Már senkinek sincs kegyelem

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2002.07.19. 22:04
Címkék
Igen, már eldőlt, elvben semmi tét – a VL-ben az sem számít, első vagy-e, vagy második a csoportban, amúgy már a spiccet sem lehet elvenni tőlünk –, ehhez képest többen tobzódtak a tribünön, mint az eddigi négy hazai meccs során bármikor. Voltaképpen igazuk van a szurkolóknak: már nem sokáig láthatják az urakat élőben pólózni.Kemény Dénes legalábbis a tizenhárom kijelölésénél a nézők kiszolgálása mellett döntött: egyedül az egyre kimerültebb Kásás Tamásnak szavazott meg pihenőt, egyébként az összes ászt bevetette. A csapat pedig úgy kezdett, hogy szintúgy a közönség kiszolgálására szavaz. Ebben a jenki kapus is partner volt, aki – miután Fodor lefordulásánál még hárított – előbb Kiss Gergő, majd Benedek lövésénél is tanújelét adta: attól, hogy Mosesnek hívják, a kezei nem kőtábla-szilárdságúak. Biros emberelőnyös góljánál már ő is csupán közeli szemlélő volt: a léc alá zúduló labdát alulnézetből figyelte (3–0). Ugyanakkor a túloldalon Szécsin az első kilenc perc során nem lehetett kifogni: hálóőrünk öt parádés védést mutatott be, melyek közül az, amellyel Azevedo kapáslövését fogta, a Bibliában is megörökítésre méltó lett volna, más kérdés, hogy azt a könyvet már befejezték. Eközben a centerek betakarása ama bizonyos moszkvai hóesést idézte (ez nem a Bibliából van…), avagy a zóna újfent egészen tökéletesen szűrt, jóllehet a jenkiknél a hegyomlás jellegű dubrovniki légióst, Baileyt kellett semlegesíteni.
Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Kovács Zoltán a partról figyelte a társakat
Az elsősorban a vendégek territóriumán ismert "show-time” magyar változata zavartalanul folytatódott a második részben, immáron Moses kiiktatásával. Kiss Gergő bombája után Kemény megint a balkezest játszatta volna meg a balszélen megúszó Fodorral, ám olykor az edzői kommandírozás figyelmen kívül hagyása is kamatozik, lévén Fodor Kiss helyett a rövid sarkot választotta. Ötödik akciógólunkat eztán a Molnár–Benedek kettős gyártotta le: pazar darab volt, ne tagadjuk, egy kontra végén a center tökéletes ütemben és magasságban adta középre a labdát, a kapitány pedig szédületes mozdulattal a felsőbe húzta. Hogy azért mindenki kedvenc szuperhatalma ne érezze így 6–0 táján teljesen elanyátlanodva magát, Baileyről egy picit lepuhult a bekk, s ezt már kihasználta a center. Nem mintha a válasz nem érkezett volna postafordultával: noha úgy festett, lepörög a támadóidő, Kiss Csaba egy tökéletes röppályájú lövéssel hervasztotta a kispad mellett a többhöz, s jobbhoz szokott edzőzsenit, Ratko Rudicot. Ettől függetlenül valamelyest magára talált a vendégcsapat, tán a mieink is feljebb engedték a gázpedált, így Azevedóék további három góllal okoztak némi döbbenetet az esőben is kitartó drukkerekben – mindazonáltal az ezerfejű mind az ezer (háromezer) száját mosolyra húzhatta, hiszen ezúttal Benedek volt a feladó, s Molnár az, aki behúzta a nyolcadikat (8–4).

Hiába védekeztek nagyon határozottan Benedekkel (8) szemben, kétszer is betalált
Hiába védekeztek nagyon határozottan Benedekkel (8) szemben, kétszer is betalált
Hiába védekeztek nagyon határozottan Benedekkel (8) szemben, kétszer is betalált
A harmadik részben újabb, az Újvilágból ismert figura volt soron: Fodor touch-downt ért el, miután egy lepattanónál labdástul áthaladt a gólvonalon. Később kibekkeltünk egy hátrányt, majd Biros zúzta be a Moses-féle kőtáblákat, szakvezetőnk pedig bevezényelhette az ifjúságot. Nem vallottak szégyent: Katonás bejátszásából Bárány négyest érően forgatott, Kiss Csaba nem tévesztett, végképp tudatosítva az amerikaiakban: a Margitszigeten senkinek sincs kegyelem (11–4). Eztán a sebesség nem a gázpedál felengedése, hanem a fék lenyomása okán csökkent, amit a koncentrációszint lanyhulása okozott, ezt három ziccer kihagyása, továbbá a jenki gólfelelős, Azevedo duplája illusztrálta. Benedek biztos ami biztos, Kiss Gergővel párban elvarázsolta az ellenfél jobb oldali védelmét, no és a nézőket, öt másodperccel a duda előtt zuhintott góljával (12–6).
Hogy a zárórész kezdett fesztiváljelleget ölteni, arra Steinmetz Barna találata volt az ékes bizonyíték: állóbekkünk "műfajidegen”, lefordulásos gólt szerzett; na persze, Fodor léc alá tett labdája sem volt kutya. Az, amit a Székely-Molnár–Biros hármas művelt, valóban kiverte a biztosítékot (15–6) – habár ezt követően Wigóék is relatíve eredményesen tapogatóztak a sötétben (15–8).
Az viszont a napnál is világosabbnak tűnt, hogy a magyar játékosoknak továbbra sincs elegük a vízilabdából: sőt, bízvást kijelenthetjük, a kilencedik derbin adták elő a leglátványosabb darabot. Hogy a nagy közönség katalizálta volna őket? Lehet. Végtére is a maguk műfajában ezek az urak igazi művészek.

Mestermérleg:
Kemény Dénes: – Először is köszönet a közönségnek, hogy ily nagy számban volt kíváncsi ránk, ez rendkívül jólesik. A csapat láthatóan frissebben mozgott a pihenőnapot követően, nagyobb kedvvel játszottak a fiúk, hátul ugyan elkövettünk néhány hibát, ám ezt vasárnapra igyekszünk orvosolni. Az amerikai gárda ugyan fiatal, de erős, megverte a horvátokat és az oroszokat is – ma talán azzal vált könnyebbé a sikerünk, hogy azt a négy kiváló, régi játékosát többé-kevésbé sikerült semlegesítenünk.
Ratko Rudic: – Körülbelül ezt vártuk: a magyar együttesben minden poszton kiemelkedő tudású pólós játszik, a csapat gyors, bármilyen taktikát képes megvalósítani, nem csodálható, hogy dominál a Világligában. Nálunk egyes játékosoknak az is újdonság, hogy ennyien nézik őket: persze, a cél az, hogy tanuljunk, márpedig ez az iskola elég jónak tűnik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik