Kosár: a PVSK-ban a családias hangulatban hisznek az utánpótlásban

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.25. 19:36
null
Újra az élvonalban szerepel a PVSK felnőtt férfi kosárlabdacsapata, amely Mintál Csaba szakosztályvezető szerint az utánpótlás-nevelésre is jó hatással van.

Miután a 2022-es kiesést követően két évadot a másodosztályban töltött, a PVSK-Veolia felnőtt férfi kosárlabdacsapata idén nyáron ismét feljutott az NB I/A-csoportba, és így jelenleg két pécsi együttes is szerepel az első osztályban (a másik az NKA Universitas Pécs). Azt tudni kell, hogy a Pécsi Vasutas Sportkör férfi kosárlabda-szakosztályának története igencsak nagy múltra tekint vissza: 1946-ban egyike volt azon három klubnak, amely elsőként vidéki csapatként az élvonalban szerepelhetett. Továbbá a MAFC mögött a PVSK büszkélkedhet a második legtöbb A-csoportban eltöltött szezonnal, s így 2024 őszén immár az 54. évadát kezdte meg a legmagasabb osztályban.

Természetesen nagyon örülünk neki, hogy a felnőttcsapatunk ismét az élvonalban szerepel, hiszen ez nagy vonzóerőt jelent a gyerekeknek

– mondta Mintál Csaba szakosztályvezető az Utánpótlássportnak. – Emellett nyilván motivációt is ad nekik, hogy ha jól dolgoznak és szépen fejlődnek, a klubon belül akár a legmagasabb szintig is eljuthatnak. Fontos, hogy a tehetséges játékosok előtt meglegyen a perspektíva, a jövőkép.

Úgy látom, a fiatalok imádnak kijárni az első csapat mérkőzéseire, és látszik rajtuk az elszántság, hogy egy nap ők is ott szeretnének majd játszani az A-csoportban.

Szóval kijelenthető, hogy ha a „nagyoknak” jól megy és a legjobbak között szerepelnek, az egyértelműen pozitívan hat az utánpótlás-nevelésre is."

Nemrég ráadásul PVSK–NKA Pécs városi rangadót rendeztek az NB I/A-csoportban. A Lauber Dezső Sportcsarnokba több mint háromezer néző látogatott ki, és gondoskodott a remek hangulatról. A találkozót végül 94–91-re az NKA nyerte.

Mintál Csaba Fotó: Rónási Márton

És vajon hol tart pillanatnyilag a PVSK utánpótlása? Milyen erőt képviselnek a klub korosztályos csapatai?

„Azt kell, hogy mondjam, az államilag kiemelt akadémiák óriási előnyben vannak a többi egyesülethez képest mind a finanszírozás, mind az infrastruktúra terén. A státuszuknak köszönhetően ezek a kiemelt nevelőközpontok olyan szinten lépéselőnybe kerültek, hogy rendkívül nehéz velük tartani a lépést. Ha csak pécsi viszonylatban vizsgáljuk, néhány évvel ezelőtt az ország első számú akadémiájaként fémjelzett NKA Pécs éppen itt, a városunkban létesült, és helyi szinten nekünk velük kell felvenni a versenyt.

Ráadásul gyakran sajnos azzal szembesülünk, hogy hiába dolgozunk négy-öt évet egy-egy gyerekekkel, az igazán tehetségesnek vélt fiatalokat sokszor nem tudjuk megtartani.

Nyilván, próbáljuk a PVSK szellemiségét átadni nekik, de egyszerűen lehetetlen konkurálni azokkal a feltételekkel, amelyeket az államilag elismert akadémiák kínálnak.

Azt gondolom, a PVSK legfőbb előnye, hogy nálunk sokkal családiasabb a hangulat. Mi nem „nagyüzemben" neveljük a fiatalokat egyfajta elitképzés formájában, hanem igyekszünk egy-egy játékosra nagyobb figyelmet fordítani,

és mindenkinek megadni a játéklehetőséget a saját szintjén."

Az elmúlt években a PVSK-ban nevelkedett az egyaránt korosztályos válogatott Hőgye Patrik (19), illetve Radó Ádám (19) is – előbbi jelenleg a DEAC, utóbbi a PVSK A-csoportos felnőttcsapatát erősíti. A női szakágat tekintve az ugyancsak utánpótlás-válogatott Hőgye Petra (16) és az immár évek óta az élvonalban játszó Horváth Boglárka (21) is az egyesületben kezdte pályafutását.

Persze, nálunk is számít az eredményesség, de nem abban a léptékben, mint a nagy akadémiák esetében.

Azt hiszem, alapvetően a PVSK-ban is minden adott ahhoz, hogy valakiből jó játékos váljon. Tehát, a magunk lehetőségeihez mérten igyekszünk felvenni a kesztyűt, és tényleg minőségi nevelőmunkát végezni."

(Kiemelt képen: a PVSK junior fiúcsapata Forrás: PVSK)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik