Női vízi ob I: Hittünk a bajnoki címben – Czigány Dóra

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 12:04
null
A női vízilabda-bajnokság rájátszásában olyanok is felnőttek a klasszisokhoz az <strong>Egerben</strong>, akikre az ellenfelek nem számítottak (Fotó: Török Attila)
A női vízilabda-bajnokság elődöntőjében a Ferencvárost, a fináléban a Dunaújvárost múlta felül az Eger, amely a legfontosabb mérkőzéseken játszott a legjobban.

„Most már bevallhatom, amit eddig titkoltam: ez volt a tervünk!” – mondta a Tigra-ZF-Eger vezetőedzője, Sike József, miközben két oldalról kapta nyakába a pezsgőt. Bejött a mesterterv, a hevesiek tíz év után értek fel ismét a csúcsra a női vízilabda ob I-ben, méghozzá úgy, hogy az alapszakaszt csak a negyedik helyen zárták – a jelenlegihez hasonló lebonyolításban ilyenre még nem volt példa.

Már a döntőig is rögös út vezetett, a Szentes után az elődöntőben a hibátlanul alapszakaszgyőztes Ferencváros következett, amely megnyerte a párharc első meccsét, vagyis az Egernek hátrányból kellett fordítania. Sikerült, az egygólos hazai győzelem után a népligeti harmadik mérkőzést 7–0-val kezdte a Sike-csapat, amely a finálé első mérkőzésén is idegenben győzött, Dunaújvárosban szétlövés döntött a javára.

Két héttel ezelőtt még arra is kevesen gondoltak, hogy egyáltalán döntőbe jut az Eger, szerda este viszont már csaknem 1500 szurkoló előtt a bajnoki címért ugrott vízbe az együttes – idejét sem tudni, mikor voltak ennyien női mérkőzésen a Bitskey uszodában. Aki arra számított, hogy a nagy lehetőség kapujában idegesen kezd a házigazda, nagyot tévedett: az első negyed végén 4–1, a második közepén már 6–1 volt az állás, támadásban eleinte minden sikerült az Egernek.

Az első tíz percben szerzett hat gól után a mérkőzés hátralévő részében négyig jutottak a hevesiek, de a védekezés végig jól működött, így hiába zárkózott fel a Dunaújváros, utolérni nem tudta riválisát. A csapatkapitány Czigány Dóra játékintelligenciáját, a szélső Szilágyi Dorottya lövéseit és a center Parkes Rebecca munkabírását nem kell külön említenünk, elvégre mind a hárman klasszisok. A rájátszásban azonban olyan játékosok is felnőttek melléjük, akikre talán kevésbé készültek az ellenfelek: Borsi Ilona négy gólt lőtt az FTC-nek, míg Jancsó Patrícia az újvárosiak elleni első, Kékesi Borbála a második mérkőzésen szerzett hármat.

„Nagyon jól kezelte a csapat az elképesztő hangulatot, ami fogadott minket a Bitskeyben – mondta lapunknak Czigány Dóra, aki kapufás góljával megadta a kezdőlökést az Egernek, majd megúszásból is betalált. – Azért edzettünk tavaly nyár óta, hogy a fontos mérkőzések jól sikerüljenek, a védekezésre pedig különösen figyeltünk, mert minél kevesebb gólt kapunk, annál kevesebbet kell lőnünk. Végig hittünk benne: attól, hogy negyedikek voltunk az alapszakaszban, még megnyerhetjük a bajnokságot. Nem az számított, hányadik helyen jutunk be a rájátszásba, hanem arra törekedtünk, hogy az idény végére összeálljon a játékunk.”

Nos, összeállt, az Eger harmadik bajnoki címét ünnepelhette szerda este, és az sem elhanyagolható statisztika, hogy amikor döntőt játszott, mindig győztesen jött ki a párharcból. Az újvárosiaknak sorozatban ötödször kell beérniük az ezüst­éremmel, de ha néhány nap távlatából visszatekintenek a bajnoki és BL-menetelésükre, aligha lesznek csalódottak.

Szilágyi Dorottya, az Eger szélsője: „El kell telnie néhány napnak, hogy feldolgozzam, ami történt. Hatalmas élmény, hogy szülővárosom csapatával nyertem meg a bajnokságot, olyan sikert értünk el, amire tíz éve vártak Egerben. Nagyon büszke vagyok a lányokra, csapatmunka kellett az aranyéremhez.”

NŐI OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Tigra-ZF-Eger–Dunaújváros 10–7
(4–1, 3–2, 1–4, 2–0)
Eger, 1500néző.Vezette:Tóth S., Berki A.
EGER:KISS A. – Szellák, SZILÁGYI D. 2, CZIGÁNY D. 2, PARKES 3, Weston, Bódi.Csere:Dulic (kapus), Jancsó, Szilágyi Sz., Katona, KÉKESI 3, Molnár D., Párkányi.Edző:Sike József
DUNAÚJVÁROS:Aarts – Sümegi 1, DOBI 2, GARDA 2, MAHIEU, Szabó N., Kardos D. Csere: Somogyvári, Horváth B. 1, Kardos L., Pál R., Jonkl 1.Edző:Mihók Attila
Gól – emberelőnyből:11/3, ill. 9/3
Gól – kettős emberelőnyből:–, ill. 1/1
Kipontozódott:Szabó N. (29. p.), Jancsó (31. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye:2–0 az Eger javára

Egri fieszta a Dobó téren
Az Eger vezetőedzője, Sike József jó érzékkel már az utolsó időkérésnél levette a cipőjét, hogy aztán a dudaszót követően a stábtagokkal együtt a medencében ünnepeljen. Ezzel még nem ért véget a fieszta, az elmaradhatatlan közös szelfik után a városházára siettek a játékosok, ahol Mirkóczki Ádám polgármester köszöntötte a csapatot, a pezsgőt Szécsi Zoltán ügyvezető elnök szolgálta fel a lányoknak. Czigány Dóra a trófeával a kezében érkezett a Dobó térre, a szurkolók színes füstgyertyákkal teremtettek partihangulatot, és a Queen ikonikus slágere mellett természetesen a „Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” rigmus is felcsendült.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik