Vízilabda: A mi hat hármunk az a tíz év volt... – Varga Dénes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.30. 14:16
A napokban töltötte be harmincadik életévét a Szolnok férfi vízilabdacsapatának játékosa, Varga Dénes. Az olimpiai bajnok vízilabdázó korábbi klubjának, a Vasas oldalának adott hosszabb interjút, amelyben sikerekben gazdag pályafutása mellett több téma is terítékre került.

Varga Dénes jó évtizeden van túl (Fotó: vlv.hu)
Varga Dénes jó évtizeden van túl (Fotó: vlv.hu)
Varga Dénes jó évtizeden van túl (Fotó: vlv.hu)

 

„Nekem mindig azt mondták, hogy ez a harminc egy mérföldkő, és onnantól mindenki sajnálja, hogy véget érnek a húszas évei – mondta Varga Dénes a vasassc.hu-nak. – Én abszolút nem vagyok ezzel így, sose éreztem, hogy vissza kéne tekintenem, vagy valamit máshogy kellene csinálnom. Jó évtizeden vagyok túl, mindennek megvolt a maga helye, ráadásul rögtön huszonegy évesen elértem azt az eredményt, amiért minden vízilabdás elkezdi a sportágat, ez pedig meghatározta a hozzáállásomat a következőkben.”

Az 1997-es Európa-bajnoki győzelemmel a korábbiakhoz képest is rendkívül sikeres korszak köszöntött a magyar vízilabdára. A jelenlegi időszak kevesebb kiugró eredményt hoz, így sokakban felvetődött, hogy a közeljövőben a magyar vízilabda is olyan mélyrepülésbe kezd, mint anno a labdarúgásunk.

„A párhuzam nagyon jó, látok hasonlóságot, bár a fociban kevésbé vagyok jártas, nem is érdekel igazán, de ott is ugye mindenki a hat hármat emlegeti, illetve az azóta mutatkozó negatív tendenciát. A mi hat hármunk valószínűleg az a tíz év volt, ami a két Eb-győzelemmel kezdődött és Pekinggel zárult be. Ennek lecsengése óta azért mutatkoznak gondok: ha úgy nézzük, a 2004-es athéni olimpiai döntő óta két darab aranyérmet tudott nyerni a magyar válogatott. Ebből Pekingre azt lehet mondani, hogy esélyesként hoztuk, a 2013-as barcelonai vb viszont bravúr volt, sok tényező együttállásának köszönhető. Azóta küszködünk a jó eredményért, és egy Belgrádban szerzett Eb-bronz már boldoggá tett.”

„Ettől még a magyar vízilabdával kapcsolatos elvárások változatlanok maradtak, de szerintem ebben a lebonyolítási rendszerben a négybe kerülésnek már nagyon lehet örülni, bármilyen érem pedig szép eredmény. Ez azért nehéz, mert én is abban nőttem fel, hogy mindenhová az aranyért megyünk, nekem is nehéz elfogadnom, hogy ne a győzelemre készüljek fel, csak közben nem bekötött szemmel járok, látom, hogy mik a tendenciák. Játszottam külföldön és Magyarországon is középszerű csapatok ellen: alapvető felfogásbeli különbségeket tapasztaltam, és egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen csapatnak milyen a játékképe.”

Ami Varga Dénes jövőjét illeti, a játékos nem zárkózik el attól, hogy egyszer visszatérjen a Vasashoz.

„Érdekes, anno úgy választottam lakóhelyet, hogy a Komjádi közelében éljek, bele se gondoltam, hogy minek, ha már úgysem játszom ott. Úgy képzelem el magam, hogy fizikailag továbbra is a közelben leszek, az pedig a Vasason áll vagy bukik, hogy be is megyek-e az uszodába mint alkalmazott” – mondta a Szolnok pólósa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik