Úszás: Mogyi bá’ papíron is mester lett

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.12. 16:13
null
A sok kitűnő magyar úszószakember közül legutóbb Magyarovits Zoltán kapta meg a Mesteredző diplomát, melyet a Magyar Edzők Társasága által rendezett gálaesten, a Puskás Arénában vehetett át a nemcsak a gyerekek körében népszerű Mogyi bá’, akinek mások mellett az olimpiai bajnok Kós Hubert és az Európa-bajnok Ábrahám Minna csúcssportolóvá válását köszönhetjük.

„Példaértékű az a nézet és alázat, ami alapján dolgozik! Ilyen egy igazi MESTEREDZŐ!” – olvasható a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) honlapján a dicsérő minősítések egyike, amivel hozzászólóként egy „Lelkes rajongó” gratulált az ÚTE medencés és nyílt vízi úszóit pallérozó Magyarovits Zoltánnak. És folytathatjuk a sort a MÚSZ-magyar válogatott bejegyzésével, amely szerint „ha valaki nagyon megérdemelte, az Magyarovits Zoltán... Gratulálunk, Mogyi Bá!”

Kós Hubert és Ábrahám Minna kinevelése, az utánpótlás talentumainak hosszú ideje tartó pátyolgatása mellett ő – az immár papíron is mesteredző – irányította a nyáron, Párizsban ugyancsak olimpiai bajnokká avanzsáló öttusázó, Gulyás Michelle úszóedzéseit is.

Mindebből nyilván így együtt állt össze az elismerés... – vetettük fel a 49 esztendős szakembernek a mesteredzőségig vezető út részállomásait, amikor mi is gratuláltunk neki.

„Nyilván benne van ebben Kós Hubert olimpiai aranyérme, akivel – mielőtt Amerikába ment volna, Bob Bowmanhez – csaknem egy évtizeden át dolgoztunk együtt itthon, ahogyan Ábrahám Minna és Gulyás Michelle sikere, vagy éppen Kárpáti Máté idei nyílt vízi junior-világbajnoki címe is, de én nem erre az utolsó néhány évre hegyezném ki a dolgot.”

Hanem?

„Hanem inkább arra, hogy ugye már harminc éve edzősködöm. Annak idején Széles Sanyi mellett kezdtem el, utána Széchy Tamás mellett dolgozhattam, igazán jó időszak volt, 95-től 99-ig tartott. Akkortájt lett Rózsa és Czene olimpiai bajnok, s én ott lehettem a szakmai csapatban. Utána 2000 elejétől tíz évig voltam a Jövő SC-ben, ott adogattam fel a továbbadós rendszerben azokat a gyerekeket, akik aztán válogatottak lettek, úgyhogy én úgy tekintem inkább, hogy

Merthogy tulajdonképpen harminc éve ezt csinálom, és hát ez volt az első olyan generáció, akiket végigvihettem, s nem kellett továbbadnom őket. Kiderült, hogy működik az, amit csinálunk, mert én már régen is szerettem volna továbbvinni őket, nemcsak serdülőkorig, de hát korábban nem lehetett. Úgyhogy amikor a Jövő SC-ből elkerültem, utána nyílt meg az út, hogy akikkel vagyok, azokat végig tudom vinni, s Hubiéké volt az első ilyen generáció. A közös munka pedig, hála az égnek, elég jól sikerült...”

Magyarovits Zoltán Forrás: MÚSZ

Ha meg kéne fogalmaznia valamifajta szakmai alapvetést, ha úgy tetszik, ars poeticát, hogy az ön számára mit jelent az edzői lét, mi  az oktató-nevelő munka lényege, mit mondana?

„Én kettébontanám a dolgot. Az egyik rész a pedagógusé, mert azt gondolom, egy úszóedző pedagógus is, tehát a gyerekekkel úgy kell foglalkozni, hogy két dolgot szem előtt tartson az ember. Az egyik, hogy szeressenek és tanuljanak meg, tudjanak jól úszni, e kettőnek együtt kell mennie. A másik pedig az, hogy jó embereket neveljünk. Ez az emberi része, vagyis

Ami pedig a szakmai részt illeti: azt vettem észre, hogy azok az úszóim lettek a legjobbak, akik tíz-tizenkét évesen hozzám kerültek. Mert először is a nagyon jól kimunkált, tökéletes technikának a kialakítása a legfontosabb, utána pedig úgy kell adagolni erre a jó technikára a terhelést, ahogy azt életkoruk megkívánja. És ha ez így történik, akkor szépen fognak úszni és nagyon gyorsan is.”

Nyilván, volt kitől tanulnia, átvennie ezeket a magvas gondolatokat önnek is, kimunkálni saját maga edzői énjének a lényegét...

„Ha egy valakit kellene mondanom, aki példaképem volt, vagy aki miatt edző lettem, őt úgy hívják, hogy Gyertyánfy Tamás. Régen, még Széchy mellett dolgozva ő volt nekem az edzőm tizenegy-tizenkét éves koromban, s olyan technikai és tudásbeli alapokat adott, hogy a mai napig ebből táplálkozom. És nagyon jó csapatunk volt, olyan, hogy azokkal a srácokkal ülök a mai napig egy asztalnál, egy-egy hét végén, akikkel úgy negyven évvel ezelőtt együtt úsztam. És én próbálom azt átadni a nálam úszó gyerekeknek, hogy olyan közösség tagjai legyenek, akik 30-40 év múlva is barátok lesznek, és ha emellett még jól is úsznak, az egy további plusz, nagyon jó...”

(Kiemelt képünkön, balról: Kós Hubert, Magyarovits Zoltán, Ábrahám Minna Forrás: MÚSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik