Vízilabda Eb: női csapatunknak selejteznie kell a 2012-es Eb-ért

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.09.07. 13:01
Magyarország női vízilabda-válogatottja azzal, hogy nem került be a legjobb négy közé a horvátországi Európa-bajnokságon, egyszerre két nagy lehetőséget is elszalasztott: egyfelől lecsúszott a zágrábi éremszerzésről, másfelől az egyenes ági kijutás helyett selejtezőt kell játszania azért, hogy ott lehessen a következő kontinensviadalon, 2012-ben, a hollandiai Eindhovenben.

Némi vigaszul legfeljebb az szolgálhat, hogy Petrovics Mátyás gárdája a mostani Eb előtt közvetlenül megrendezett új-zélandi világkupán kiharcolta a jogot a részvételre a 2011-es sanghaji világbajnokságon.

Ugyanerre megvolt a módja a jövő esztendei Eb-t illetően is, különösen azt követően, hogy a zágrábi nyitómérkőzésen, a csoportkör első fordulójában egy góllal legyőzte az olimpiai bajnoki címvédő hollandokat.

A folytatásban viszont kikapott a spanyoloktól, ráadásul három góllal, majd a négyes záró meccsén csak döntetlenre volt képes a németekkel, akiket pedig azelőtt mindig legyűrt a világversenyeken. Mivel a kvartettben csak a harmadik lett a magyar válogatott, keresztbe játszásos találkozóra kényszerült a másik négyes másodikjával, jelesül az orosz csapattal.

Itt még mindig nyílt lehetőség az elődöntőbe jutásra, de nem tudott élni az alkalommal a magyar női együttes: bár az előző két meccsen mutatottnál jóval jobban játszott, ez is kevés volt az Eb-címvédő, tavalyi világbajnoki bronzérmes, és „alapból" erősebb riválissal szemben.

A vereség nyomán a Petrovics-alakulat nemcsak a zágrábi elődöntőből szorult ki, hanem a 2012-es Eb már biztos szereplőinek mezőnyéből is, amelyet a házigazda – a horvát fővárosban a magyar csoportban végül mégiscsak első – holland mellett a másik ágon csoportgyőztes görög, továbbá az orosz és az olasz együttes alkot.

A magyarok pedig csak az 5. helyért szállhatnak vízbe a Mladost-uszodában azok ellen a spanyolok ellen, akik – a másik „keresztezős" mérkőzésen – egy góllal alulmaradtak az itáliaiakkal szemben. Drávucz Ritáék visszavághatnak a csoportkörben elszenvedett 13-10-es vereségért. Ha másért nem is, legalább ezért – az önbecsülés visszaszerzéséért, egyszersmind a vízilabdás közhangulat javításáért – fontos az ibériaiakkal vívandó helyosztó.

VÍZILABDA EB, A NŐI TORNA SZERDAI PROGRAMJA
AZ 5. HELYÉRT
15.30: Magyarország–Spanyolország
 
ELŐDÖNTŐ
17.30: Olaszország–Görögország
19.30: Oroszország–Hollandia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik