst lőhettek, sikerrel. Az újvárosi védekezés fantasztikusan összeállt, Garda pedig a negyedik negyedben belőtte az első hazai emberelőnyös gólt is. Az egriek azonban megint egyenlítettek, ki nem találják, Czigány ötösből egalizált. Az eredményjelző 10–10-nél befagyott, az idő közben vészesen telt, így érezhető volt, hogy amelyik csapat elmozdult a holtpontról, az megnyerheti a fordulatos és magas színvonalú mérkőzést. Egyik sem tette, mivel mindkét kapus parádézott, így szétlövés döntött.

Az idegek harcát végül az egriek nyerték, csak egyszer hibáztak, míg a hazaiak kétszer, így szerdán, hazai medencében akár le is zárhatják az egyik fél második győzelméig tartó párharcot – ehhez persze azért a dunaújvárosiaknak is lesz néhány szavuk.

NŐI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

DUNAÚJVÁROSEGER 10–10 (4–4, 3–2, 1–3, 2–1) – szétlövéssel: 3–4
Dunaújváros, 500néző.V:Rubos, Petik A.
DUNAÚJVÁROS:
AARTS – Szabó N., DOBI2,Sümegi1,Mahieu, GARDA6,Horváth B.1.Csere:Somogyvári, Pál R., Sajben, Mucsy, Kardos D., Jonkl.Edző:Mihók Attila
EGER:KISS A. – Kékesi, Bódi, CZIGÁNY4,Parkes, Szilágyi D.1,SZELLÁK1. Csere:JANCSÓ3,Molnár D., Weston1,Katona Zs., Szilágyi Sz.Edző:Sike József
Gól – emberelőnyből:7/1, ill. 7/2.
Gól – ötméteresből:
4/4, ill. 2/2.
Kipontozódott:
Szabó N. (31. p.).
Kiállítva (végleg, cserével):
Katona Zs. (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:– Izgalmas mérkőzés volt, amely hasznos tapasztalatokkal szolgált. Csalódottak vagyunk, de meg kell találnunk a pozitívumokat a játékunkban, hogy a második mérkőzésig előre tudjunk lépni. Védekezésben annyit kell javulnunk, hogy egy góllal kevesebbet kapjunk, támadásban, hogy eggyel többet lőjünk, mint az Eger.
Sike József:– Meglátszott, hogy mi három mérkőzést játszottunk az elődöntőben, a Dunaújváros pedig csak kettőt, frissebbnek tűnt az ellenfelünk. A szívünk vitt minket előre, a tartalékainkat mozgósítottuk, de még nincs lefutva a párharc, annyi történt, hogy drámai körülmények között elvettük az újvárosiaktól a pályaelőnyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik