Kosárlabda: Czirkos Panka megérett az NB I/A-csoport szintjére

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.24. 17:47
null
A Vasas Akadémia 17 éves ígérete, Czirkos Panka a debütáló évadában egyre nagyobb szerephez jut a felnőtt első osztályú kosárlabda-bajnokságban.

Hamar megtalálta a helyét Czirkos Panka a Vasas Akadémia első csapatában, ugyanis a pasarétiek 2007-es születésű kosarasa a szeptemberi debütálása óta immár rendszeresen szóhoz jut az NB I/A-csoportban. Az irányító és hátvéd poszton bevethető reménység hozzávetőleg 17 játékpercet átlagol meccsenként, ez idő alatt pedig 4,3 pontot és 3,3 lepattanót jegyez a bemutatkozó szezonjában.

Ezzel egyébként juniorkorúként villámgyorsan csapata első számú U20-as fiataljává nőtte ki magát.

(A női NB I/A-csoport alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében legalább egy 20 évnél fiatalabb magyar játékosnak végig a pályán kell lennie.)

– kezdte a korosztályos válogatott Czirkos az Utánpótlássportnak. – Meg is lepett, amikor rögtön az első fordulóban a Dávid Kornél Akadémia otthonában szinte egy teljes félidőt, összesen tizennyolc percet a pályán tölthettem. Nagyon örülök, hogy jól sikerült a debütálás, hiszen nyertünk, és ezenfelül megszereztem az első pontjaimat is az élvonalban.

Alapvetően az némiképp megkönnyítette a beilleszkedésem, hogy a felnőttcsapat vezetőedzőjével, Nenad Markoviccsal már volt alkalmam együtt dolgozni, ugyanis korábban a kadétkorosztályban éppen ő foglalkozott velem. Így ismertük egymást, és pontosan tudta, mire vagyok képes, illetve miben kell még fejlődnöm, javulnom." 

Az U18-asok (vagyis a 2007-ben vagy az után születettek) közül nem sokan jutnak nála nagyobb szerephez az első osztályban. Az említett korosztályból csupán a BEAC ígérete, Drahos Leila (8,6) átlagol több pontot Czirkosnál.

Czirkos Panka Forrás: Vasas Akadémia

A pontok terén Panka az eddigi legjobb meccsét éppen az előző fordulóban produkálta, amikor

9 pontot szerzett az Európa-kupában szereplő Szekszárd ellen.

Ráadásul a 22 játékperc alatt még 6 lepattanót és 2 gólpasszt is beletett a közösbe.

„Úgy érzem, az elmúlt időszakban kifejezetten sokat erősödtem fizikailag, amire alapjában véve nagy szükségem is volt ahhoz, hogy képes legyek helytállni a felnőttek között. Nyilván, még így is jócskán van hova fejlődnöm, hiszen az A-csoport sebességben, dinamikában teljesen más nívót képvisel az utánpótlás-bajnokságokhoz képest. Igyekszem minden edzésen kemény hajtani, és azért dolgozni, hogy előrelépjek, s ezáltal jobban bírjam a tempót. Egyelőre kicsit hullámzóan megy a játék, mert a viszonylag jól sikerülő bemutatkozó meccsem után a Cegléd és a TFSE-MTK ellen már hiányzott a bátorság, talán picit megszeppentem játszottam.

Még csak két hónapja készülök együtt a felnőttcsapattal, szóval türelmesnek kell lennem magammal, nem szabad siettetni a dolgokat. Ez persze mondani könnyebb, mint megvalósítani, de igyekszem eszerint dolgozni az edzéseken is, és lépésről lépésre haladni."

(Kiemelt kép forrása: Vasas Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik