Női vízilabda: Végig fegyelmezettek maradtunk – Mihók Attila

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.02.27. 10:13
null
A hazai visszavágó utolsó negyedében Mihók Attilából is előtörtek az érzelmek (Fotó: Szabó Miklós)
Kettős győzelemmel jutott a női vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Dunaújváros, amely Mihók Attila vezetőedző szerint bravúrok sorozatát vitte véghez a nemzetközi porondon.

Több mint fél óra volt hátra a Dunaújváros–Mediterrani női BL-negyeddöntő visszavágó kezdéséig, amikor már a pótszékek is megteltek a Fabó Éva uszodában – a később érkezőknek már csak állóhely jutott. Nem véletlenül övezte fokozott érdeklődés a találkozót: Mihók Attila együttese az elmúlt tizenöt évben csak egyszer jutott be a legjobb négy közé az elitsorozatban, ezúttal azonban nagy lehetőség előtt állt, miután az idegenbeli első mérkőzésen négy góllal legyőzte spanyol riválisát. A fiatal újvárosi csapat ezután élt az eséllyel, hazai medencében is nyerni tudott (9–8), és bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

„Nemcsak az a lenyűgöző, hogy eljutottunk idáig, hanem az is, hogy ekkora közönséget meg tudtunk mozgatni a játékunkkal – mondta a szombat esti találkozó után Mihók Attila, a DFVE vezetőedzője. – Mellénk álltak a dunaújvárosi sportszeretők, de még Szentesről is érkezett egy szurkolói csoport, amiért nagyon hálásak vagyunk, rengeteget jelent a támogatásuk. A női vízilabda ritkán kerül a kamerák kereszttüzébe, de nekünk ez a mérkőzés nagyon fontos volt, és örülök, hogy ennyien izgultak velünk együtt a továbbjutásért. A négygólos előny ellenére tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, a Mediterrani pedig úgy kezdett, ahogyan vártuk, hamar ellépett kettővel. Sokszor mondtam már az idény során, hogy még nem ért össze igazán a megfiatalított csapatunk, ám ezúttal nagyon érett játékot láttam a lányoktól – hiába vezetett az elején az ellenfél, végig fegyelmezettek maradtunk hátul, nem estünk pánikba.”

Olyannyira nem, hogy a nagyszünetben már a Dunaújváros állt jobban, s bár egy pillanatig sem forgott veszélyben a továbbjutása, Mihók Attilából csak az utolsó negyed derekán törtek elő az érzelmek. A tősgyökeres dunaújvárosi szakember büszke arra az útra, amelyet fiatal csapata az elmúlt hónapokban bejárt, hatalmas fegyverténynek tartja a négy közé jutást.

„Edzői pályafutásom egyik legszebb napja volt a szombati – hangsúlyozta Mihók Attila. – Ott vagyunk a világ­elitben, amire kevesen gondoltak volna az idény előtt, erre a menetelésre remélhetőleg tíz év múlva is sokan emlékeznek majd. A főtáblán szereplő tizenhat együttes közül papíron talán mi voltunk a leg­gyengébbek, ehhez képest három kirakatcsapat társaságában bejutottunk a négyes döntőbe, ez elképesztő. Nemcsak azt kell értékelnünk, hogy kiejtettük a Mediterranit, hanem azt is, hogy egyáltalán játszhattunk ellene, mert már a csoportkörből is bravúrral léptünk tovább.”

Noha az előjelek nem voltak kedvezőek, hiszen a bajnokságban a Szentes elleni pontvesztés után az Egertől kikapott a Dunaújváros, a legfontosabb mérkőzésre összeállt a csapat védekezése, míg támadásban mindig akadt valaki, aki megtolta a szekeret. A 2002-es születésű Dobi Dorina szerint az első mérkőzés óta a hazai visszavágó járt a játékosok fejében, az öltözőben pedig hangsúlyozták, hogy a négygólos előny birtokában sem szabad hátradőlni.

„A spanyolországi mérkőzés önbizalmat adott, elhittük, hogy továbbjuthatunk kettős győzelemmel – mondta lapunknak Dobi, aki a Mediterrani elleni párharc mindkét találkozóján két gólt szerzett. – Várható volt, hogy szoros védekezést játszanak a spanyolok, mert nincs veszítenivalójuk, de az első két kapott gól után rendeztük a sorainkat hátul, és a folytatásban már elöl is hatékonyabbak voltunk. Tavaly nyáron még álmodni sem mertünk arról, hogy bejuthatunk a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, de ahogy jöttek az eredmények, egyre merészebb célokat tűztünk ki magunk elé, és megmutattuk a riválisoknak, hogy számolniuk kell velünk.”

Felkészül az ötszörös Euroliga-győztes spanyol Sabadell, a regnáló olasz bajnok Ekipe Orizzonte és a LEN-kupa-győztes spanyol Mataró.

NŐI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
Negyeddöntő, visszavágó
Dunaújvárosi FVE–CE Mediterrani (spanyol) 9–8 (1–2, 4–2, 1–2, 3–2)
A magyar csapat gólszerzői: Garda 3, Horváth B., Dobi 2-2, Mahieu, Szabó
Továbbjutott: a Dunaújváros, kettős győzelemmel.

További eredmények
Mataro (spanyol)–Olympiakosz (görög) 15–12. Tj.: a Mataro, kettős győzelemmel.
Ekipe Orizzonte (olasz)–Glifada (görög) 15–9. Tj.: az Orizzonte, kettős győzelemmel
SIS Roma (olasz)–Sabadell (spanyol) 13–10. Tj.: a Sabadell, 25–23-as összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik