A labda, amelyet még Green is megfogna

Vágólapra másolva!
2010.07.07. 11:59
null
A Jabulani megihlette a dél-afrikai rekorddöntőket (Fotó: Action Images)
Ha világbajnoki címet nem is szerzett a tornán Dél-Afrika, azért egy világrekordot a magáénak tudhat. A világbajnokságot szervező ország állította elő a világ legnagyobb labdáját, amely a hetvenszeres méretű mása a Jabulaninak.

Lenyűgöző, 15.66 méteres magasságával és 650 kilogrammos súlyával a labda hivatalosan is Guinness rekorder lett. Robert Molloy, aki a Guinness rekordot hitelesítette, alaposan megvizsgálta, leellenőrizte a labdát, mielőtt bejelentette az izgatott tömegnek a csúcsdöntést.

A korábbi csúcstartót Szudánban állították elő, de az „csak" 10.5 méterre „nőtt meg". „Egy ekkora labdát talán még az angol válogatott kapusa is megfogna" – viccelődött Molloy a bemutatón.

Az új rekorder tökéletes másolata a FIFA hivatalos labdájának, ugyanúgy gurul, és rúgni is lehet. Körülbelül hetvenszerese az eredeti méretű Jabulaninak, és az 1970-es Adidas Telstar alakjára formálódott, ráadásul nagyrészt dél-afrikai alapanyagból készült. Így Dél-Afrika a már eddig is jól szervezett világbajnokságot ezzel a kuriózumszámba menő rekorddal dobta fel.

Bob Yearham, a labda megalkotásának egyik vezetője mindenkinek megköszönte, hogy a világbajnokság alatt ekkora erőfeszítéseket tett, majd előre tekintett: „Nem tudom, hogy mihez kezdenek majd az emberek hétfőtől, amikor már nem nézhetik a meccseket. Talán sokan depresszióba zuhannak majd, de ennek ellenére örülünk a torna sikerének."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik