Női futball: szinte minden régióban zajlik minőségi utánpótlás-nevelés

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.09. 08:59
null
A korosztályos leány labdarúgó-válogatottak Európa-bajnoki selejtezői előtt beszélgettünk Dénes Dorottyával, az MLSZ női szakágának vezetőjével a hazai utánpótlás helyzetéről, a nemzetközi mezőnyről, valamint arról, hogy miképpen népszerűsíthető a sportág a lányok körében.

Mindkét leány utánpótlás-válogatottunk Európa-bajnoki selejtezőjének első szakaszát Telkiben rendezik: az U19-esek az A-ligában Svédországgal, Hollandiával és Skóciával kerültek egy négyesbe a november 27. és december 3. közötti mini tornán, míg az U17-es korosztály együttese a B-ligában Észak-Macedóniával, Andorrával és Litvániával mérkőzik meg november 2–8. között. A Magyar Labdarúgó Szövetség női szakágának vezetőjét, a korábbi válogatott futballistát, Dénes Dorottyát először a felkészülésről és a selejtezős esélyekről kérdeztük.

„Az U17-esek a múlt hét elejéig Telkiben táboroztak, majd szerdán utaztak Belgiumba, ahol az edzések mellett felkészülési mérkőzést is játszottak a házigazdákkal – a találkozót a belgák nyerték 1–0-ra. –

A selejtezőcsoportot mindenképpen szeretnénk megnyerni,

hogy a második szakaszban már az A-ligában szerepelhessünk. Az U19-es csapat október végén vív két mérkőzést a ciprusiakkal az Eb-selejtezőre hangolódás jegyében. Nekik nehéz dolguk lesz, mert erős ellenfeleket kaptak, de abban bízunk, hogy kiharcolják a bennmaradást” – mondta a korábbi csatár.

A lányok korosztályos kontinensviadalaira nyolc-nyolc csapat kvalifikál, vagyis rendkívül nehéz kvótát szerezni.

„A jelenleg lebonyolítási rendszerben csak a csoportelsők jutnak ki az Eb-re, ezért egyelőre kicsi az esély arra, hogy ott lehessünk a végjátékban a következő években. Viszont 2027-ben Magyarország rendezi az U19-es lányok Európa-bajnokságát, azaz garantált a részvételünk a rendező jogán.”

A szövetség az utánpótlásbázis bővítése érdekében tavaly szeptember óta az U12-es és az U10-es korosztálynak is rendez leánybajnokságot. Az első évadhoz képest az ősszel jóval több csapat nevezett ezekbe a sorozatokba.

„Korábban volt egy kis rés a lányok versenyrendszerében, ugyanis az öt és nyolc év közöttiek számára működött az UEFA által indított Disney-program, a bajnokságokat azonban csak az U14-es korosztálytól felfelé írta ki a szövetség. A folytonosság miatt hoztunk létre további két korcsoportot, ezzel a szakágban már

az akadémiai rendszer alatti korosztályok versenyeztetése is megoldott.

A két új bajnokságot tornarendszerben írtuk ki, és arra is ügyeltünk, hogy ne ütközzön a Bozsik-program eseményeivel, hiszen sok kislány azokon is játszik, a fiúk között.”

A leányfutball földrajzi lefedettsége is egyre nagyobb.

„Jelentős fejlődés, hogy már csak egy, úgynevezett fehér folt van az országban, azaz szinte minden országrészben van már akadémia vagy kiemelt képzési központ. Egyelőre Nógrád megyében nincs, és ennek elsősorban demográfiai oka van.

Nyugat-Európában évről évre népszerűbb a női labdarúgás. E tekintetben Magyarországon bőven van tennivaló, de az előrelépés azért látható.

„A televízió mind gyakrabban közvetít női meccseket, az MLSZ YouTube-csatornáján élőben, kommentárral lehet követni a bajnoki mérkőzéseket és az élvonalbeli találkozókról a Nemzeti Sport is rendre beszámol.

ezért például október 21-én Telkiben, a Skócia elleni Európa-bajnoki selejtező előtt nyilvános edzést tartunk.Az érdeklődők számára programokkal készülünk, módjuk lesz találkozni a játékosokkal is.

(Kiemelt képünkön: Dénes Dorottya nőiszakág-vezető abban bízik, hogy jövőre az Eb-selejtezők felső osztályában szerepelhet mindkét korosztályos válogatottunk Forrás: mlsz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik