Atlétika: a gyalogló Kovács Alexandra halmozta a rekordokat az idén

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.19. 14:20
null
A 18 éves békéscsabai gyalogló, Kovács Alexandra hat korosztályos országos csúcs nevé íratta be a nevét az idén.

Megsüvegelendő évadot tud maga mögött a Kopp Békéscsabai AC 18 éves gyaloglója, Kovács Alexandra, aki azt a bravúrt hajtotta végre, hogy

az idény végére ötször ért el hazai korosztályos rekordot, ezzel hat magyar csúcs mellé is bevésette a nevét.

Urbanikné Rosza Mária tanítványa még februárban a nyíregyházi U20-as fedett pályás bajnokságon 13:07.07 perccel nyert 3000 méteres gyaloglásban, ezzel átadta a múltnak a korosztály korábbi honi rekordját, melyet Kriván Berta tartott 13:09.82-vel 2010 óta.

Aztán a reménység május végén a szlovákiai Búrszentmiklóson 46:22 perces időeredménnyel döntötte meg a 10 km-es U20-as magyar csúcsot, melyet Tóth Barbara 1996 óta őrzött 46:24-gyel. Majd június elején a Budapest Open Schulek Ágoston emlékversenyen 5000 méteren indult, és újabb nagyszerű versenyzéssel ezen a távon is itthoni rekorder lett, ráadásul mindjárt két korosztályban, az U20-asban és az U23-asban. Ez a csúcs Pesti Mónikáé volt majdhogynem 30 évig, 1994 óta 22:24.79-cel.

Június végén a fővárosi Iharos Sándor-pályán rendezték a gyaloglók 10 ezer méteres országos bajnokságát, melyen Alexandra 45:59.35 perccel ebben a versenyszámban is túlszárnyalta a korosztály U20-as és U23-as hazai rekordját. A korábbi legjobb eredmény 2001 óta Füsti Edina nevéhez fűződött 46:44.01-gyel.

És a kiválóság még szeptemberben is nagyszerű formában gyalogolt, ugyanis a Lantos Mihály Sportközpontban lebonyolított csapatbajnokságon már a saját 5000 méteres U20-as és U23-as csúcsát kozmetikázta 22:00.25 percre.

„Természetesen örülök a rekordoknak, a jól sikerült fedett pályás szezon után szabadtéren május végén kezdett el kijönni az, ami bennem van.

Minden versenyen a legjobbra törekszem és igyekszem a körülményekhez mérten a maximumot nyújtani.

Az is igaz, hogy az atlétikai pályán sosem elégszem meg azzal, ami van. Ezzel együtt én is úgy gondolom, hogy jó évet zártam” – reagált az idei eredményeire a sokra hivatott gyalogló a rá jellemző szerénységgel.

Kovács Alexandra folyamatos fejlődése országos csúcsokban is megmutatkozik Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

A tavaly Mariborban EYOF-ot nyert Alexandra idei fő versenye az U20-as korosztályban a Limában rendezett világbajnokság volt. Peru fővárosában a 10 ezer méteres távon 47:11.41 perccel a 18. helyen végzett.

„Az U20-as világbajnokságra elsőévesként a korosztályban már kijutni is nagy dolog volt. A vébén jó formában voltam, de elmaradtam a legjobb eredményemtől. Fontos, hogy sok értékes tapasztalattal és jó élménnyel tértem haza. Számomra az volt a lényeg ebben az évben, hogy szokjam a tízezer méteres távot, mezőnyt, és ez meg is történt.

Jövőre másodévesként szeretnék tovább fejlődni, tudatosabban versenyezni, és a világ élvonalában maradni.

Az U20-asoknak Európa-bajnokságot rendeznek Tamperében. Ott szeretném méltó módon képviselni Magyarországot, és a legjobbak között végezni.”

(Kiemelt képünkön: Kovács Alexandra Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik