Vízilabda: „Amihez nyúlt, arannyá változott” – nemzetközi sajtóvisszhang

Vágólapra másolva!
2020.06.18. 17:00
null
Az AS írása Benedekről (Fotó: AS.com)
Csütörtök hajnalban, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó haláláról egész Európában megemlékeznek a sajtóban.

Az olasz LaGazzetta dello Sport cikkének címében kiemeli, hogy Benedek Tibor személyében a Pro Reccóval négy bajnoki címet szerző játékos távozott, majd karrierje ismertetése előtt felteszi, s meg is válaszolja a kérdést: ki volt minden idők legjobb balkezes játékosa?

„Ha egy közönségszavazáson dőlne el, Benedek Tibor biztosan a dobogón végezne. A magyar játékos szívének egy darabját Olaszországban hagyta, s most 47 évesen elhunyt” – írja a lap, s megemlíti, hogy háromgenerációs színészcsaládból érkezve lett vízilabdázó, s a karrierjének részletes bemutatása végén azzal zárul az emlékező írás, hogy Benedek halála egy nappal követi a szintén háromszoros olimpiai bajnok pólósét, Kárpáti Györgyét.

Szintén beszámol a hírről a Corriere dello Sport „Búcsú Benedek Tibortól” című írásában, amelyben kiemeli a Pro Reccóban töltött éveit, s hangsúlyozza: „rendkívüli embert, egy szerény, de karizmatikus sportolót vesztett el a világ.”

Spanyolországban is megemlékeznek Benedekről, a Marca „Olimpiai bajnokok fél évszázad távolságban – Magyarország két, háromszoros bajnokát gyászolja” című írásában tőle és Kárpátitól is búcsúzik, megemlíti, hogy mind a ketten a sportágat domináló generációjuk legjobbjai közé tartoztak. Kárpátiról kiemeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is elbúcsúzott tőle, míg Benedekről hangsúlyozza, hogy nemcsak játékosként alkotott maradandót és lett világbajnok, hanem edzőként is, amikor 2013-ban – éppen Barcelonában – szövetségi kapitányként vb-címet nyert a magyar válogatottal.

„A vízilabdázás világa könnyek között: a sportág történelmének egyik legjobb játékosa, Benedek Tibor hosszú betegség után elhunyt egy budapesti kórházban” – kezdi a „Búcsú Benedek Tibortól, a vízilabda aranyifjújától" című hosszú írását az AS, s végigveszi kivételes pályafutását, kiemelve számtalan egyéni elismerését.

A lap megszólaltatja pályatársát, a spanyolok Benedeknél egy évvel fiatalabb kiválóságát, az olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Dani Ballartot, aki elmondta: „Megállíthatatlan volt, rengeteg gólt szerzett, nagyon sokszor kísérletezett, a bal keze egészen különleges volt. Benedek volt Midász király: amihez nyúlt, arannyá változott” – fogalmazott az egykori ellenfél.

Horvátországban is megemlékeztek a csütörtökön elhunyt klasszisról: „Elhunyt a sporttörténelem egyik legnagyobb alakja! Egy olyan vezér megtestesítője volt a medencék világában, akit szó nélkül követtek” – számolt be öles címmel a legendás vízilabdázó, Benedek Tibor haláláról a horvát Sportske novosti napilap honlapja.

A világ vezető hírügynökségei közül a Reuters foglalkozik Benedek halálával, amelyről a Magyar Vízilabda-szövetségre hivatkozva számol be, s külön kiemeli, hogy játékosként és edzőként is világbajnokságot nyert.

A külföldi oldalak közül elsők között számolt be a hírről az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz, amely szintén Kárpátival együtt dolgozta fel Benedek halálát, s hangsúlyozza, hogy mind a ketten szerepet vállaltak a Budapest 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére benyújtott – sikertelen – pályázatban.

A totalwaterpolo.com című szakportál a világ egyik legjobbjának nevezi búcsúztató írásában Benedeket, s eredményei méltatása mellett megemlíti, hogy egészen másfél hónappal ezelőttig aktívan dolgozott az UVSE vezetőségében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik