Jégkorong: Schmidt Ágoston az U18-as finn bajnoki címre tör csapatával

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.11. 20:40
null
A 16 éves jégkorongozó, Schmidt Ágoston egyre jobb teljesítménnyel véteti észre magát a Turun Palloseura csapatában a finn U18-as élvonalbeli bajnokságban. A korosztályos válogatott támadónak már emberhátrányos győztes gólja is akadt a szezonban.

Idén februárban Schmidt Ágoston nagyszerűen debütált az U18-as válogatottban. A Finnországban játszó, 16 éves fiatal az év elején remekül mutatkozott be az eggyel idősebb korosztály, az U18-asok nemzeti csapatában: két gólt és egy gólpasszt jegyzett az olaszországi felkészülési tornán. Majd az újpesti nevelésű csatárreménység a dániai divíziós I/A-csoportos vb-n is ott lehetett Svasznek Bence keretében, és negyedik helyhez segítette a korosztályos válogatottat. A mezőny nagy részénél egyébként két évvel fiatalabb, 2008-as születésű Schmidt három góllal és egy assziszttal zárt a világbajnokságon.

Az előző idényben az U16-os finn bajnokságban 38 meccsen 43 ponttal végzett, majd most ősztől már az U18-as között számítanak rá, ahol szintén megkezdte a pontszerzést. Szeptember végén a TPS (teljes nevén: Turun Palloseura) egygólos mérkőzésen verte idegenben 1–0-ra a Lukkot,

a találkozó egyetlen gólját pedig Schmidt Ágoston ütötte emberhátrányban.

Majd az első ifjúsági gólja után a következő meccsen meglőtte a másodikat is, a K-Vantaa ellen hátrányból hosszabbítást követően 3–2-re megnyert találkozón lőtte együttese második találatát, ismét emberhátrányból.

„Még nem játszom csúcsformában, de úgy érzem, meccsről meccsre jobban megy a játék – mondta Schmidt az Utánpótlássportnak. – 

A fejlődéshez minden adott itt, erős csapatban szerepelhetek, amelyben már a meccskeretbe kerülés kiharcolása is nagy kihívást jelent, és minden egyes nap kőkeményen meg kell dolgozni a pozíciómért. Viszonylag sok játékidőt kapok a mérkőzéseken, gyakran emberhátrányban is ott lehetek a jégen; általában a második sorban jut nekem szerep, de ez persze meccsről meccsre változik."

Schmidt Ágoston az U18-as válogatott színeiben a tavaszi divízió I/A-s korosztályos vb-n Forrás: MJSZ

A TPS együttese jelenleg a második helyen áll az U18-as finn bajnokság alapszakaszában. Érdekesség, hogy a 26 fős keretben egyedüliként Ágoston szerepel külföldiként, rajta kívül mindenki hazai játékos.

– vágta rá a fiatal, amikor a szezonbeli célokról kérdeztük. – Bár én vagyok az egyetlen légiós a csapatunkban, a társak ezt cseppet sem éreztetik velem. Nyilván, néha kapok kisebb zrikákat, de alapvetően nem szenvedek hátrányt semmilyen téren; igazi befogadó társaság a miénk, amelyben abszolúte jól érzem.

az edzéseken is százszázalékos intenzitással kell dolgozni, hogy az ember kiérdemelje aztán a játékperceket a bajnokikon is." 

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik