Női vízilabda BL: a Dunaújváros a négyes döntőbe jutott

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.02.25. 18:36
A Dunaújváros bejutott a női vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.
A Dunaújváros készülhet a BL négyes döntőjére 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)
A Dunaújváros készülhet a BL négyes döntőjére A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)

„Játszani kell, nem számolgatni” – hangzott el az intelem a Dunaújvárost irányító Mihók Attilától, mielőtt csapata vízbe ugrott a női vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szombat esti visszavágóján. Az újvárosiak négygólos előnyt harcoltak ki a spanyol Mediterrani otthonában, így nem meglepő, hogy nagy felhajtás övezte a hazai találkozót – még a rajtkövek mögött is helyeztek el pótszékeket, hogy minden érdeklődő beférjen a Fabó Éva uszodába. A helyszíni műsorközlő a kezdés előtt „megénekeltette” a szurkolókat, s bár a mérkőzés alatt a nemzetközi szövetség ellenőrének kérésére vissza kellett fognia magát, a lelkes közönség fantasztikus hangulatot teremtett.

Ahogyan arra számítani lehetett, „nekiugrott” a házigazdának a Mediterrani, amely gyors támadásokat vezetett, néhány húzásból játszotta meg a robbanékony centert, Alba Munozt, és alig három perc alatt megfelezte Barcelonában összeszedett hátrányát. A védekezés az első negyed derekán összeállt, ám támadásban sokáig akadozott az újvárosi gépezet – a bejátszások közül csak néhány ért el a címzettig, az átlövéseknél pedig az egyébként jól védő Gabriella Palmot segítette a kapufa. Horváth Brigitta ejtése után nyolc percen át nem tudott betalálni a Dunaújváros, a hosszas gólcsendet Mahieu Geraldine törte meg akcióból.

A DFVE rutinos csapatkapitánya, Garda Krisztina annak ellenére vállalta a játékot, hogy az Eger elleni szerdai bajnokin fejsérülést szenvedett, s ha már vállalta, a második negyed végén kétszer is egyenlített ötméteresből. Az utolsó támadás előtt Mihók Attila jó érzékkel kért időt, Szabó Nikolett pedig gólra is váltotta az emberelőnyt, így a nagyszünetben 5–4-re már a Dunaújváros vezetett, amely ekkor öt góllal állt jobban összesítésben.

A Mediterrani játékfelfogása a térfélcsere után sem változott, ám a hazaiak már nagyon figyeltek Munozra, amikor pedig eljutott a labda a centerig, Laura Aarts védett bravúrral. A játékvezetők engedték a kemény fizikai küzdelmet – Mahieu kézfejét jegelni is kellett –, de a spanyolok hiába igyekeztek gyorsítani a mérkőzés ritmusán, a Dunaújváros fegyelmezetten játszott és stabilan védekezett. A harmadik negyed végén kettős emberelőnyből egyenlített a Mediterrani, amely az utolsó szakasz elején fordított is, de nem tudta nyílttá tenni a párharcot, mert Horváth gyorsan válaszolt.

Sőt, Garda újabb higgadtan értékesített ötméteresével ismét a házigazda került előnybe, Dobi Dorina gólja pedig pontot tett a párharc végére – ekkor már Mihók Attila is ünnepelt. A hatalmas szívvel küzdő Dunaújváros a visszavágón is legyőzte a Mediterranit, 9–8-ra, és az elmúlt tizenöt évben másodszor jutott be Európa legjobb négy csapata közé – a siker értékét növeli, hogy kizárólag magyar játékosokkal, saját nevelésű fiatalokra építve vitte véghez a bravúrt.

NŐI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
Negyeddöntő, visszavágó
Dunaújvárosi FVE–CE Mediterrani (spanyol) 9–8 (1–2, 4–2, 1–2, 3–2)
A magyar csapat gólszerzői: Garda 3, Horváth B., Dobi 2-2, Mahieu, Szabó
Továbbjutott: a Dunaújváros, kettős győzelemmel.

További eredmények
Mataro (spanyol)–Olympiakosz (görög) 15–12. Tj.: a Mataro, kettős győzelemmel.
Ekipe Orizzonte (olasz)–Glifada (görög) 15–9. Tj.: az Orizzonte, kettős győzelemmel
SIS Roma (olasz)–Sabadell (spanyol) 13–10. Tj.: a Sabadell, 25–23-as összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik