Nyílt vízi úszás: dobogó közelében a magyarok az ifi vb-n

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.05. 19:27
null
Többször vezettek is, végül mégis be kellett érniük a dobogóhoz közeli, ám érem nélküli helyezéssel a mieinknek az utánpótláskorú nyílt vízi úszók olaszországi világbajnokságának csütörtöki nyitónapján.

A fiúknál és a lányoknál is a 10 kilométeres versenyekkel indult a nyílt vízi ifi vb az itáliai Algheróban, ahol Kovács-Seres Hunor a hetedik, Poteczin Dániel pedig tizedik lett, míg a gyengébb nemnél ugyan szintén a legjobb tízben végzett mindkét magyar, a medálszerzés azonban nem sikerült nekik sem: Nett Vivien ötödikként, Abonyi-Tóth Glenda pedig kilencedikként ért célba.

Pedig jól kezdődött a legények leghosszabb távú viadala, amely 46 ifjú vízi maratonistát szólított a Földközi-tenger vizébe. A 18 éves dunaújvárosi Kovács-Seres tudniillik előbb a harmadik helyen tempózott, majd jó negyvenpercnyi versengés után a korábbi korosztályos világ- és Európa-bajnok magyar átvette a vezetést, mögötte pedig Poteczin is felzárkózott a harmadik pozícióba.

Fél távnál azonban a konkurensek közül többen is elébük kerültek, a mieink elfáradtak, vagy ha úgy tetszik: a riválisok jobban bírták a hátralévő kilométereket,

és végül Kovács-Seres Hunor, akinek bő másfél perc hiányzott a bronzhoz, 2:01:52.20 órás teljesítménnyel a hetedik, a 17 éves érdi Poteczin pedig 2:02:39.30-cal a 10. helyen zárt.  A sportágtörténeti hűség kedvéért: a világbajnok a 19 esztendős francia Sacha Velly lett (1:59:44.20), a 18 éves lengyel Piotr Wozniak (2:00:13.60) és a 19 éves olasz Vincenzo Caso (2:00:15.80) előtt.

A lányok 34 fős mezőnyének rajtja szintén bizakodással tölthette el a piros-fehér-zöld színek sikeréért szorítókat, hiszen előbb a zalaegerszegi Nett Vivien, majd a szintén 18 éves, Jövő SC-s Abonyi-Tóth Glenda állt az élre.

Túl a felén előbbi hátrébb került ugyan, a negyedik időmérőnél hatodik volt, utóbbi azonban az első helyet foglalta el.

Az utolsó kilométereket azonban a vetélytársak jobban bírták, győzött a 17 éves amerikai Claire Stuhlmacher (2:09:15.90 ó) két 18 esztendőst, az olasz Chiara Sanzullót (2:09:16.20) és a görög Georgia Makrit (2:09:16.60) megelőzve. A jobban finiselő, s a bronzéremről egyetlen másodperccel lemaradó Nett (2:09:17.60) ötödiknek érkezett be, míg a végére elfáradó Abonyi-Tóth (2:10:28.40) kilencedik lett.

Folytatás pénteken mindkét nem számára az 5 kilométeres versenyekkel. Magyar részről Bartalos Anna és Kammerer Kitti, illetve Huszti Márton és Kreisz Bálint próbál szerencsét.

(Kiemelt képünkön:  Ádáz csata dúlt a vízben már a nyitónapi 10 kilométeren is, ahol mind a négy magyar az első tízben végzett Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik