Női vízi ob I: győzelemmel kezdte az elődöntőt az FTC

Vágólapra másolva!
2023.05.04. 20:35
A százszázalékos mérleggel alapszakaszgyőztes FTC hazai pályán két góllal, 13–11-re legyőzte az Egert a női vízilabda ob I elődöntőjének csütörtöki nyitányán. A másik párharcban a Dunaújváros ötméteresekkel nyert az UVSE vendégeként.
A ferencvárosiak kétgólos győzelmet arattak (Fotó: Koncz Márton)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A ferencvárosiak kétgólos győzelmet arattak (Fotó: Koncz Márton) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

BRAVÚR VAGY PAPÍRFORMA? Klubtörténeti tettre készül az FTC-Telekom hibátlanul alapszakaszgyőztes női vízilabdacsapata, hiszen fennállása során először juthat be a bajnoki döntőbe, amire az erőviszonyok alapján minden esélye megvan az Eger ellen. Az egyik fél második győzelméig tartó elődöntő csütörtök esti első mérkőzése már a két csapat ötödik összecsapása volt az idényben, és az eddigi négyből hármat a zöld-fehérek nyertek meg – igaz, csak egyszer volt könnyű dolguk.

„Győzni kell!” – biztatták egymást az egriek a csatakiáltás előtt, amelyet jól lehetett hallani a Népligeti uszodában, a hazai tábor ugyanis néhány perc késéssel foglalta el helyét a lelátón. Talán nem is bánták a drukkerek, hogy lemaradtak a kezdésről: amikor Simon-Illés Anna megszerezte az FTC első gólját, az Eger már háromnál járt... Két kivédekezett emberhátrány között Czigány Dóra átlövése adta meg a találkozó alaphangját, majd Parkes Rebecca úszott meg, szemfülesen elcsente a labdát Neszmély Boglárka elől, és az üres kapuba lőtt – erre speciel nehezen lehet felkészülni.

Még az első negyedben egyenlítettek a zöld-fehérek, fordítani viszont ekkor még nem tudtak, mert a vendégek húszéves balkezese, Borsi Ilona hátára vette a csapatát – góljaihoz kellettek a ferencvárosiak kihagyásai is, amelyek miatt Gerendás György vezetőedző sokat pörölt játékosaival. A nagyszünetben, 6–6-os állásnál viszont már az egrieket irányító Sike József volt bosszúsabb, Máté Zsuzsanna ugyanis a félpályáról ejtette át az egyébként jól védő Kiss Alexandrát.

Mindkét együttes próbálkozott kétcenteres játékkal, de a védekezés itt is, ott is összeállt, klasszismegoldások kellettek a gólszerzéshez. Gurisatti Gréta a kapásszélről pókhálózta ki a hosszút, majd Farkas Tamara lőtt látványos csavargólt, így a meccsen először lépéselőnybe került az FTC. Az egriek a végletekig kijátszották a támadásaikat, keresték, ám nemigen találták a réseket – leszámítva Borsit, aki bátor játékával kitűnt a mezőnyből.

Sike József időkérését követően a támadáshoz felúszó Kiss hozta közelebb a vendégeket, de a Ferencváros biztosan őrizte az előnyét, és 13–11-es győzelme után szombaton Egerben lezárhatja a párharcot.

A bravúrt végül a Dunaújváros mutatta be, amely egyszer sem vezetett a Hajós uszodában az UVSE ellen, mégis megnyerte a mérkőzést. Hogy mégis miképp? Szétlövéssel. Az UVSE végig irányított, többször is ellépett két góllal a hatalmas küzdelmet és rengeteg kontrafaultot hozó találkozón, a Dunaújváros azonban minden egyes alkalommal ledolgozta a hátrányát. Az utolsó perc 10–10-es döntetlenről kezdődött, a hazaiak kétszer, a vendégek egyszer dönthettek volna a rendes játékidőben, de egyszer sem sikerült, így jöhettek az ötméteresek. Az első öt lövő közül mindkét oldalon hárman hibáztak, a hirtelen halál második körében végül Garda Krisztina befejezése és Laura Aarts védése az újvárosiak javára döntött.

NŐI VÍZILABDA OB I, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

FTC-TELEKOM–TIGRA-ZF-EGER 13–11 (3–3, 3–3, 4–2, 3–3)
Népliget, 150
néző. V: Fodor R., Rubos
FTC: NESZMÉLY – Kuna 1, Gurisatti 2, Leimeter 2, Dömsödi, SIMON-ILLÉS 3, Pőcze. Csere: FARKAS T. 2, Petik, MÁTÉ ZS. 2, Tóth-Csabai 1, Millot. Edző: Gerendás György
EGER: KISS A. 1 – Szellák, Szilágyi D. 1, CZIGÁNY 3, Parkes 1, BORSI 4, Bódi. Csere: Jancsó, Molnár D., Katona Zs. 1, Weston. Edző: Sike József
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 6/2
Gól – ötméteresből: 4/3, ill –
Kipontozódott: Petik (29. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Gerendás György:
– Örülünk a győzelemnek, közelebb kerültünk a döntőhöz, de edzői pályafutásom során előfordult már olyan, hogy előnyről buktunk el párharcot. A szombati mérkőzés lesz a valódi értékmérő, szeretnénk Egerben is győzni.
Sike József: – Nyolc akciógólt lőttünk, mégis kikaptunk, el kell gondolkodnunk azon, hogy miért. A Fradi előnybe került a párharcban, ám feltett szándékunk, hogy hazai medencében egyenlítsünk.

UVSE–DUNAÚJVÁROSI FVE 10–10 (2–2, 3–3, 3–2, 2–3) – szétlövéssel: 3–4
Hajós uszoda, 200
néző. V: Csanádi, Tóth S.
UVSE: Magyari A. – PERESZTEGI-NAGY 2, FARAGÓ K. 2, Szücs G. 1, Aubéli 1, Baksa V., Szegedi. Csere: Hajdú K. 2, Rybanska 1, Mácsai E. 1, Kóka, Irmes R. Edző: Benczur Márton
DUNAÚJVÁROS: AARTS – Sümegi, SZABÓ N. 2, Dobi 2, MAHIEU 1, GARDA 5, Horváth B. Csere: Maczkó (kapus), Kardos L., Somogyvári, Kardos D., Mucsy, Pál R. Edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 8/2, ill. 7/2
Gól – ötméteresből: –, ill. 3/3
Kipontozódott: Somogyvári (30. p.), Peresztegi-Nagy (31. p.), Baksa V. (32. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Dunaújváros javára
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton:
– Többször is megnyertük ezt a mérkőzést, ám Fortuna ezúttal nem velünk volt az ötöspárbajban. A vasárnapi meccsen sokkal jobb teljesítményt kell nyújtanunk idegenben.
Mihók Attila: – Az UVSE ellen csak így lehet nyerni... Ezt az összecsapást gyakorlatilag kétszer is elvesztettük, mégis sikerült megnyerni. Az ilyen találkozókon mindig az utolsó hiba dönt.

RÁJÁTSZÁS
Az 5–8. helyért, 2. mérkőzés

GYVSE-Uni Győr–Valdor-Szentes 5–12 (0–1, 2–5, 2–3, 1–3). G: Kurucz K. 3, Vaszari, Finta, ill. Bonca 3, Varga V., Bicskei 2–2, Tóth F., Mácsai K., Bíró B., Dankina, Szamszonova.  Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szentes javára
III. Kerületi TVE–BVSC-Zugló 11–12 (2–3, 2–4, 2–2, 5–3). G:  Hajdú R. 4, Kudella 2, Brezovszki, Hnatyszyn, Kiss V., Kiss P., Koltay, ill. Gémes 3, Kele, Ármai, Kolarova 2-2, Polák, Mészáros-Farkas K., Urvári. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a BVSC javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik